Kivonul az amerikai piacról a Kaspersky: már az oroszoktól is tartanak odaát!

TECH HÍREK – Nem csak Kína, hanem Oroszország esetében is felettébb rossz viszony van az érintett ország és az Egyesült Államok között; ennek lett áldozata a Kaspersky Labs.

 

Júniusban a Biden-kormány betiltotta a Kaspersky szoftvereinek értékesítését, mert szerintük a Kremlhöz köthető szálaik vannak. A Kaspersky szóvivője a BBC-nek annyit mondott, hogy ez egy szomorú és nehéz döntés, de ma már nem éri meg nekik az országban maradni, ugyanis az üzleti lehetőségek ennyire leszűkültek. Júniusban Gina Raimondo, az amerikai kereskedelmi miniszter szerint a moszkvai befolyás kockázatot jelent az amerikai infrastruktúrára:

„Oroszország megmutatta, hogy képes (és ami még fontosabb, szándékában áll) kihasználni az olyan orosz cégeket mint a Kaspersky, hogy összegyűjtse és fegyverként használja az amerikaiak személyes adatait. Amikor az amerikaiak olyan cégek szoftverét integrálják a rendszereikbe, amelyek az aggodalomra okot adó országok (például Oroszország vagy Kína) tulajdonában vagy ellenőrzése alatt állnak, ezek az országok felhasználhatják a cégek feletti hatalmukat arra, hogy visszaéljenek a szoftverrel, hogy hozzáférjenek az érzékeny amerikai technológiákhoz és adatokhoz, és potenciálisan kihasználják azokat,” mondta Raimondo. Szeptember 29-e után már nem értékesíthetik a szoftvereiket, és nem lehet frissíteni sem azokat, és a tiltás után egy nappal az amerikai kincstár egy tucat Kaspersky-vezetőre szankciókat vetett ki, bár a társalapító-vezérigazgató, Eugene Kaspersky nincs köztük.

A Kaspersky Labs eleinte azt mondta, hogy a bíróságon igyekszik megvédeni magát, de ez úgy tűnik, hogy dugába dőlt: „2024. július 20-tól a Kaspersky fokozatosan leállítja amerikai tevékenységét, és megszünteti az USA-beli pozíciókat. A döntés és a folyamat az amerikai kereskedelmi minisztérium végleges döntését követi, amely megtiltja a Kaspersky termékek értékesítését és forgalmazását az Egyesült Államokban,” olvasható a Zero Day-nek eljuttatott közleményükben.

Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma 2017-ben tiltották meg a szövetségi ügynökségeknek a Kaspersky szoftvereinek használatát, amit 2018-ban az amerikai hadsereg követett. Az orosz cég amúgy 1999-ben jött létre, és 2005 óta tevékenykedett Amerikában. Központja Moszkávban van, és a cég szerint az antivírus-szoftvereiknek több mint 400 millió felhasználója van. Az amerikai távozás miatt az ottani dolgozóknak a munkája megszűnik (de kevesebb mint 50 fő érintett csak).

A Kaspersky cáfolja a nemzetbiztonsági vádakat, és szerintük nincsen a termékeikben „hátsó ajtó”, amiken keresztül Moszkva megfigyelheti a felhasználókat. A cég szerint a jelenlegi geopolitikai klíma és az „elméleti aggodalmak” miatt kell távozniuk, de inkább az Ukrajna ellen indított háborúban kell az igazat keresni. „A Kaspersky üzleti tevékenysége továbbra is rugalmas, és a legfontosabb prioritásunk továbbra is ugyanaz marad: megóvni ügyfeleinket minden országban a kiberfenyegetésektől. Globális kiberbiztonsági szolgáltatóként a vállalat folytatja a stratégiai piacokon történő beruházásokat, és továbbra is elkötelezett ügyfelei és partnerei kiszolgálása és védelmük biztosítása mellett,” írta a cég közleménye.

Raimondo és a többi szakértő nem adott bizonyítékokat a Kaspersky kapcsán…

Forrás: PCGamer, BBC, Zero Day

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)