KínAI-röhej: Kínában az alapvető szocialista értékeket a chatbotoknak meg kell védenie!

TECH HÍREK – Miközben a nyugati mesterséges intelligenciákba nincs nagyon bekódolva alapvető értékek fenntartása bekódolva, Kínában nem ez a helyzet.

 

A kínai techcégek is készítettek chatbotokat. Csakhogy náluk kormányzati felügyelet is van: a Financial Times arról számolt be, hogy a cégeket szigorúan ellenőrzésnek vetették alá, hogy biztosan megfeleljen a mesterséges intelligencia az alapvető szocialista értékeknek. A kínai kibertér-administrációs központ (Cyberspace Administration Centre, CAC) például a ByteDance (TikTok) és az AliBaba (AliExpress…) MI-modelljeit vizsgálja, hogy az ország cenzúrával kapcsolatos szabályainak megfelnek-e.

A Financial Times szerint több kiberbiztonsági hivatalnok bukkan fel a mesterséges intelligencián dolgozó cégeknél, hogy kihallgassák az érintett feleket a nagy nyelvi modellekről (LLM-ekről), és sok, politikailag érzékeny témakör is felbukkan, hogy biztosra menjenek, és valóban olyan technológia legyen, ami nekik megfelel. A Tiananmen-téri vérengzés, a kínai államvezető Xi Jinpinggel kapcsolatos parodizáló mémek, vagy bármi olyasmi, ami „a nemzeti egységet aláaknázza” és „az államhatalmat felforgatja”.

Az MI-s botokat nem egyszerű legyőzni, és a CAC nem mindig ad tiszta indoklást arra, hogy ha valamelyik chatbot elbukott, akkor az miért történt. A hatóságok nem akarják, hogy a mesterséges intelligencia ne nagyon beszéljen a politikáról, hanem az erre vonatkozó lekérdézsek esetében maximum csak öt százalékát lehet elutasítani, úgyhogy ez még bonyolultabbá teszi az ügyet. Ezért néhány cég egy réteget tett az LLM-jére, ami valós időben az érzékeny válaszokat lecseréli, mások pedig egészen egyszerűen Xi-hez kötött lekérdezéseknél betiltást alkalmaztak.

A Fudan-egyetem hozta létre a biztonsági sorrendet. A ByteDance van az élen a „megfelelési arányban” (66,4%). A Baidu (a helyi Google-pótló) és az AliBaba pedig ehhez képest hatalmas lemaradásban van (31,9%, 23,9%), bár ez is sokkal jobb mint amit az OpenAI ért el, ugyanis a GPT-4o mindössze 7,1%-ot ért el. Biztos azért, mert ez amerikai technológia, nem hazai.

Ettől függetlenül ijesztő, hogy ezzel foglalkozik az ország, amikor millió más problémája van.

Forrás: PCGamer, Financial Times

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)