Diplomáciai válságot okozhat az Assassin’s Creed Shadows fekete, meleg szamuráj főhőse?!

Szegény Yasuke, az Assassin’s Creed Shadows egyik főszereplője körül áll a bál: először a karakter történelmi hátterét támadták, most pedig a vélt szexuális orientációját…

 

 

Figyelembe véve, hogy az Assassin’s Creed rajongók milyen régóta várnak egy feudális Japánban játszódó játékra, azt gondolnánk, hogy az Assassin’s Creed Shadows (korábbi nevén Red) bemutatását mindenki örömkönnyekkel fogadta. Ez azonban nem így volt, mivel a leleplezés rengeteg vitát váltott ki, leginkább amiatt, hogy a játék egyik főszereplője Yasuke lett.

Túl azokon az állításokon, hogy az Assassin’s Creed „woke” lenne, amiért fekete főhőse van, az egyik nagy vita a játék körül Yasuke szamuráj státusza. Bár egy ideje már felmerült, hogy Yasuke szamuráj volt, a róla szóló történelmi dokumentumok gyér száma miatt egyesek megkérdőjelezték ezt az állítást, különösen most, hogy egy Assassin’s Creed-játék főszereplője.

 

Diplomáciai krízis Yasuke miatt?!

 

Egy japán politikai tanácsadó jelezte, hogy a Ubisoft közelgő Assassin’s Creed Shadows játékával kapcsolatos ellenérzések „diplomáciai incidenssé” fajulhatnak.

Amint arról Mark Kern, vagyis Grummz az X-en elsőként beszámolt, egy japán politikai tanácsadó részletezte, hogy a játék és a japán történelem, kultúra és esztétika hamis ábrázolása, amely elsősorban Yasuke legendás szamurájként való ábrázolása körül forog, „diplomáciai incidenshez” vezethet.

A Grummz jelentése szerint „leveleket küldenek kérdésekkel a japán Oktatási, Kulturális, Sport, Tudományos és Technológiai Minisztériumnak, a Külügyminisztériumnak, a Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztériumnak”.

Hozzátette: „Bár a kormány egyelőre nem lépett, a játék végleges megjelenésére várnak, hogy döntsenek, és egyre nagyobb a nyomás Japánban, hogy foglalkozzanak a kérdéssel, miszerint a Ubisoft hamis információkat mutat be a japán gyerekeknek”.

 

 

Az Ubisoft végre lerántotta a leplet az Assassin's Creed Shadows-ról, a népszerű orgyilkos játék-széria korábban Assassin's Creed Red munkacímen futó, a 16. századi Japánban játszódó epizódjáról.

 

 

Megszólalt a történész az Assassin’s Creed Shadows kapcsán

 

Yu Hirayama történész, aki több könyvet is írt a „hadakozó fejedelemségek koráról” (Sengoku Jidai), egy hosszú Twitter-bejegyzésben osztotta meg gondolatait az üggyel kapcsolatban. A Google által lefordított bejegyzésben Hirayama azt írta, hogy bár Yasukéről nem sok történelmi dokumentum létezik, „nem kétséges”, hogy szamuráj volt, aki Nobunagát szolgálta.

„Úgy tűnik, sok szó esik Yasukéről, egy fekete bőrszínű emberről, aki Oda Nobunagát szolgálta. Nagyon kevés történelmi dokumentum van róla, de kétségtelen, hogy >>szamuráj<< volt, aki Nobunagát szolgálta. A társadalmi státusztól függetlenül, ha valakit a mestere „szamuráj” rangra léptetett elő, azzá válhatott a középkori (hadviselő államok) társadalomban”.

Hirayama szerint ez azért biztos, mert a történelmi dokumentumok szerint Nobunaga járadékot, házat és kardot adott neki.

Az, hogy járadékot kapott és Nobunagát szolgálta, nyilvánvalóan „szorosan megfelel az >>úr és szolga közötti szerződés<< fontos követelményeinek”, míg a kard viselése azt jelenti, hogy nem csak egy szolga volt, akiknek történelmileg nem volt szabad fegyvert viselniük.

Egyesek azzal érveltek, hogy Yasuke nem lehetett szamuráj, mivel nem kapott vezetéknevet, de Hirayama egy másik tweetben rámutat, hogy „nagyon valószínű”, hogy Yasuke a jövőben kapott volna egyet. Hirayama azt sugallja, hogy talán kapott egyet, amit nem erősítettek meg a történelmi dokumentumok, és hogy rövid ideje, amíg Nobunagát szolgálta, lehet az oka annak, hogy ezt nem jegyezték fel.

 

„Túl meleg” lenne az új Assassin’s Creed?!

 

A Ubisoft elárulta, hogy a sorozat november 12-re tervezett legújabb része, az Assassin’s Creed Shadows ismét tartalmazni fogja azonos neműek románcát, illetve „fejlettebb kapcsolatokat”, mint a korábbi részek.

Sőt, úgy tűnik, hogy a Shadows tovább megy ebben, mint a Ubisoft valaha is tette. Mondhatni, hogy a korábbi játékokban a romantikusan megközelíthető karakterek „játékosszexuálisak” voltak. A velük kialakított kapcsolatok nem mindig voltak szándékosan, kifejezetten erre a célra kialakított queer kapcsolatok. Hiszen a kettős főszereplők az Odyssey-ben és Valhallában nem különálló emberek voltak, hanem nemi opciók. Mivel Naoe és Yasuke románcait egyedileg tervezett karaktereikhez alakították, a queer reprezentáció sokkal szándékosabbnak tűnik.

 

 

Assassin's Creed Shadows

 

 

Sok leendő játékos mindezt úgy értékelte, hogy Yasukét muszáj meleg karakterként játszani. A diskurzus a „Yasuke nem volt szamuráj!”-ról a „Yasuke nem volt meleg!”-re változott.

Először is, egy egyszerű Google-keresés elég, hogy nyilvánvaló legyen: Japánban már az 1500-as évektől kezdve léteznek művészi ábrázolások és feljegyzések a homoszexualitásról. Elfogadottabb volt, mint a korabeli, keresztény Európában.

Másodszor, a sorozat mindig is a történelemből merített karaktereket és úgy értelmezte újra a valós életüket, hogy szórakoztató videójátékokat készítsen. A Borgiákat szisztematikusan legyilkolták? Margaret Thatcher templomos volt? Valódiak az Isu-k? Ugyan már! A sorozat egy alternatív történelmet mutat be az általunk ismert történelemhez képest, azt sugallva, hogy egy nagy összeesküvés áll mindannak a hátterében, amit igaznak tudunk. Tény és fikció keveréke.

Nem igazán számít, hogy Yasuke a való életben meleg volt-e vagy sem. Ez csak egy RPG-mechanika. Ha ez zavar, csak ne válaszd, hogy viszonozza egy férfi közeledését. A játék nem kényszerít semmire, csupán egy lehetőséget kínál annak, aki esetleg élni szeretne vele.

Forrás: X (1, 2), ThePinkNews

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."