Huawei Watch Fit 3 vélemény – Szuper pontos okosóra új dizájnnal

TECH TESZT – Elegáns és merész lett az új Huawei okosóra. A Huawei új megjelenést adott a Watch Fit 3-nak – és jobb érzékelőket. A Watch Fit 3 nem csak gyönyörű, hanem rendkívül pontosan méri a test értékeit. Ráadásul aránylag jó árban van, még ha az 50.000-es árcédulájával azért „olcsónak” nem mondanánk. Felfedjük a Huawei okosóra összes előnyét és hátrányát ebben a tesztben.

 

A Huawei a Watch Fit harmadik generációját áttervezte. Az alakja szögletesebb lett. Most inkább hasonlít egy okosórára és kevésbé egy nagy kijelzős fitnesz nyomkövetőre, mint a Watch Fit 2. Az egyik oldalon lévő korona és gomb kombinációjával az Apple Watch-ra emlékeztet.

A Watch Fit 3 csak egy méretben kapható, de különböző színekben és különböző szíjakkal. A gyártó fekete, rózsaszín, ezüst és arany tokot kínál. A Huawei egy ezüst változatot is kínál, piros kontrasztos elemekkel.

A szíjak fluoroelasztomer, nejlon és bőr változatokban elérhetők. Tesztóránk ezüst színű, kontrasztos, fehér műanyag szíjjal. Az ajánlott fogyasztói ár 159 euró, a bőr szíjas változatért pedig 20 eurós felárat kell fizetni. A Huawei szerint a fehér változat bőr szíjjal érkezik, míg a szürke változat NFC-vel van felszerelve.

 

 

Tok és funkciók – Watch Fit 3 alumínium ötvözettel

 

A Huawei Watch Fit 3 tokja alumínium ötvözetből készült, és egy 1,82 hüvelykes kijelzőt tartalmaz. A keret jobb felső oldalán található egy forgatható és lenyomható korona, alatta pedig egy gomb. A két elem között egy mikrofon található, míg a hangszórót a bal oldalon helyezték el.

Az alsó és a kijelző szélei feketék, ami az oldalsó nézetben is látható. Az alsó részen találhatók a különféle érzékelők és töltőcsapok. A 22 milliméter széles csuklópántok szerszám nélkül cserélhetők. A kioldó gomb az óra tokjában található. A Huawei saját csatlakozót használ.

A Watch Fit 3 súlya szíj nélkül 26 gramm, fluoroelasztomer szíjjal 49 gramm. Ezáltal a okosóra kellemesen könnyű viselni. A tesztkészülék kivitelezése kiváló. A tesztidőszak alatt nem kaptunk karcolást az eszközön, a gomb és a korona határozott nyomásponttal rendelkezik, és nincs játéka.

A Huawei 5ATM vízállóságot állít. Sajnos nincs információ az üvegről, amely védi a kijelzőt. A Watch Fit 3 kompatibilis Android és iOS eszközökkel.

 

Beállítás és működés – Huawei Health app és App Gallery

 

A Watch Fit 3 beállításához a Huawei Health alkalmazás szükséges. A okosóra csomagolásán egy QR-kód található; ha ezt beolvassák, az alkalmazás APK fájlja letölthető.

Az USA szankciói miatt a szoftver jelenlegi verziója nem jelenik meg a Google Play Áruházban, de elérhető az Apple App Store-ban. Választhat, hogy a fájlt a böngészőn keresztül vagy a Huawei saját alkalmazásboltján, az AppGallery-n keresztül tölti le. Viszont azzal nem árt tisztában lenni, hogy az AppGallery nélküli böngészőn keresztüli letöltés működési korlátozásokat eredményez. Az Android menüjében a Huawei alkalmazás nem engedélyezheti az értesítésekhez való hozzáférést – ha a szoftvert az AppGallery-n keresztül töltik le, ez azonban lehetséges.

Az alkalmazás öt szakaszra van osztva: Egészség, Edzés, Felfedezés, Eszközök és Fiók. Az Egészség egy irányítópult, amely minden összegyűjtött adatot kártyákként jelenít meg. A kártyákra kattintva megnyílik a megfelelő almenü.

Az Edzés alatt a befejezett edzésalkalmak szakágak szerint vannak felsorolva. Az edzések azonban az alkalmazásban is elindíthatók. A szoftver AI futási terveket is kínál, teljesítményosztályok és versenyek szerint osztályozva.

Különböző tanfolyamok és kiegészítő ajánlatok találhatók a Felfedezés alatt. Az ajánlat széleskörű, és a jógaóráktól és zsírégető edzéstervektől a hangképekig terjed.

Néhány tanfolyam ingyenes, míg mások fizetős tagságot igényelnek a Huawei Health+ szolgáltatással. A Watch Fit 3 megvásárlásával a további ajánlat három hónapig ingyenesen használható.

A szoftver személyes adatokat is felsorol a Fiók alatt. Az összegyűjtött érmek és eredmények, valamint az aktivált edzéstervek is megjelennek. Az alkalmazás heti és havi jelentéseket is készít a befejezett tevékenységekről és edzésekről.

Az Eszköz hozzáférést biztosít a Huawei Store-hoz új eszközök ajánlataival, valamint a párosított eszközök beállításaihoz. Itt található egy válogatás az óraszámlapok közül. Néhány ezek közül ingyenes, néhány fizetős. Sok óraszámlap testreszabható. A szoftver különböző osztályokban jelzi a kiválasztott háttér energiafogyasztását is. A zene is átvitele lehetséges az okostelefonról az órára.

Az egészségügyi megfigyelés beállításai szintén lehetségesek az alkalmazásban, például mely mérések legyenek folyamatosan aktívak. Az értesítések esetében kiválasztható, hogy ezek általában az órára küldjenek-e, és ha igen, mely alkalmazásokból. Az ébresztőóra beállítása is lehetséges az okostelefon alkalmazáson keresztül.

A okosóra a kijelzőn, a koronán és egy gombon keresztül működik. A korona megnyomása megnyitja az alkalmazás áttekintést az óraszámlapról. Bármely menüből a korona megnyomása visszavisz az óraszámlapra. A dupla megnyomás megnyitja az éppen nyitott programok áttekintését.

Ha a koronát lenyomva tartják, megjelenik a kikapcsoló menü. A menükben való görgetés a korona forgatásával történik. A rezgés tapintható visszajelzést nyújt.

A gomb egyetlen megnyomással megnyitja az edzés áttekintést gyárilag. A hosszú megnyomás megnyitja a hangsegédet. A dupla megnyomás azonban nem hajt végre semmilyen funkciót. A gomb funkció bármelyik telepített alkalmazáshoz kapcsolható a menüben.

Balról jobbra történő simítással megnyílik a Huawei Assistant Today: Egy oldal a hangsegédhez, az időjáráshoz és a médiavezérléshez való hozzáféréssel. Jobbról balra történő simítással különböző csempéken keresztül lehet navigálni, amelyek napi aktivitást, különböző egészségügyi paramétereket, naptárt és a holdfázisokat mutatják. A csempék sorrendje és tartalma az órán magán is módosítható.

Felülről lefelé történő simítással megnyílik a rövid menü, amely hozzáférést biztosít az ébresztőórához, zseblámpához és a ne zavarj módhoz. Az értesítési menü alulról felfelé történő simítással jelenik meg.

 

 

Telefonálás és értesítések – Huawei rövid válaszokkal

 

A Watch Fit 3 mikrofon és hangszóróval rendelkezik, és használható telefonhívásokhoz. Azonban mivel nincs saját SIM kártyája, mindig Bluetooth hatótávolságban kell lennie a párosított okostelefontól.

A telefonminőség vegyes. A hívások kényelmesek az okosóra viselőjének, a hangszóró hangos és tisztán továbbítja a hangokat. Azonban a másik fél számára fárasztóak a beszélgetések, mivel az óra viselőjének hangja néha csak akadozva érkezik. Rövid információkhoz azonban a hang megfelelő.

A Watch Fit 3 nem biztosít teljes hozzáférést az okostelefon névjegyzékéhez. A névjegyeket a Health alkalmazásban kell tárolni. Nincs tárcsázó felület a hívások indításához, bár van hozzáférés a híváslistához.

A Huawei okosóra megbízhatóan jeleníti meg az értesítéseket. Pop-upként jelennek meg, majd az értesítési menüben alkalmazás szerint rendezhetők. A Watch Fit 3 emojikat is meg tud jeleníteni, de képeket nem.

A válaszok csak emojikkal és előre meghatározott rövid válaszokkal lehetségesek. Ezek sorrendje és testreszabása az okostelefon alkalmazásban módosítható.

Ami a hangsegédet illeti, korábbi tesztünknél a Huawei Watch 4 Pro-val örömmel tapasztaltuk, hogy végre minden eszközzel működik. A Watch Fit 3 ezen a téren visszalépést jelent.

A Huawei kizárólag saját asszisztensére, Celiára támaszkodik. Ez azonban csak akkor érhető el, ha az okosóra legalább EMUI 10.1-gyel rendelkező okostelefonnal van párosítva.

 

Egészség és fitnesz – Watch Fit 3 kalóriadeficitet határoz meg

 

A Watch Fit 3 felismeri a hosszú ülési időszakokat, és ha kívánja, mozgásra ösztönöz. Rövid edzésprogramot is kínál az aktiválás érdekében. Videóanimációk vezetik végig egy edzéscikluson.

Az okosóra a stressz mérésére is képes. Ez egy nullától 100-ig terjedő értékkel jelzi.

A szoftver az értékeket egy idővonalon jeleníti meg a nap folyamán. Emellett manuálisan is elindítható egy stresszteszt, és a stresszmérés kérdőív segítségével is kalibrálható. Különféle légzőgyakorlatok és fehér zajok segítik a pihenést.

A Huawei kibővítette a Stay Fit alkalmazást, az ételeket például ott lehet menteni. A szoftver kiszámítja a kalóriabevitelt és összehasonlítja a testmozgással elégetett kalóriákkal. Ezáltal az alkalmazás jelzi a kalóriadeficitet.

 

 

Tevékenységi célok – Huawei gyűrűkkel és lóherékkel

 

A Huawei továbbra is két különböző kijelzőt használ a tevékenységi célokhoz. Egyrészt ott vannak az ismerős gyűrűk, amelyek a Watch Fit 3-on az állásidőt, az edzésidőt és az elégetett kalóriákat mutatják.

A gyűrűk mind az órán, mind az okostelefon alkalmazásban megjeleníthetők. A célok testreszabhatók. A második formája a megjelenítésnek az egészség lóheréi. A Huawei ezeket az alvás, lépések és hangulat területekre osztja. Ezáltal napközben teljesíthető feladatok adódnak. A lapok feltöltődnek és színt váltanak, amint minden cél elérve. A szoftver azt is mutatja, hogy a hét napjainak sikeressége.

Az alkalmazás még több információt nyújt az egyes tevékenységekről, például a lépésekről. Ezek nemcsak egy napra, hanem hetekre, hónapokra vagy akár évekre is megjeleníthetők. A fejlődés idővonalon is nyomon követhető a nap folyamán.

Az alkalmazás nemcsak a lépések számát, hanem az elégetett kalóriákat és a megtett távolságot is megjeleníti. A lépéseket futásra, sétára és (lépcső) mászásra bontja. Azonban a Watch Fit 3 gyakran nem ismerte fel a lépéseket a teszt során. Másrészt az okosóra lépéseket számol a kerékpározás edzés közben, de a Huawei-nek még javítania kell ezen.

 

Szívritmus, szívritmus és véroxigén telítettség

 

A Huawei Watch Fit 3 képes a pulzus és a véroxigén telítettségének mérésére és az okosóra a TrueSeen 5.5 mérési módszert használja. A jobb érzékelők mellett a mesterséges intelligencia biztosítja a különböző értékek különösen pontos feldolgozását és összekapcsolását. Ez kiválóan működik a tesztünkben. A Watch Fit 3 mért értékei figyelemre méltóan pontosak a referencia eszközökhöz képest.

A Huawei Watch Fit 3 alváskövetése kiterjedt. Egyrészt a szoftver áttekintést nyújt a teljes alvásidőről és az egyes alvásfázisokról. Az óra megkülönbözteti a könnyű, mély és REM alvást. Az ébrenléti fázisokat is felismeri. Az egyes fázisokat idővonalon jeleníti meg.

A teljes alvás százalékos aránya az egyes fázisokra is bemutatásra kerül. Az információkat a megfelelő ajánlások részleteivel egészítik ki. Az adatokat színes megjegyzéssel is ellátják, például Alacsony vagy Normál.

A szoftver információkat nyújt az ágyban töltött időről, az elalvási időről, az alvási hatékonyságról, a mélyalvás folytonosságáról, az ébredési gyakoriságról, a légzés minőségéről, a pulzusról, az oxigén telítettségről és a légzési arányról.

A teljes alvást csillagokkal és pontokkal értékelik. Összehasonlítják más felhasználók értékeivel is. A szoftver elemzést készít, és ajánlásokat tesz az alvás minőségének javítására.

A gyártó szerint a Watch Fit 3 napközbeni alvás felismerő funkcióval is rendelkezik. Ha az okosóra napközben alvást érzékel, 30 perc után ébreszti fel a viselőt. Ha további adatokat tölt le, a Watch Fit 3 alvási hangokat is felismerhet, ha okostelefonnal van összekapcsolva. Azonban nem rendelkezik intelligens ébresztőórával.

 

 

 

Edzésfelvétel – Watch Fit 3 bemelegítő és nyújtó programokkal

 

A Huawei szerint a Watch Fit 3 több mint 100 sportot képes követni. Az új sportok közé tartozik a futball, a kosárlabda, az evezés, az e-sport és a körfutás. Egyéni sportokhoz célok határozhatók meg, például távolságok, idők vagy elégetett kalóriák. Ha kívánja, az óra teljesítményinformációkat is nyújthat egy bizonyos távolság után. Futás közben a Watch Fit 3 intervallum edzést kínál, és összehasonlítja a teljesítményt egy virtuális iramvezetővel, amely megmutatja a korábbi edzések átlagos idejét.

Metronóm is használható a megfelelő ritmushoz. Az útvonalak is teljesíthetők, ha korábban importálták azokat a Health alkalmazáson keresztül. Különböző edzéstervek és fitnesz tanfolyamok gyárilag telepítve vannak a Watch Fit 3-ra. A futó tanfolyamok a legkiterjedtebbek. Azonban vannak fitnesz tanfolyamok is, amelyek főként különböző bemelegítő és nyújtó programokból állnak.

Az okosóra képernyőjén videóanimációk jelennek meg, és hangutasításokat is nyújt. Ha kívánja, a Watch Fit 3 automatikusan felismerheti és szüneteltetheti az edzéseket. Ez azonban csak sétálás és futás, elliptikus tréner és evezőgép használata esetén működik. A sétát megbízhatóan felismeri a teszt során. Azonban a séta folyamatosnak kell lennie, hogy a szoftver edzésként ismerje fel.

A pulzusadatok Bluetooth-on keresztül külső eszközökre, például elliptikus trénerekre is továbbíthatók.

A Watch Fit 3 támogatja az összes elterjedt műholdrendszert, mindegyik egy sávval. Néhány másodpercbe telik, amíg a kapcsolat létrejön, de a kapcsolat mindig stabil marad az edzés során a tesztben. A Watch Fit 3-hoz nincs navigációs megoldás. Az edzés útvonalait GPX fájlként lehet exportálni. Az is lehetséges, hogy útvonalakat importáljanak és teljesítsék azokat az edzés során.

 

 

Kijelző – a Huawei fényes AMOLED panelt ad hozzá

 

A Watch Fit 3 1,82 hüvelykes AMOLED panellel rendelkezik. Az integrált fényerő-érzékelő gyorsan reagál. Az emelésérzékelés is gyorsan és megbízhatóan működik. Alternatívaként az okosóra Always-on Display-t kínál. Az AoD stílusa a kiválasztott óraszámlaptól függ, és nem testreszabható tovább.

Nincs beállítás az idők megadására, amikor az AoD működjön. A rendszer okosan működik, és függ a alvó módtól. Ha ezt manuálisan aktiválják a beállításokban, az AoD kikapcsol. Ez akkor is megtörténik, ha az óra automatikusan észleli az alvást.

745 cd/m² maximális fényerőt mértünk. Ezáltal a Huawei okosóra jelentősen fényesebb, mint elődje, és az Amazfit Active ugyanabban az árkategóriában. Azonban a képernyő 120 Hz-es frekvenciával villog, bár az amplitúdó nagyon alacsony. Emellett az okosóra kijelzőjének nézési ideje rövid, így a terhelés alacsony.

 

 

Teljesítmény és üzemidő

 

A Huawei nem nyújt információt a beépített SiP-ről. Mivel az okosóra nem támogat böngészőt, nem tudunk teljesítménymérési teszteket végezni. A Watch Fit 3 teljesítménye lenyűgöző a mindennapi használatban. A csempék közötti átmenetek ugyanolyan simák, mint a menük görgetése.

A Huawei emellett 10 napos akkumulátor élettartamot ígér a Watch Fit 3-ra. És ezt meg is tudjuk erősíteni a teszt során – legalábbis az always-on display nélkül. Az AoD bekapcsolásával, minden értesítéssel, minden méréssel folyamatosan aktiválva és az automatikus edzés felismeréssel a Watch Fit 3 körülbelül hat napos üzemidőt ért el a teszt során – beleértve a rövid edzéseket is.

Ha az AoD ki van kapcsolva, egyébként ugyanazon használat mellett az okosóra körülbelül 10 százalék akkumulátort fogyaszt 24 óra alatt. A Huawei Watch is gyorsan töltődik. 10 perc alatt 2-ről 25 százalékra töltődik, 20 perc után pedig 43 százalékra. A Watch Fit 3 teljesen feltöltődik 55 perc alatt.

A teszt során egy 12 wattos tápegységet használtunk. Mivel a Watch Fit 3 nem támogatja a vezeték nélküli töltést, a saját töltőkábelt, amely mágnesesen csatlakozik az alsó részhez, kell használni.

 

 

Jó hardver, sokféle mérés, kényelmes viselet

 

A Huawei egy nagyon sikeres felülvizsgálatot mutatott be a Watch Fit esetében. Kényelmes viselni és nagyon jó a design ebből a szempontból. A gyártó emellett különböző színváltozatokban is kínálja az okosórákat.

De nem csak a megjelenés lenyűgöző – a mérések pontossága kiváló. Ezáltal a Watch Fit 3 nagyon alkalmas a test értékeinek nyomon követésére. A különféle edzésmódoknak köszönhetően sport közben is lenyűgöz.

Az extrém pontos mérések, a hosszú akkumulátor élettartam, a széles funkciókészlet és a stílusos dizájn kombinációja jelenleg egyedülálló.

Az okosóra megbízhatóan jeleníti meg az értesítéseket és telefonhívásokra is alkalmas. Azonban a válaszok csak rövid válaszok formájában lehetségesek, és a Watch Fit 3 nem jelenít meg képeket. Az is érthetetlen, hogy a hangsegéd miért csak Huawei okostelefonokkal működik. Szélesebb alkalmazásválasztékot is szeretnénk látni.

Hasonló funkciókat kínál az Amazfit Active és a Redmi Watch 4. Olcsóbb, de kevésbé pontos a Xiaomi Smart Band 8 Pro.

-Herpai Gergely (BadSector)-

Pro:

+ Menő dizájn hatalmas akkumulátor élettartammal
+ Pontos testmérések
+ Sokoldalú sportkövetés

Kontra:

– A hangsegéd csak Huawei okostelefonnal működik
– NFC nem minden modellben
– Egyes képernyők túl kicsik és nem lehet rájuk zoomolni

Huawei Watch Fit 3

Dizájn - 8.6
Szoftver - 8.2
Hardver - 9.4
Kezelhetőség - 6.8
Ár/érték - 8.2

8.2

KIVÁLÓ

A Huawei Watch Fit 3 egy elegáns és pontos okosóra, amely hosszú akkumulátor élettartammal és széleskörű funkciókkal rendelkezik. A sportolók és az egészségtudatos felhasználók számára ideális választás. Az egyetlen hátránya, hogy a hangsegéd csak Huawei okostelefonokkal működik, és egyes képernyők kicsik és nem nagyíthatók.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)