Sugárkövetésben a PlayStation 5 Pro abszolút felülmúlja az alapmodellt! [VIDEO]

A sugárkövetés (ray tracing = RT) tekintetében a még be sem jelentett félgenerációs konzol köröket fog verni a lassan négy éve kapható (és azóta egy modellfrissítésen áteső) alapmodellre.

 

A Digital Foundry szerkesztőinek heti podcastjében kitértek az AMD új architektúrájának, az RDNA 4-nek a kiszivárgott RT-s képességeire. Mivel a PlayStation 5 (és az Xbox Series is) AMD-alapú, érthető, ha a konzolfrissítés során a grafikus technológiából is eljut valami új a „felesbe”. Az egyik újítás a dupla sugárkövetéses metszőmotor (vagy intersect motor), a másik a BVH lenyomatának javulása. Hogy ne legyen túl technikai, röviden: az előbbivel a textúraegységeket sugárkövetés-gyorsítóként újrahasznosítsák a sugárkövetés kisebbik részének elvégzésére, és ez „a legdrágább” a rendelkezésre álló technológiában, az utóbbi pedig javítja a BHV tömörítést (kevesebb memóriaigény), és ez mostanában PC-n csak az Nvidia térfelén látható.

A szivárgás nem részletezi a konkrét hardveres változásokat, és nem tesz említést az RT-ben fontos traverzálásról. Az Nvidia és az Intel olyan hardvert használ, ami átveszi a traverzális aspektust, vagyis a sugárnak a BVH struktúrán való keresztüllövését. Ez egy „normális” GPU-n eléggé rosszul megy, és rendszerigényesnek mondható. A Sony egy szabadalma nemrég egy traverzálási egységet mutatott be, viszont a PlayStation 5 Pro-val kapcsolatos szivárgásokban eddig nem esett szóról. Talán új hardver lesz benne, ami még inkább javíthat az RT minőségén.

Ha azonban a rendszerből tényleg hiányzik a traversal gyorsítás, akkor a path tracing (ezt kb. útvonalkövetésnek lehet fordítani) túl ambiciózus lehet. A Quake 2 RTX vagy a Minecraft, a régebbi játékok könnyen futhatnának a gépen, de ha például valami Unreal Engine 5-ös jöhet szóba, akkor már lehetetlen küldetés lenne, és mivel minden játéknak futnia kell az alap PlayStation 5-ön, a PlayStation 5 Pro kezei meg vannak kötve.

A PlayStation 5 Pro bejelentése még mindig várat magára, de a pletykák szerint szeptemberben, egy PlayStation Showcase-en ez végre bekövetkezhet.

Forrás: WCCFTech

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)