A Microsoft bizakodóan nézi a Game Pass-szal elért eredményeit; van miért örülniük?

A havi aktív játékosok száma (monthly active users – MAU) az egyik olyan tényező, ami miatt a redmondi vállalat optimistán néz a jövőbe.

 

A negyedik negyedéves pénzügyi jelentésük során (ugyanis a Microsoftnak júliusban kezdődik az üzleti év…) a cég vezérigazgatója, Satya Nadella elég sok dolgot elmondott arról, hogy a játékipari tevékenységeik milyen jól is áll. Például azt mondta, hogy számukra mérföldkő, hogy havi 500 millió aktív felhasználójuk van: „Jelenleg több mint 500 millió havi aktív felhasználónk van a különböző platformokon és eszközökön, és a tartalomprogramunk még soha nem volt ilyen erős. Ebben a negyedévben rekordszámú, 30 új címet mutattunk be az Xbox Games Showcase-en. Ezek közül 18, például a Call of Duty: Black Ops 6 elérhető lesz a Game Pass-on. A Game Pass Ultimate előfizetők mostantól közvetlenül streamelhetnek játékokat a már meglévő eszközeiken, beleértve a múlt hónaptól az Amazon Fire TV-t is,” mondta Nadella.

Persze az Activision Blizzard King IP-i (Call of Duty, Diablo, World of Warcraft, Candy Crush) hozták a legnagyobb figyelmet, de a Falloutot is meg kell említeni. Nadella szeriint új közönséghez jutnak el az IP-k, és az Amazon Prime Video által bemutatott első évad a Fallout-sorozatból a második legnézettebb cím lett a platformon, és a negyedév során ötször többet játszottak a Bethesda franchise-ával ennek köszönhetően. De vannak problémák: a 68,7 milliárd dolláros Activision Blizzard King-felvásárlás hozza a pozitívumokat (az Xboxos tartalmak és szolgáltatások +61%-ot mutattak fel az egy évvel korábbi eredményhez képest, ebből 58%-ot az ABK hozott össze nekik, a hardveres eredmények csökkennek: -42% konzolértékesítésben).

Miképp tekint előre a játékipari jövőbe Nadella és a Microsoft pénzügyi vezetője, Amy Hood? „A játékokba való befektetésünk alapvetően arra irányult, hogy megfelelő portfólióval rendelkezzünk, amely tartalmazza mindazt, amit szeretünk a játékban, és mindig is szerettünk a játékban, vagyis az Xboxot, valamint a konzolhoz készült tartalmakat, és innen kiindulva bővítsük a portfóliót, hogy mindenhol legyen tartalom, ahol az emberek játszanak, kezdve a PC-vel. Ha az Activision portfóliójára gondolok, az nagyszerű eszközökkel rendelkezik, amelyekkel mind a PC-t, mind a konzolokat lefedhetjük. És persze a mobil aljzatokat is lefedő eszközökkel, amelyekkel soha nem rendelkeztünk. Úgy érezzük, hogy most már rendelkezünk mind a tartalommal, mind a képességgel, hogy hozzáférjünk az összes hagyományos, nagyszabású platformhoz, ahol az emberek játszanak, azaz a konzolhoz, a PC-hez és a mobilhoz. De izgatottak vagyunk az új aljzatok miatt is, igaz? Az XCloudot kiterjesztettük az Amazon Fire TV-re. Ez az a fajta új hozzáférés, ami tényleg sokat segít nekünk, új játékosokat vagy ugyanazt a játékost érjük el, bárhol is akarnak játszani. Ez végső soron a szoftver plusz szolgáltatások és a tranzakciós bevételek terén fog megmutatkozni, ami a hosszú távú fő mutatóink, és erre építünk. Ez volt a stratégia az Activision mint eszköz mögött,” mondta Nadella.

„Az igazi cél az, hogy a tartalmak széles körét több felhasználóhoz, több helyen juttassuk el, és valóban kiépítsük a számunkra inkább a szoftver-járadék és előfizetéses üzletágat, továbbfejlesztett tranzakciókkal és a szellemi tulajdonjoggal, ami hosszú távon igen értékes. Ahogy Satya említette, a szellemi tulajdonjoggal kapcsolatos dolgok többféleképpen is pénzzé tehetők. És azt hiszem, nagyon bátorítóak az előrelépések, és az, ahogyan a Game Pass és néhány új bejelentés kapcsán is haladunk,” tette hozzá Hood.

Szóval a cég örül mint majom a farkának, de a hardveres mélyrepülés kissé aggasztó…

Forrás: WCCFTech, Fool.com

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)