PlayStation 5 Pro – Megjelenési dátum, ár, és hardver – minden, amit a PS5 Pro-ról tudunk!

TECH ELŐZETES – A PlayStation 5 Slim 2023 novemberi megjelenése után a konzolrajongók máris beindították a pletykagépezetet a lehetséges PlayStation 5 Pro érkezéséről, amely állítólag még idén napvilágot láthat. Mindannyian kíváncsian várjuk, milyen újításokkal rukkol elő a Sony, és hogyan emelik a lécet a Pro változattal.

 

Ahogy a neve is sugallja, a PS5 Slim kisebb és könnyebb konzol, amely még mindig komoly teljesítményt nyújtott, megnövelt tárhelyet és egy leválasztható lemezmeghajtót kínálva. De mindez eltörpülhet a pletykált PS5 Pro ereje mellett. Lássuk, mit tudunk eddig a PlayStation 5 Pro megjelenési dátumáról, specifikációiról és lehetséges áráról.

Az Insider Gaming, vagyis Tom Henderson forrásai szerint a PlayStation PSSR rendszere nagyon magasra teszi a lécet.

Mikor jelenik meg a PlayStation 5 Pro?

Bár a várható megjelenés 2024 végén esedékes, az Insider Gaming július 18-i jelentése szerint Tom Henderson szivárogtató egy tweetben 2025-ös megjelenést említett a Sony középgenerációs frissített konzoljára vonatkozóan.

A jelentés szerint a fejlesztők július 30-tól kezdhetik benyújtani a PlayStation 5 Pro-t támogató alkalmazásaikat a CertOps (Platform Certification & Operations) számára – egy dátum, amelyet 18 hónappal ezelőtt határoztak meg. Továbbá, szeptember 15-től minden PS5 játékalkalmazásnak támogatnia kell a PS5 Pro-t. Ezt az információt a fejlesztők a héten kapták meg, ami arra utal, hogy a rendszer még mindig a 2024. novemberi megjelenés felé halad.

Várhatóan a Sony az év végére időzíti középgenerációs konzoljának bemutatását, éppen a 2024-es ünnepi időszak előtt.

A Moore’s Law is Dead YouTube csatorna által megszerzett dokumentum (amelyet a Sony eltávolított) több kulcsfontosságú specifikációt is megosztott a nagyon várt új konzolról. A dokumentum szerint a Pro modell jelentős grafikai teljesítménynövekedést kínál, amely akár 45%-kal gyorsabb renderelési sebességet is biztosíthat a jelenlegi PlayStation 5-höz képest. Ezt az előrejelzést azóta több más játékos médiaportál is megerősítette.

Sony PlayStation 5 Pro действительно сможет обеспечить полноценный гейминг в 4K/60fps? Этому должна помочь новая

Mennyibe kerül majd a PS5 Pro?

A megjelenési dátumhoz hasonlóan, a PlayStation 5 Pro áráról szóló pletykák is spekulációkra épülnek. Azonban ez nem az első alkalom, hogy a Sony egy Slim verzió után kiad egy Pro konzolt. A vállalat 2016-ban már megtette ezt a PlayStation 4 Pro-val.

Akkoriban a Pro konzol 100 dollárral / 50 euróval / 50 fonttal került többe, mint a Slim verzió. Ebből kiindulva, a PlayStation 5 Pro ára valószínűleg 599,99 dollár / 529,99 font körül mozoghat, ha a Slim árát (499,99 dollár / 479,99 font) vesszük alapul. Azonban a konzolok általában olcsóbbak voltak 2016-ban. Egy 2024-es konzol esetében elképzelhető, hogy az ár meghaladhatja a 600 dolláros határt.

A Sony akár árnövelést is alkalmazhat a PS5 Slim esetében, esetleg csökkentve a PS5 alapverzió árát 399 dollárra a lemezes verzió esetében, és 49 dollárra a lemezes SKU esetében 449 dollárra. Ehhez hozzátéve 100 dollárt a PS5 Pro esetében, az ár körülbelül 549,99 dollárra rúghat.

Természetesen, amíg a Sony hivatalosan nem jelenti be, addig semmi sem biztos. Azonban ez egy hozzávetőleges képet ad arról, mire számíthatunk a pletykált konzol árát illetően.

TECH HÍREK - A Lisa Su által vezetett AMD már korábban is azt jósolta, hogy az alkatrészhiány ez idő tájt enyhülni fog.

Mik a PlayStation 5 Pro specifikációi?

A specifikációk terén több iparági pletykára is támaszkodhatunk. A „Pro” a PlayStation 5 Pro nevében valószínűleg nagy teljesítményt jelent. A Verge megerősítette, hogy a PS5 Pro „egy olyan móddal fog rendelkezni, amely a 3,85GHz-es CPU frekvenciát célozza meg”, egy szivárgott Sony dokumentum szerint, amelyet a fejlesztőknek szántak. Ez körülbelül egy „standard mód” 3,5GHz-en vagy egy „magas CPU frekvenciájú mód” 3,85GHz-en.

Ez jelentős frissítés a Slim-hez képest, amely még mindig tiszteletre méltó nyolcmagos egyedi  processzorral és AMD RDNA 2 grafikus kártyával rendelkezik, 2,23 GHz-es órajellel – bár azonos memória statisztikákkal. Összességében ez egy jelentős teljesítménynövekedést jelentene.

Konkrétan a képminőség lehet a PlayStation 5 Pro egyik fő fókusza, Tom Henderson játékos bennfentes szerint, aki a Key to Gaming oldalon arról írt, hogy az új konzol „javított és következetes FPS-t céloz meg 4K felbontásban” és „egy új ’teljesítmény módot’ 8K felbontásban, valamint gyorsított ray tracing-et.”

Jelenleg egyetlen játék sem támogatja a 8K felbontást, de ez a Sony folyamatos jövőbiztosítását jelzi, amely már az alap PS5-tel elkezdődött.

Nvidia shows off DLSS 3, the new version of its impressive upscaling tech - The Verge

A PS5 Pro-n a DLSS adott lesz

A Hypebeast arról is beszámol, hogy a PS5 Pro saját fejlesztésű Deep Learning Super Sampling (DLSS) technológiával lesz felszerelve, amelyet a Sony házon belül fejlesztett ki. Az Nvidia által kifejlesztett DLSS valós idejű, mélytanulási képjavító és felskálázó technológiák családját jelenti, amely egy másik szintű vizuális minőséget kínál, csak az Nvidia RTX grafikus kártyákkal elérhető. A PlayStation 5 Pro megjelenésével úgy tűnik, hogy a Sony saját szabadalmaztatott technológiáját hozza létre, hogy versenyezzen a konkurenciával.

Gyakorlatilag ezek a technikai újítások tisztább, gyorsabb élményt nyújtanak a PS5 Pro játékosok számára. Gyorsabb memória és CPU órajelek csökkentenék azokat a lassú betöltési időket, amelyekre sok PS5 kritikus panaszkodik. A játékok szinte azonnal betölthetőek lennének, talán lehetőséget adva arra, hogy a PS5 Pro másolja az Xbox Series X/S egy funkcióját, az úgynevezett ‘Quick Resume’-t. A konzol lehetővé teszi több játék felfüggesztését egyszerre, így a játékosok gyorsan válthatnak játékok között, közvetlenül oda visszatérve, ahol abbahagyták, anélkül, hogy a hagyományos kezdőképernyőn kellene végigkattintaniuk.

(A nyitókép és a cikkben szereplő képek csak illusztrációk és nem tükrözi a végleges designt.)

Forrás: Readwrite , The Verge, Insider Gaming

theGeek–

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.