Gladiátor II: lehet valóságalapja a római Colosseumban rendezett tengeri csatának?! Utánajártunk!

MOZI HÍREK – Ridley Scott mindenben felül akarta múlni az első filmet a Gladiátor II-vel, ehhez pedig adta magát az ötlet, hogy rendezzenek tengeri csatát a Colosseumban. Ám ez az ötlet nem Scottól, hanem maguktól a rómaiaktól származik…

 

 

Hamarosan érkezik a Gladiátor II, a 2000-es Gladiátor régóta várt folytatása a Ridley Scott-tól. A főszerepekben Denzel Washingtont, Pedro Pascalt és Paul Mescalt láthatjuk majd. Mescal Lucius Verust, Marcus Aurelius unokáját és a birodalom örökösét alakítja. Lucius Numídiában (Észak-Afrikában) fogságba esik, és Marcus Acacius római hadvezér (Pascal) rabszolgasorba taszítja, végül pedig arra kényszerítik, hogy gladiátorként harcoljon a Colosseumban.

A Colosseumban Macrinus (Washington) mentorálásával Lucius hőstettei a gladiátorharc kegyetlenségét mutatják be. Az előzetes alapján a film olyan jeleneteket is bemutat, amelyek a Colosseum további felhasználási módjait elevenítik fel: nevezetesen a tengeri harcokat.

 

Valóban rendeztek színlelt tengeri csatákat a Colosseumban?

 

A római Colosseum honlapja szerint a színlelt tengeri csata, vagyis latinul naumachia (tsz. naumachiae) különleges alkalmakkor tartott esemény volt. A legkorábbi naumachiae nem egy olyan hatalmas építményben zajlottak, mint a római Colosseum (hivatalos néven „a Flaviusok Amfiteátruma”), hanem tavakon, folyókon vagy vízzel elárasztott, alacsonyan fekvő területeken.

Julius Caesar állítólag Kr. e. 46-ban Rómába való visszatérésének megünneplésére tartott egy színlelt tengeri csatát, amelynek izgalmát Suetonius római történetíró írta le (Kis Ferencné fordításában):

„A tengeri csatában, a kisebbik Codeta-mezőn e célra kiásott medence vizén két-, három- és négy-evezősoros tyrusi és egyiptomi gályák ütköztek meg egymással. E látványosságra mindenfelől annyi ember sereglett össze, hogy az idegenből jött vendégek nagy része az utakon s a keskeny utcákon felállított sátrakban hált; gyakran megesett, hogy a nagy tömegben sok embert agyonnyomtak, köztük két senatort is.” (Suet. Vit. Caes. I. Iul. Caes. 39. 4)

 

 

Gladiátor II / Gladiator II

 

 

A Krisztus utáni első században Augustus, Nero és Titus császárok naumachiaet tartottak, amelyek közül néhányat az erre az eseményre épített amfiteátrumokban rendeztek. Titus állítólag Kr. u. 80-ban két naumachiaet is tartott a Colosseum megünneplésére, az egyiket magában az építményben:

„Mihelyt az Amphitheatrumot felszentelte, és mellette hamarosan felépítette a fürdőket, fényes kiállítású, pompás lakomát adott. A régi Naumachia helyén tengeri csatajátékot rendezett; továbbá gladiatori játékot, majd egyetlen napon ötezer különféle vadállattal állatviadalt.” (Suet. Vit. Caes. VIII. Titus 7. 3)

Ahhoz, hogy a Colosseumban tengeri csatákat lehessen eljátszani, a rómaiaknak el kellett árasztaniuk az építményt, és hajókat kellett behozniuk.

A római vízvezetékeket arra használták, hogy a vizet a vízforrásokból az építménybe vezessék. Az azonban továbbra sem világos, hogy a különböző naumachiaehez mely vízvezetékeket használták. Amikor Augustus Kr. u. 2-ben a Tiberis folyón tartotta naumachiáját, a közeli kertekből származó felesleges vizet használta.

Az sem világos, hogy mennyi vizet használtak volna az olyan amfiteátrumok vízi csatáihoz, mint amilyet Domitianus császár tartott a Colosseumban Kr. u. 85 körül. A Colosseum arénájának méretei nagyjából 86 x 54 méter. A víz mélysége elérhette a 150 centimétert is, de a víz be- és kiszivattyúzása meglehetősen sok időt vett igénybe.

Az uralkodó elmélet szerint egy kivehető fapadló fedte a vizet, amíg azt a Colosseumban használni nem kellett. A spanyolországi Meridában lévő, a Kr. u. első században felszentelt amfiteátrum padlója alatt egy medence található. Ez egyértelműen arra utal, hogy a vizet vízvezetékekkel és csatornákkal vezették be és vezették le.

 

Ridley Scott minden eddiginél nagyobbat akart a Gladiátor II-vel

 

A hadifoglyokkal teli három- (triremis) és négy evezősoros (quadriremis) gályák részvételével zajló naumachia kimenetele sokkal több ember számára jelentett életet és halált, mint egyetlen gladiátorviadal. Titus például 3000 embert vetett be az egyik általa rendezett naumachia során. Amikor Claudius császár a Tiberis folyó melletti lagúnában tartott naumachiát, állítólag 19 000 ember vett részt benne!

A naumachia látványossága volt az egyik, amire Ridley Scott a Gladiátor II hatalmas költségvetését fordította. Scott 2024 júliusában az Empire-nek nyilatkozta, hogy a számítógépek és a mesterséges intelligencia lehetővé tette számára, hogy minden eddiginél nagyobbat alkosson a film csatajeleneteiben.

 

 

Gladiátor II / Gladiator II

 

 

Scott túlzásba vitt tengeri csata bemutatása nem is olyan elrugaszkodott, mint amilyennek tűnik, ha többet veszünk figyelembe Claudius naumachiájáról. Elődeihez hasonlóan Claudius is szokványos gályákat használt, de Tacitus többet tud mondani magáról a csatáról az Évkönyvekben (Borzsák István fordításában):

„A harc, bár bűnözők vívták, férfias bátorsággal folyt, és sok sebesülés után mentesültek a pusztulástól.” (Tac. Ann. XII. 56.)

Ezenkívül tutajokat hoztak, hogy a harcosok ne tudjanak elmenekülni, és a környékről emberek gyűltek össze, hogy a tó feletti dombokról vagy hajókon figyeljék a csatát. Nem mindennapi látványosság, egy életre szóló élmény lehetett, több tízezer ember részvételével, uralkodói pompával tálalva…

(Gladiátor II – hazai bemutató: 2024. november 14.)

Forrás: Colosseum.org, Empire, MEK (1, 2)

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."