Szabadon engedni az állatot a Szádra ne vedd-ben: ezért van szükség egy dán film amerikai remake-jére

MOZI HÍREK – A látogatás című dán thriller alapján készült a Szádra ne vedd című amerikai változat, és sokakban felmerült a kérdés: alig két évvel az eredeti produkció bemutatása után miért kell elkészíteni ugyanazt. Csakhogy a helyzet az. hogy a Szádra ne vedd nem ugyanaz, mint Christian Taftdrup filmje.

 

„Érdekes, hogy híres drámák esetében soha nem merül fel, hogy miért kell őket újra és újra előadni – mondta James McAvoy, a Szádra ne vedd főszereplője a Collidernek. – Minek még egy Macbeth, amikor már tavaly megvolt a sztori? Közben a Macbeth-nek nem kettő, hanem ezer meg ezer változata van, mert mindig másképp lehet interpretálni. A Szádra ne veddnek is olyan gazdag és sűrű az anyaga, hogy érdemes volt elmélyednünk benne.”

A filmben egy amerikai család összebarátkozik egy angol családdal, akik meghívják őket vidéki birtokukra. Ott aztán kiderül, hogy házigazdáknak gonosz hátsó szándékaik vannak, és veszélybe kerül a vendégek élete.

„Az eredetiben hollandok és dánok találkoztak, mi viszont amerikaiakat és angolokat eresztettünk össze, s ez egészen másfajta összecsapást eredményez a kultúrák között – magyarázta James Watkins rendező ugyancsak a Collidernek. – Christian Taftdrup csodásan nihilista filmet rendezett, ahol a szereplők együtt, egyetlen lendülettel iramodnak a brutális végkifejlet felé, a mi filmünk viszont inkább hullámvasútra hasonlít, ahol hőseink nem csukafejessel ugranak a semmibe. Bizonyos témákat illetően mélyebbre ástunk, erőteljesebb a felforgató humor, és több az izgalmas fordulat.”

James McAvoy munkásságában előfordult már mentálisan zavarodott figura: a Széttörve és az Üveg című thrillerekben többszörösen hasadt személyiségű sorozatgyilkost alakított. Ez az előélet biztosított számára bizonyos szakmai alapokat, a Szádra ne vedd Paddyje azonban másképpen elborult figura. „Fokozatosan bújik ki belőle a vadállat – magyarázza a skót színész. – Amikor az amerikaiak megismerik, vonzó, karizmatikus figura, aki két kanállal habzsolja az életet, aztán a vidéki birtokon ez a máz lemállik róla, és megmutatja igazi valóját. Egy színész számára mindig nagy öröm, ha széles skálán játszhat, és a rokonszenves karaktertől eljut a gonosz, bestiális szörnyetegig.”

(Speak No Evil – hazai bemutató: 2024. szeptember 12.)

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.