T Phone 2 Pro 5G – Sokoldalú, de nem hibátlan a Telekom új üdvöskéje

TECH TESZT – Két évvel ezelőtt a Telekom piacra dobta saját T Phone névre keresztelt okostelefon-szériáját, és most itt a 2024-es frissítés legerősebb tagja, a T Phone 2 Pro 5G. A készülék nagy kijelzővel, négykamerás rendszerrel, NFC-vel és egy nem mindennapi 3,5 mm-es jack csatlakozóval érkezett. De vajon miben rejlik a Pro varázsa?

 

Ez a modell a Telekom és a Google közös munkájának eredménye, legalábbis ami a szoftvert illeti, míg a gyártást a Wingtech végzi. A Pro változat 256 GB tárhellyel és 8 GB RAM-mal került a piacra, jelentős fejlődést mutatva elődjéhez képest.

 

 

Csomagolás és külső megjelenés

 

A T Phone 2 Pro 5G doboza minimalista, csak a legszükségesebb tartozékokat találjuk benne: egy SIM-tűt, gyors útmutatót és egy USB-C kábelt. A hálózati adaptert, amelynek legalább 25W-osnak kell lennie, és a védőtokot külön kell megvásárolni. A készülék 6,8 hüvelykes, FullHD+ felbontású kijelzője 120Hz-es frissítési frekvenciával rendelkezik, amit szimmetrikus keretek szegélyeznek. A műanyag hátlap és keret masszív, a kijelzőt pedig egy nem meghatározott üveg védi. A telefon oldalain találhatóak a magenta színű bekapcsológomb és a hangerőszabályzó, míg a microSD és nanoSIM tálca a bal oldalon bújik meg.

Az új dizájn frissebb és kevésbé konzervatív az előző modellhez képest. Az ujjlenyomat-szkenner a bekapcsológombba van integrálva, a 2D arcfelismerés pedig megfelelő fényviszonyok mellett megbízhatóan működik. A készülék kék hátlapja ellenére könnyen ujjlenyomatos lesz, de nem csúszik, ami pozitívum. A kameramodul alig emelkedik ki a készülékből, így kevésbé billeg, ha az asztalra helyezve használjuk. Az IP54 védettségnek köszönhetően pedig egy kis esőt is kibír.

 

Kijelző: A látvány igazi fénypontja

 

A 6,82 hüvelykes AMOLED kijelző a T Phone 2 Pro 5G igazi ékköve. A 2436×1080 pixeles felbontás szép kontrasztot és élénk színeket biztosít, és a 120Hz-es frissítési frekvenciának köszönhetően a megjelenítés sima és gördülékeny. Az előző modellnél tapasztalt alacsony maximális fényerő már nem probléma, bár a kijelző még mindig nem tartozik a legfényesebbek közé a piacon. Azonban a frissítési frekvencia nem adaptív, így vagy 60Hz-en, vagy 120Hz-en fut.

 

 

Hardver és szoftver

A T Phone 2 Pro 5G szíve egy nyolcmagos Snapdragon 6 Gen 1 processzor, amely 8 GB RAM-mal és 256 GB tárhellyel párosul. Ez a konfiguráció a mindennapi használathoz bőségesen elegendő teljesítményt nyújt. A multitasking gördülékeny, és a rendszer gyors, bár a chipset nem a legmodernebb. A microSD bővítési lehetőség akár 2 TB kapacitású kártyákat is támogat, bár az átvitel sebessége csak átlagos.

A készülék tiszta Androidot futtat, minimális bloatware-rel. A Telekom színeit a magenta témájú üdvözlőképernyő és háttérkép képviseli, de ezek eltávolíthatók. A rendszer Android 14-et futtat, és a legfrissebb biztonsági frissítésekkel érkezik. A Telekom két évnyi főverziós és három év biztonsági frissítést garantál, ami igen korrekt ajánlat.

Kommunikációs és telefonálási képességek

 

Bár a T Phone 2 Pro 5G egy Telekom márkás készülék, problémamentesen használható más szolgáltatók SIM-kártyáival is. A hangminőség rendben van, és a zajszűrés hatékony. A VoLTE és a WLAN hívások is támogatottak, és az NFC sem hiányzik a repertoárból.

A készülék pozitívumai közé tartozik a microSD-olvasó, az NFC, az audio jack és a vezeték nélküli Qi töltés támogatása. Wi-Fi 6e és 5G kapcsolat is rendelkezésre áll, bár csak egy fizikai nanoSIM és egy eSIM opcióval.

 

 

Multimédia: fotózás, videók és hangzás

 

A T Phone 2 Pro 5G négykamerás rendszere már javult az előző modellhez képest, de még mindig van hova fejlődni. Az 50 megapixeles fő kamera mellett egy 5 megapixeles ultraszéles, valamint két 2 megapixeles érzékelő található makróhoz és mélységhez. A fotók alapértelmezés szerint 12,5 megapixelesek, és bár 50 megapixeles módban is készíthetők képek, a részletek ilyenkor gyengébbek. A HDR teljesítménye gyenge, és a világos részek gyakran kiégnek. Az ultraszéles kamera sem erős, és az éjszakai képek lassan készülnek el, de kiegyensúlyozottabbak.

Az előlapi kamera nappal jó teljesítményt nyújt, de nagyításkor a részletek elvesznek, éjszaka pedig a minőség jelentősen romlik. A fő kamera 2K felbontású videókat rögzít, 30 fps sebességgel, 1080p-nél pedig 60 fps a maximum. A nappali felvételek rendben vannak, de éjjel a fényviszonyok változásai problémákat okoznak.

Ami a hangzást illeti, a T Phone 2 Pro 5G egyetlen monó hangszóróval rendelkezik, amely megfelelő teljesítményt nyújt a közép- és magas hangok esetében. Basszus viszont alig van, és a sztereó hatás is gyenge, bár az audio jack jelenléte és a támogatott Bluetooth kodekek (SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC) kellemes meglepetést jelentenek.

 

Teljesítmény, hőkezelés, üzemidő és töltés

 

A mindennapi használat során a T Phone 2 Pro 5G megfelelő teljesítményt nyújt, a játékok futtatása is zökkenőmentes, bár néha előfordulhat akadozás. A frissített kijelző vizuálisan sokat javít az élményen. A készülék nem melegszik túl még teljes terhelés mellett sem.

Az 5000 mAh-s akkumulátorral a T Phone 2 Pro 5G akár két napig is bírja, még 5G használat mellett is. A gyorstöltés támogatott, de nem kiemelkedő, 50%-ról 100%-ra 1 óra 14 perc alatt tölt fel 45W-os töltővel. A Qi vezeték nélküli töltés is elérhető, bár csak 15W teljesítménnyel.

 

 

Ütős ez a “telekommunikáció”?

 

A T Phone 2 Pro 5G a középkategóriában versenyez, ahol az 5G már alapelvárás. A főkamera teljesítménye megfelelő, de nem lenyűgöző, a többi lencse inkább csak dísz. A kijelző és a szoftver élmény pozitív irányba fejlődött, de az akkumulátor töltési ideje csalódást okozhat. Az árért cserébe korrekt funkciókat kapunk, de nem nehéz ennél jobbat találni a nagyobb márkák kínálatában.

-Herpai Gergely (BadSector)-

Pro:

+ Tiszta Android élmény bloatware nélkül
+ Vezeték nélküli töltés támogatása
+ Stabil és gyors rendszer

Kontra:

– Gyenge HDR teljesítmény a kamerában
– Lassú töltési sebesség
– Nincs adaptív frissítési frekvencia

T Phone 2 Pro 5G

Design - 7.5
Hardver - 6.8
Szoftver - 6.8
Kamera - 6.1
Ár/érték - 7.1

6.9

A T Phone 2 Pro 5G egy jó középkategóriás készülék, amely számos hasznos funkcióval rendelkezik, de néhány területen alulmarad a versenytársakkal szemben. Ha fontos a tiszta Android élmény és a vezeték nélküli töltés, akkor érdemes megfontolni, de más alternatívák is akadnak a piacon.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu