Európai Filmdíjra esélyes A szer és a Monte Cristo grófja

MOZI HÍREK – Az Európai Filmakadémia bejelentette az idei nagyjátékfilmes kategóriák esélyeseinek első adagját: a 29 film közt van Coralie Fargeat A szer című testhorrorja, valamint Matthieu Delaporte és Alexandre de la Patellière nagyszabású kosztümös filmje, a Monte Cristo grófja. Mindkét film ősszel kerül a hazai mozikba.

 

Az Európai Filmdíj az európai filmművészet legkiemelkedőbb alkotásait díjazza. Az Európai Filmakadémia a nagyjátékfilmes kategóriák esélyeseinek első etapját szerdán jelentették be: a 29 alkotás között van Coralie Fargeat A szer (The Substance) című testhorrorja, főszerepben Demi Moore-ral és Margaret Qualley-vel, valamint Matthieu Delaporte és Alexandre de la Patellière nagyszabású Dumas-adaptációja, a Monte Cristo grófja.

Mint az EFA honlapján olvasható, a 26 országból kiválasztott filmek tükrözik az európai filmesek kiválóságát, illetve az európai filmművészek sokszínűségét és kreativitását.

A további esélyeseket szeptemberben jelentik be, a jelölteket november 5-én hozzák nyilvánosságra. A győzteseket 2024. december 7-én, a Luzernben tartott díjátadón hirdetik ki.
A 77. Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában láthatta először a közönség Coralie Fargeat legújabb filmjét, A szert (The Substance), a főszerepekben Demi Moore-ral, Margaret Qualley-vel és Dennis Quaid-del.

A filmben egy valaha híres nő a feketepiacon szerez magának drogot, amellyel ideiglenesen létrehozza önmaga fiatalabb változatát, csak sokkal jobb kiadásban. Fargeat elnyerte vele a legjobb forgatókönyvnek járó díjat Cannes-ban, a filmet a sajtó is dicsérte, egekig magasztalva Demi Moore játékát.

A film operatőre Benjamin Kracun (Ígéretes fiatal nő, Vadállat), vágói Coralie Fargeat, Jerome Eltabet (A bosszú) és Valentin Féron. A zenéjét Raffertie szerezte (Tönkretehetlek), a látványtervező Stanislas Reydellet (Az őrült nők bálja), a jelmeztervező pedig Emmanuelle Youchnovski volt (Café de Flore, Boldog idők). A szer várhatóan 2024 őszén kerül a hazai mozikba, az ADS Service forgalmazásában.

Alexandre Dumas regényét Matthieu Delaporte és Alexandre de la Patellière adaptálta nagyvászonra, akik A három testőr: D’Artagnan (2023) és A három testőr: Milady (2023) című filmek forgatókönyvét is jegyzik, de közel tíz éve láthattuk moziban a Hogyan nevezzelek? című kamara vígjátékukat is.

A friss Monte Cristo-adaptáció főszereplője egy fiatal tengerész, Edmond Dantès, akit hamisan vádolnak árulással, majd tárgyalás nélkül bebörtönöznek If várába, egy Marseille melletti zord szigeterődítménybe. Sok évnyi fogság után sikerül megszöknie, hogy Monte Cristo grófja személyében bosszút álljon azokon, akik hamisan vádolták meg.

A Monte Cristo grófját a 77. Cannes-i Filmfesztiválon, versenyen kívül láthatta a közönség, ahol közel 12 perces tapsot kaptak az alkotók. Franciaországban már játsszák a mozik, jelenleg hetedik hete toplistás a nézettségi listán. A film várhatóan 2024 őszén kerül a hazai mozikba, az ADS Service forgalmazásában.

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.