Mark Hamill még emlékszik, hogyan változtatta meg Carrie Fisher halála a Star Wars-hoz fűződő érzéseit

MOZI HÍREK – Carrie Fisher halála továbbra is mélyen érinti régi barátját és kollégáját, Mark Hamillt. Fisher és Hamill, George Lucas és Harrison Ford mellett, kulcsszerepet játszottak a Star Wars franchise formálásában, amely 1977-ben kezdődött. Ők alakították az ikonikus testvéreket, Luke-ot és Leia-t, akik születésük óta el voltak választva, majd újra találkoztak, miközben a Lázadók Szövetsége küzdött az Imperium ellen. Bár Hamill továbbra is elkötelezett rajongója a sorozatnak, nemrégiben megosztotta, hogy a Star Wars varázsa másképp érződik Fisher halála óta, 2016-tól.

 

Nyolc évvel Fisher halála után Hamill röviden beszélt a témáról a ‘Mark Hamill Live’ panelen a Fan Expo Chicagóban (via @va.va.vera a TikTok-on). Elmesélte, hogyan értesült Fisher haláláról, és milyen mély hatást gyakorolt ez az érzéseire a Star Wars sorozattal kapcsolatban. Hamill bevallotta, hogy a szeretett sorozat nézése már nem ugyanaz, mert „a szív eltűnt.” Hamill így nyilatkozott:

„A feleségem belépett a hálószobába, korábban ébredt, mint én, én még aludtam, és könnyek között mondta, hogy ‘Carrie nem érte el.’ Ez örökre megváltoztatta, hogyan reagáltam a Star Warsra általában. A szív eltűnt. Nem beszélek róla, mert nem szeretem újraélni.”

 

Leia hercegnő mint a Star Wars „morális iránytűje”

 

Sok rajongó számára a Star Wars esszenciáját az ikonikus képi világ határozza meg: az Erő, fénykardok, X-szárnyak stb. Azonban a saga lényege egy időtlen küzdelem a jó és a gonosz között, Leia hercegnő pedig ennek a morális iránytűje — vagy „szíve,” ahogy Hamill nevezni szokta. Mielőtt Luke Skywalker elindult volna Jedi útra, Leia már évek óta ellenállt az elnyomó Birodalomnak. Amikor Luke elindult Leia megmentésére az Episode IV – Egy új remény című epizódban, ő már súlyos kínzáson esett át Darth Vader által, de nem volt hajlandó információt adni a Lázadók Szövetségéről.

A panel során Hamill beszélt Leia karakterének örökségéről. Néhány vitatott téma ellenére, mint például a híres fém bikinije a Jedi visszatérben, Leia régóta feministák ikonja. Hamill Leia modern feminista mozgalomra gyakorolt hatását „erőfeszítés nélkülinek” nevezte, dicsérve, ahogy gyakran felülmúlta a franchise férfi szereplőit, és félelem nélkül nézett szembe a veszéllyel. Így magyarázta:

„Úgy gondoltam, hogy a hercegnő nem egy sikoltozó árvácska volt, és ez erőfeszítés nélküli feminizmus volt. Közvetlenül szembeszállt Darth Vaderrel. Egyáltalán nem ijedt meg tőle. Amikor [Luke és Han Solo] megmentette őt, ostobává tette Lukét és Han-t. ‘Ezt hívják megmentésnek? Add ide azt a fegyvert.’ És úgy tette, hogy mi két bolondnak tűntünk.”

Majdnem egy évtized telt el Fisher halála óta. Az színésznő szerepét visszaidézte a közelmúltbeli folytatás trilógiában, megjelenve a Az ébredő Erőben és Az utolsó Jedi-ben. Annak ellenére, hogy a folytatásokkal kapcsolatban a rajongók kemény véleményeket fogalmaztak meg, Leia visszatérése jól fogadták. Fisher azelőtt halt meg, hogy A Skywalker kora elkészült volna, de mégis szerepelt a filmben a Az ébredő Erő korábban nem bemutatott felvételein és CGI kiegészítéssel.

Forrás: MovieWeb 

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.