A felbujtók – Zűrzavar és unalom tökéletes elegye

FILMKRITIKA – Első pillantásra A felbujtók ígéretes heist filmnek tűnik, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a rendezői székben Doug Liman foglal helyet, akinek olyan sikerfilmeket köszönhetünk, mint a Mr. és Mrs. Smith vagy a legújabb Road House reboot. A főszereplők között ott találjuk Matt Damont és Casey Afflecket, akik már önmagukban is nagy elvárásokat keltenek. Ám a film hamar világossá teszi, hogy messze elmarad a várakozásoktól.

 

Damon és Affleck természetes könnyedséggel játszanak együtt, ami két régi jó barátnak kijár. Ám sajnos itt ki is merül a film varázsa. Az első 30 perc után a cselekmény összeomlik. A film drámai hangulatváltásai miatt nehéz követni, mi is a történet valódi célja. A felbujtók egy egykori tengerészgyalogos, Rory (Damon) történetét követi, aki életének mélypontján van. Az első jelenet egy szívszorító valóságot tár elénk, amikor Rory bevallja terapeutájának, Dr. Riverának (Hong Chau), hogy ha nem változnak a dolgok, öngyilkosságot fontolgat. Ez nem igazán a legjobb alap egy vígjátékhoz, és a komikum iránti remények tovább foszlanak Cobby (Affleck) karakterének bevezetésével.

 

 

Damon és Affleck – Összeszokott páros, de az irány elvész

 

És micsoda bevezetés! Cobbyt először akkor látjuk, amikor egy környékbeli srácot kér meg, hogy fújjon bele a motorjához csatlakoztatott alkoholszondába, hogy elindulhasson – nem máshová, mint egy bárba. Ez a jelenet fantasztikus bevezetés lehetne, ha a nézőt nem aggasztaná Rory mentális állapota. A film végére ezek az elemek határozzák meg a narratívát: a tonális pofonok szinte állandóan jelen vannak.

Bár a főszereplők közötti párbeszéd néha megnevetteti a nézőt, a film nem igazán találja meg az irányt. Rory komoly, egyenes figurája kellene, hogy ellenpontozza Cobby szószátyár karakterét, de A felbujtók nem igazán próbálja követni ezt a dinamikát. Talán más rendezésben egy jobban felépített komédia lehetett volna belőle, ám a film sosem lép előre. Miután a polgármester ünnepi pénzének ellopása kudarcba fullad, a karakterek és az események súlya teljesen eltűnik. Rory és Cobby bűnbakokká válnak egy rendőr halálában, ami miatt a film súlyosabbá válik, mint amennyire szükséges lenne. Ekkor már kevés idő marad a vicces csínytevésekre.

 

 

Egy film, amit a jó szándék sem ment meg

 

Ha nem lenne Damon és Affleck közötti barátság és összhang, A felbujtók egy tonálisan zavaros kudarc lenne. A film számos szála, köztük Rory fő motivációja is elvész a történet során. Miután letartóztatják őket, csak a polgármester korrupt döntése miatt engedik el őket, így a film végén mindkét karakter ott tart, ahol a film elején.

Rory és Cobby karakterfejlődése alig érzékelhető: Rory elmegy megnézni fia hokimeccsét, és rájön, hogy nem kell pénz ahhoz, hogy jó apa legyen, míg Cobby feltehetően segítséget kér Dr. Riverától. De a film alig érinti ezeket a belső küzdelmeket. A pénz elvesztése és a gyenge befejezés miatt a film utolsó felvonása nem hoz kielégítő lezárást. Minden Boston iránti szeretet és a tehetséges színészek ellenére A felbujtók megérdemelte volna a műfaj iránti elköteleződést, amely egy igazán humoros filmet eredményezhetett volna. A megfelelő alapanyaggal ez a két színész csodákat tehetett volna egy tiszta vígjátékban, hasonlóan az Ocean’s 11-hez.

-Herpai Gergely „BadSector”-

A felbujtók

Rendezés - 3.8
Színészek - 7.2
Történet - 3.6
Látvány/zene/hangok/akció - 5.2
Hangulat - 4.8

4.9

GYENGE

A felbujtók egy zavaros és széteső heist film, amely nem képes kihasználni a tehetséges színészei által nyújtott lehetőségeket. Bár a színészek közötti kémia érezhető, a film tonális pofonjai és gyenge cselekménye miatt végül egy középszerű élményt nyújt, amely nem hagy maradandó nyomot.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu