Rengeteg mesterséges intelligencia-projekt bukik el!

TECH HÍREK – Egy új kutatás bemutatja, hogy mennyire magas kockázatú a mesterséges intelligencia ipara: az MI-projektek jelentős többsége kudarcba fúl!

 

Az OpenAI, a rengeteg milliárd dolláros startup, ami a ChatGPT-vel forradalmat indított a tartalomalkotó (generatív) mesterséges intelligencia ágazatában, idén valószínűleg 5 milliárd dolláros veszteséget fog elkönyvelni, és ennek ellenére a vállalat tárgyalásokat folytat további pénzbevonásról, és egy 1 milliárd dolláros tőkeinjekciót követően a cég értékelése állítólag 100 milliárd dollárra emelkedik. Ám ez mindössze egy cég, ami MI-modelleket edz. De vannak mások is, és sokan kb. égetik a pénzt, annyira nem nevezhetőek sikeresnek.

Egy mérnökökből és tudósokból álló társulat becslése szerint ezen projektek 80%-a bukik meg, és kiemelték, hogy miért. A RAND Corporation, egy amerikai non-profit globális politikai agytröszt, kutatóintézet és közszféra-tanácsadó cég öt indokot emelt ki a sok bukás mögött. Az első az, hogy az ipari részvényesek félreértik, hogy az MI alkalmazása során milyen problémát kell megoldani. Aztán nincsen elegendő adatuk ahhoz, hogy hatékonyan edzeni tudják a modelljüket, ami pontatlan eredményekhez vezet, eltántorítva a felhasználókat a platform használatától.

A gyenge infrastruktúra is hozzá tud járulni az MI-projekt megbukásához, és ha elegendő erőforrás van, akkor a cégalapítók gyakran a technológiai éllovaskodásra koncentrálnak ahelyett, hogy értéket adjanak a felhasználókhoz. A RAND Corporation szerint a gyógymódok közé tartozik az infrastruktúrába való befektetés, mert így gyorsabban lehet edzeni a modellt, illetve jó minőségű adat állhat rendelkezésre, hogy másik MI-modelleket is hatékonyan lehessen edzeni. Az alapítóknak meg kell érteniük azt is, hogy az MI nem megoldás mindenre, mert ennek is megvannak a korlátai.

A mesterséges intelligencia-modell hatékony edzése valóban egy izmosabb termék megszületéséhez vezethet, ott van azért a ChatGPT, ami több terabájtnyi adaton lett edzve, és mégis képes néha pontatlan válaszokat adni a lekérdezésünkre. Úgyhogy még a legnagyobb játékos is képes hibákat elkövetni, így senki és semmi sem tökéletes. Még az OpenAI sem az.

Forrás: WCCFTech, RAND

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.