Újabb fesztiválsikert aratott az Anora

A cannes-i fesztivál legrangosabb díjával, az Arany Pálmával büszkélkedhet az Anora című drámai vígjáték, most pedig újabb óriási sikert aratott a telluride-i fesztiválon. Itt nem osztanak ugyan nagy presztízsű díjakat, de a coloradói kisvárosban megfordul az amerikai filmszakma színe-java, hogy képet alkothasson a legfrissebb termésről.

 

Itt tartották az Anora amerikai bemutatóját, és mindenki el volt ragadtatva tőle, a producerektől a kritikusokon át a filmrajongókig. Az egyik producer azt mondta a Varietynek, hogy mindenképpen az Anora címszereplőjével, Mikey Madisonnal akar dolgozni, méghozzá záros határidőn belül. A lap szerint Telluride-ban is az volt a szóbeszéd, hogy Madison alakítása komoly Oscar-esélyes.

Sean Baker, a film rendezője valóban arról híres, hogy Oscar-közeli helyzetbe juttatja a színészeit, pár éve Willam Dafoe-t jelölték az aranyszoborra a Tangerine című 2015-ös filmjükért. A fesztivál látogatói úgy vélik, Baker most Madison mellett két orosz tehetséget is felfedezett a világ számára az Anorával. Az egyik a férfi főszereplő, Mark Eydelshteyn, aki orosz oligarchacsemetét alakít, a másik Yura Borisov a nehézfiú szerepében.

Az Anora bevallottan modern Hamupipőke-történet, de a Pretty Woman – Micsoda nő! vadabb és abszurdabb változataként is emlegették már. A hősnő üzbég származású szexmunkás Brooklynban, aki összebarátkozik egy kissé hebehurgya milliárdoscsemetével (Eydelshteyn), s egy átmulatott hét után összeházasodnak Las Vegasban. Az orosz szülők nem támogatják az ötletet, és a fiatalokra küldik embereiket, hogy érvénytelenítsék a házasságot. Eszeveszett kavarodás alakul ki, de a levonható tanulságok sem maradnak el, ahogy Bakernél megszokott.

(Anora – hazai bemutató: 2024. november 7.)

 

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.