Így fest majd a PS5 Pro?! A Sony váratlan módon leplezhette le a konzol dizájnját!

TECH HÍREK – A Sony közzétett egy képet a PlayStation 30. évfordulója alkalmából, a középpontban pedig egy új PS5 dizájn látható, amely a Pro verzióra utal.

 

 

Úgy tűnik, a PlayStation nagyon készül valamire. Minden jel arra utal, hogy hamarosan bejelentik a PS5 Pro-t, amelyről a egy ideje már azt pletykálják, hogy néhány hónapon belül megjelenik. A Sony már évek óta dolgozik a PlayStation 5 új és erősebb változatán. Most úgy néz ki, hogy a japán vállalat a PlayStation 30. évfordulójára készült promóciós képen mutathatta meg a dizájnt.

A PlayStation a hivatalos blogján tett közzé egy képet a cég 30. évfordulójával kapcsolatban (lásd kicsit lejjebb). A kép közepén épp egy új PS5 dizájnja látható. Bár egyelőre semmi hivatalos nincs, a közösség ezt az aspektust a PS5 Pro-val hozza összefüggésbe. Ha megnézzük a kép többi részét, akkor láthatunk kiegészítőket, konzolokat, perifériákat, amiket a PlayStation már piacra dobott. Ám a középső ábra valami olyan újdonság, amit eddig még nem láttunk. Lejjebb egy másik képet is mutatunk nektek, amin még több részletet láthattok arról, hogyan nézhet ki a PS5 Pro.

 

 

Sony / PlayStation 5 Pro / PS5 Pro

 

 

Múlt héten a Dealabs a billbil-kun-on keresztül arról számolt be, hogy a PS5 Pro valódi, és nagyon hamar, szeptember első felében bejelentik majd.

Azt is állította, hogy 2024 novembere folyamán jelenhet meg. Valamint, hogy a dizájnja három fekete sávval rendelkezik majd, ami megegyezik azzal, amit a Sony ma mutatott a fenti képen. Mindezek mellett a Sony blogbejegyzésében a következőket írja: „Miközben 30 évet ünnepelünk, ezek a közelgő tevékenységek és megjelenések csak ízelítőt adnak abból, ami még jön. Maradjanak velünk, mert még több bejelentés várható” – olvasható.

 

Mennyibe kerülhet a Sony frissített konzolja és milyen funkciókkal rendelkezik?

 

Erre a „leleplezésre” talán nem számítottunk, de mi már hónapokkal ezelőtt beszámoltunk a PS5 Pro jellemzőiről. Mindenekelőtt egy új technológiával érkezhet, amely lehetővé teszi a játékok 1080p-ről 4K-ra történő felskálázását. Ezt PSSR-nek hívnák, és némileg hasonlítana az NVIDIA DLSS-éhez, a csúcspontja pedig az, hogy patcheken keresztül visszafelé kompatibilis lesz a meglévő PS5-ös játékokkal. A Digital Foundry szerint „ez potenciálisan hihetetlen”, és a Sony is tisztában van vele.

Olyannyira, hogy talán még sokszor találkozhatunk a „PS5 Pro Enhanced” kifejezéssel, ami azt jelöli, ha egy játékot az új PS5 verzióra frissítettek. Ehhez a fejlesztőknek dedikált grafikus módot kell készíteniük az új konzolhoz, ami stabil 60 FPS-t tartalmaz, továbbá ray tracinget, és a PSSR-t használja a 4K felbontásra való skálázáshoz. Ez annak is köszönhető, hogy a RAM 28%-kal, a GPU 45%-kal, míg a CPU 10%-kal gyorsabb lesz a hagyományos PS5-ös változatnál. Sőt, a renderelés is kétszer gyorsabb lesz!

 

 

Sony / PlayStation 5 Pro / PS5 Pro

 

 

Az Insider Gaming beszámolója szerint a PlayStation történelmi ugrást szeretne elérni a grafika terén. Ehhez pedig az új technológiájukat (PSSR) fogják felhasználni, amely hosszú távon a 4K/120 FPS és a 8K/60 FPS elérését célozná meg a jövőbeli konzolokon. Nem említették, és nem is teljesen egyértelmű, de elképzelhető, hogy a PS5 Pro külső lemezmeghajtóval landol majd, hogy alacsonyan tartsák a költségeket.

Az árképzés teljes rejtély. Ám az IGN-nek nyilatkozó elemzők, például Serkan Toto szerint 600 vagy 650 dollárba kerülhet (kb. 220-230 000 forintba, ÁFA nélkül persze), amikor novemberben árulni kezdik. Daniel Ahmad a Niko Parters-től azt mondta, hogy ő sem számít árcsökkentésre, mint a PS4 esetében. Ez a generáció más, mint az előző. Az is kiderült, hogy a PS5 Pro profitál majd a GTA VI 2025-ös debütálásából. Ám valószínűleg még így is csak 10-15%-ot képvisel majd a végső eladásokból az életciklus végén. Hasonló számokat, mint amilyeneket a PlayStation 4 Pro elért.

Forrás: PlayStation Blog, Dealabs, IGN

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."