A Valve elkezdte betiltani a Deadlock-statisztikák közzétételét – de vajon mi okuk volt rá?!

A Valve fejlesztői azért tartanak vissza információkat a játékosoktól, hogy a tesztelési fázis jobban működjön…

 

 

Már a hivatalos létezése előtt is nagy hullámokat vert, de ami azóta történt, hogy a Valve hivatalosan is bejelentette a Deadlockot, azt nehéz elhinni. Egy játék, amiről a közelmúltig semmit sem tudtunk, és ami zárt béta formátumban van, az egyik legnépszerűbb játék lett a Steamen. Nem kétséges, hogy a fejlesztők örülnek a MOBA/hős shooter hibridjük fogadtatásának. A siker azonban egy olyan problémát is magával hozott, amelynek egyetlen radikális megoldása van.

 

A Valve betiltja a Deadlock statisztikákat tartalmazó weboldalakat

 

A kellően népszerű kompetitív játékokat gyakran veszik körül a „trackereknek” nevezett weboldalak. Ezek az adott játék bizonyos statisztikáiról adnak tájékoztatást. Az adatok egész tárházát nyújtják, amelynek célja, hogy a játékosok optimalizálhassák döntéseiket és javíthassák hatékonyságukat a játékban.

Ezek az oldalak nemcsak azért léteznek, mert valós igény van ezekre az információkra, hanem azért is, mert a fejlesztők lehetővé teszik. Ezen adatok szolgáltatása révén az újságírók és a tartalomkészítők többet beszélnek a címről, a felhasználók gyorsan bepótolhatják a játéktól való távollétüket, és pozitív hatással van arra, hogy a közösség hogyan értékeli a játék egyensúlyát. Úgy tűnik, maga a Valve is pozitívan áll az ilyen oldalakhoz. A Dota 2-vel foglalkozó oldalak évek óta gond nélkül léteznek. A Deadlock fejlesztői azonban most betiltották őket.

Ha a TrackLock, a Deadlock legnépszerűbb statisztikákat követő weboldalára lépsz, az oldal jelzi, hogy szeptember 2. óta nem tud új statisztikákat szerezni.

Ezt a helyzetet maga a szolgáltatás készítője is megerősítette a hivatalos Discordján: „A Valve sokkal agresszívebb korlátokat vezetett be, és most már nem lehet új játékokat követni (…) Szeretném elmondani, hogy ne menjetek panaszkodni a Valve-hez. Ez a játék béta állapotban van, és nyilvánvalóan még nem áll készen a webs ‘tracker’ számára. Ezt az időt arra fogjuk használni, hogy javítsunk néhány funkciót, és visszatérünk, ha lesz megoldás.”

A Valve azért tiltotta meg a statisztikák gyűjtését, mert a Deadlock béta fázisban van. A játék ezen szakaszában az információ problémás lehet. Ezeknek az oldalaknak a hivatalos funkciója az, hogy a felhasználók optimalizálják a döntéshozatalt, ami önmagában is probléma. Egy játék tervezésének javításához látni kell, hogy a felhasználók hogyan hibáznak, hogyan próbálnak ki furcsa dolgokat és hogyan játszanak az intuíciójuk alapján. Ebben az értelemben a fejlesztőcsapat valószínűleg újra engedélyezni fogja az adatgyűjtést, ahogy közeledik a kiadás vagy a kompetitív módok tesztelése.

A Deadlock fejlesztése zökkenőmentesen folytatódik, és a játék továbbra is folyamatos ütemben gyarapítja a felhasználóit. Meglátjuk, meddig tart a Valve videójátékának ez a bizonyos tesztfázisa. Ha azonban optimisták akarunk lenni, akkor itt egy emlékeztető. A Dota 2 tesztelési szakasza 2011-ben kezdődött és 2013-ban ért véget… a játék hivatalos megjelenésének napján.

Forrás: TrackLock

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."