Lassan, de elkezdi az Apple leépíteni a Qualcommot!

TECH HÍREK – Miközben a Qualcomm az Inteltől igyekszik megkaparintani a chipgyártó részlegét (hogy ezzel is erősítse a PC-s jelenlétét), a cég lassan fogja veszíteni egyik kliensét!

 

Az Apple a saját 5G-s modemjén dolgozik, hogy kevésbé támaszkodjon a Qualcommra, de még nem nagyon volt szó arról, hogy mikor lehet szó a váltásról, de most már azt hallani, hogy a cupertinói vállalat fokozatosan szorítja vissza majd a Qualcomm technológiáját, és már a 2025-ös iPhone-okban felbukkanhat a házilag gyártott 5G-s modem. Az első modell az iPhone SE 4 lehet, ami 2025 első felétől lesz kapható, így a spekuláció egybe is esik a korábbi pletykákkal.

Ming-Chi Kuo, egy elemző közölte azt, hogy az Apple egyedi 5G-s modemeiből a következő évre kb. 35-40 milliós szállítmány lesz. Ez nem kevés, de 2026-ra ez a szám 90-110 millióra, 2027-re pedig 160-180 millióra fog ugrani. Tehát nem lesz egyből sok legyártva belőle, hanem lassan, fokozatosan növekszik a termelés, és ezzel szorítják vissza a Qualcomm modemjét. Az iPhone 17 Air 2025 harmadik negyedévében (július-szeptember) juthat el a boltokba, de valószínűleg ez a készülék az iPhone 17 termékcsaláddal együtt, azaz szeptemberben fog elrajtolni.

2026-ig tartó megállapodása van az Apple-nek a Qualcomm 5G-s modemjeinek használatára, így van egy átmeneti időszak, ahogy anno volt, amikor az Intel helyett a saját szilikonját kezdte a Macekben használni a cég. Az Intel modemes üzletágát a cupertinói vállalat 2019-ben zsákolta be, és idő, befektetés és kutatás kell annak kihasználásához. Korábban azt hallottuk, hogy az 5G-s modemjük lassabb lesz, de újításokkal is rendelkezni fog… de ennél többet még nem tudunk.

Az Apple jelenleg az iPhone 16 termékcsalád elindítására készül, és a négy modellt (ugyanis az alapmodell mellett a Plus, a Pro és a Pro Max lesz majd a boltokban) hétfőn fogja bemutatni a cég. Ezekben még a Qualcomm modemjét láthatjuk.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.