Astro Bot – A PlayStation robot, aki mindenkit levesz a lábáról!

TESZT – 2016-ban a Team Asobi kiadta a The Playroom VR-t a PlayStation VR platformra, ahol bemutatták Astro Botot, a „Robot Rampage” nevű játékmód módosított robotját. A karakter pozitív fogadtatása után saját VR címet kapott Astro Bot Rescue Mission néven, majd következett az Astro’s Playroom. Ezek a játékok nemcsak szerethető főszereplővé, hanem potenciális PlayStation kabalává is tették Astro Botot.

 

Májusban, a legutóbbi PlayStation State of Play esemény végén bemutatták a sorozat első teljes értékű címét, az Astro Bot-ot. Most, hogy a kis kalandor saját játékkal debütál, nagy elvárásokkal néz szembe: nemcsak az előző címek szórakoztatását kell visszahoznia, hanem mindezt nagyobb, jobb és bátrabb formában kell tennie. Szerencsére a várakozásnak vége, és úgy tűnik, a Team ASOBI és csodálatos robotja számára ígéretes a jövő.

Egy olyan katalógusban, amely olyan komoly címeket tartalmaz, mint a The Last of Us, a Ghost of Tsushima és a Returnal, az Astro Bot vidám, könnyed stílusával kitűnik.

 

Egy cuki robot kalandja is lehet kihívás

 

Az Astro Bot története az Astro’s Playroom eseményei után folytatódik. Astro és barátai, akik különböző karakterjelmezekbe öltözött robotok, egy idegennel találkoznak (az Astro Bot Rescue Mission végső főellenségével), aki elpusztítja a PlayStation anyahajót. Egy elhagyatott bolygón rekedve, csak a DualSpeeder (a PlayStation 5 kontroller) és a platformjátékos képességeid segítenek abban, hogy különböző bolygókat bejárva megtaláld az elveszett legénységet, legyőzd a főellenségeket, és újjáépítsd az anyahajót.

Az Astro’s Playroom-hoz hasonlóan az Astro Bot játékmenete is változatlan marad. Egy klasszikus platformer, amelybe könnyen bele lehet ugrani anélkül, hogy újra meg kellene tanulni az alapvető mechanikákat. Ugrálhatsz, lebeghetsz lézerlábakkal, támadhatsz, és visszatér az Astro Bot Rescue Mission-ből az úszás is. A játékhoz vizuális segítségek, giroszkópos irányítás és nagyobb ikonok is tartoznak, hogy a játékélmény kényelmesebb legyen, még az újoncok számára is. Ne tévesszen meg az Astro Bot egyszerűsége; a kihívást jelentő pályák teljesítéséhez pontos időzítésre, gondos irányításra és koncentrációra lesz szükség. Bár a játék cuki, színes és barátságos, a kihívás néha igencsak meg tudja lepni a játékosokat. Ennek ellenére a legtöbb pálya könnyű vagy közepes nehézségű, és 5-10 perc alatt teljesíthető, attól függően, hogy mennyi gyűjthető tárgyat próbálsz összeszedni.

Az Astro Bot sok szempontból hasonlít elődjére. A játék egyértelműen nagyobb folytatásnak tűnik a 2020-as PS5 címhez képest, a „nagyobb” hangsúlyával. Míg korábban csak néhány világ volt, most több mint ötven bolygót fedezhetünk fel, és körülbelül tíz órányi tartalom várja a játékosokat. Bár ezek nem tűnnek olyan tágasnak, mint az Astro’s Playroom világai, a változatosság sokkal nagyobb. Az újdonságok nagy része Astro különleges képességeiből fakad, amelyeket megszerezhet. Például, az Óriás Szivacs képesség lehetővé teszi, hogy Astro vizet szívjon fel, és egy hatalmas, vízi óriássá váljon, aki átgázol és elárasztja az ellenségeket. Ezek a képességek különleges élvezetet nyújtanak, különösen, ha a különböző képességek különböző módokon használhatók fel a rejtvények megoldására és az elveszett botok megtalálására.

 

 

Túláradó PlayStation életérzés a Sony mascotjával

 

Az Astro Bot tele van nosztalgiával, ami a PlayStation hosszú történetének rajongóit biztosan megérinti. A játék tele van utalásokkal, meglepetésekkel és rejtett elemekkel, amelyeket a játékosok élvezettel fedezhetnek fel. Ha régóta rajongsz a PlayStationért, ez a cím minden eddiginél nosztalgikusabb exkluzív játék a PlayStation történetében (még a PlayStation All-Stars Battle Royale-nál is inkább).

Vannak pályák, ahol különféle hősök bőrébe bújhatsz, és bár nem fogok mindegyikre részletesen kitérni, ezek a részek igazi örömforrást jelentenek, különösen az adott sorozatok rajongóinak. Hűen idézik meg az eredeti játékok hangulatát, mégis megőrzik az Astro Bot saját stílusát és játékosságát. Még azok számára is szórakoztatóak, akik nem ismerik a régi címeket, és remek ösztönzők lehetnek a játék kipróbálására.

Annak ellenére, hogy a nosztalgia árad belőle, az Astro Bot mégis megőrzi egyedi identitását. Nem minden pillanata van túlzsúfolva, mint ahogyan az Astro’s Playroom néha érezhető volt. Astro saját univerzumában köt barátságokat és szerez ellenségeket, ami teljesen természetesnek hat. Megőrzi az eredeti címek elbűvölő báját, és néha a Super Mario Galaxy vagy a Kingdom Hearts emlékezetes pillanatait idézi fel, ami egyáltalán nem rossz dolog.

 

Lehet, hogy végre itt lehull a lepel (hivatalosan is) a Sony next-gen masinájának áráról és megjelenési dátumáról.

 

DualSense, ami tényleg érezhető

 

Az Astro Bot azonnal lenyűgözi a játékost a lenyűgöző világaival és grafikájával. Már a megjelenése alapján is az egyik legszebb játék a PlayStation 5-ön. A fémes textúrák, az interaktív elemek, mint például a levelek a magas fákról, a konfetti vagy a vízcseppek, szintén lenyűgözőek. A játék nagy mértékben kihasználja a DualSense kontroller képességeit is. Érezheted az ugrások súlyát, a lépéseid hangját és minden egyes képesség hatását. Bár nem annyira látványos, mint az előző részben, de sokkal jobban beépült a játékélménybe.

Kenneth C.M Young zeneszerző munkája ugyanolyan élénk és lendületes, mint maguk a játék világai. A zene modern, mégis futurisztikus hangulatot áraszt, amely tökéletesen illeszkedik az Astro Bot világához. Különösen a főellenség-csaták során érezhető, ahogy a zene összhangban van az akcióval.

Az Astro Bot világtervezése inspiráló és életteli maradt. Bár néhány téma vagy környezet újrahasznosítottnak tűnhet, még mindig sokféleséget kínálnak. Az ellenségek, a környezet és a különböző elemek mind hozzájárulnak a világ élő érzetéhez. Az egyetlen kritika talán az, hogy néhány ellenség túl gyakran jelenik meg, ami ismétlődővé teheti a játékmenetet, különösen a későbbi szakaszokban.

Az Astro Bot egy ritka gyöngyszem, amelyben minden kis zugot és részletet érdemes felfedezni. Az elveszett botok megtalálásától kezdve a titkos világokba vezető utak felfedezéséig, rengeteg tennivaló akad. Az egész folyamat örömet okoz, és jutalmazó érzés, amikor a játékos visszatér az anyahajóra és látja az eredményeket. Ezek a gyűjthető tárgyak mind nosztalgiát, mind testreszabási lehetőségeket kínálnak, de nem érződnek kényszernek.

 

 

Nosztalgia és újítás együtt: Az Astro Bot varázsa

 

A Team ASOBI ismét sikeresen alkotott egy olyan játékot, amely egyszerre szórakoztató, jutalmazó és nosztalgikus. A nosztalgikus visszautalásokkal, élénk világokkal és befogadó játékmenettel az Astro Bot mindenkinek kínál valamit. Egy színes és bájos kaland, amely mind az új, mind a régi rajongók számára kellemes élményt nyújt. Bár az ellenségek és a témák változatossága javítható lenne, az Astro Bot biztos esélyes az Év Játéka címre, és valószínűleg a PlayStation 5 egyik meghatározó címévé válik.

-Herpai Gergely „BadSector”-

Pro:

+ Lenyűgöző grafika és világtervezés
+ Befogadó és szórakoztató játékmenet
+ Rengeteg nosztalgikus utalás a PlayStation rajongóknak

Kontra:

– Ismétlődő ellenségek és szintek
– A képességek kevésbé kihasználtak
– Rövid játékidő egyes játékosoknak


Kiadó: Sony Interactive Entertainment

Fejlesztő: Team Asobi

Stílus: Platformer

Megjelenés: 2024. szeptember 6.

Astro Bot

Játékmenet - 8.5
Grafika - 9.5
Történet - 8
Zene/hangok - 9
Hangulat - 8.8

8.8

KIVÁLÓ

Az Astro Bot egy szórakoztató és nosztalgikus platformer, amely kiváló grafikai megvalósítással és befogadó játékmenettel büszkélkedhet. Ideális mind új játékosok, mind veterán rajongók számára, bár némi változatosság még elfért volna a játékmenetben. Az év játéka címre is esélyes, és valószínűleg a PlayStation 5 egyik meghatározó címe lesz.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)