PS5 Pro – Itt a nagy bejelentés! Minden új információ magyarul a PlayStation 5-ről! [VIDEO]

TECH ELŐZETES – A PS5 Pro bejelentve! Ár, specifikációk, megjelenési dátum és minden, amit az új PlayStation 5 verzióról tudni érdemes. A Sony hivatalosan is bemutatta a PlayStation 5 Pro-t, a jelenlegi generáció frissített változatát, és itt van minden, amit eddig tudunk róla.

 

Ma jött el a nap: a PS5 Pro valósággá vált. A 2020-as PlayStation 5 új kiadása – egy modell, amelyet a COVID-19 és az alapanyaghiány miatti problémák sújtottak – a generáció közepén érkezett, egy bemutatóesemény részeként, melyet a konzol tervezője, Mark Cerny vezetett. Tekintettel arra, hogy egy új konzol bejelentése – még ha csak egy frissítés is – mindig fontos esemény, összegyűjtöttük a PS5 Pro-ról szóló összes információt: árak, specifikációk, megjelenési dátum és különbségek a PS5 alapmodelljéhez képest.

Amint említettük, a PS5 Pro bejelentése, amelyet már tegnap este is előrevetített a cég egy elhibázott kommunikációja, Mark Cerny kíséretében történt. Cerny, aki a PlayStation 4-től kezdődően a PS Vita hardvereinek is a „szülőatyja”, egy kilencperces videóban részletezte a konzol minden újítását és eloszlatta a pletykákat a sokat várt, de még inkább pletykált új konzollal kapcsolatban.

 

 

A PS4 Pro öröksége és a grafikai módok

 

Lehet, hogy Cerny keze volt a dologban, vagy csak a haladás kényszere, de a konzolgenerációk, amelyek nyolc évig tartottak egy-egy verzió között, alig voltak elegendőek ahhoz, hogy a generáció utolsó harmadának nagy játékait támogassák; különösen gazdasági szempontból nem voltak kielégítőek. A nyolcadik generációval a PlayStation páros és Mark Cerny kihasználták a lehetőséget, hogy kibővítsék az AMD lehetőségeit, és maguk mögött hagyják a Toshiba, Sony és IBM Cell architektúra hatalmas korlátait, amelyek annyi problémát okoztak a PS3-nál, és kibővítették a hardvert egy nagyobb teljesítményű PS4 Pro-val, egy sokkal szokatlanabb dizájnnal.

Ez a rendszer teljes erővel vetette magát a várva várt 4K világába, még ha csak emulált formában is, 4,2 teraflop teljesítménnyel. Valójában a PS4 Pro nemcsak ezt a gyakorlatot indította el, hiszen az Xbox One X előtt érkezett, hanem bevezette a játékok különféle vizuális módjait is (teljesítmény, minőség és/vagy egyensúly). Sokan úgy vélik, hogy ez a vállalatok által maguk teremtett probléma válasza volt, mások szerint pedig egy szükségszerűség, amely ma már logikus és elfogadható azok számára, akik megvásárolják a konzolt a megjelenéskor. A mondás, „tudom, hogy néhány éven belül kijön egy kicsit jobb változat” velünk van és velünk is marad, hacsak nem történik valamilyen változás.

 

 

A PS5 Pro megjelenési dátuma és ára

 

Bár a Nintendo az egyetlen, amely megszegi az ipar „normális” játékszabályait – a Switch-et 2017 márciusában adta ki, nem az év végén –, nem véletlenül emlegetik őket a Sony és a Microsoft archetípusos generációin kívüli szereplőkként. Szeptemberi hivatalos bejelentésük alapján sokan úgy véltük, hogy az új PS5 Pro megjelenési dátuma éppen karácsony előtt érkezik, és így is lesz: a japán cég új konzolja november 7-én kerül a boltokba.

A másik kérdés az ár, amely az egyik legfontosabb tényező a specifikációkon túl. A világ minden táján – legutóbb Japánban – bekövetkezett áremelkedésekkel a PS5 Pro-nak sok vásárlót kell meggyőznie, és ezt egyetlen digitális verzióval teszi:

  • PS5 Pro digitális verzió – kb. 320 ezer forint
  • Lemezmeghajtó – kb. 50 ezer forint

 

Talán a legnagyobb meglepetés, hogy az alap PS5 verzióval ellentétben a PS5 Pro csak digitális verzióban jelenik meg. Ebben az esetben a japánok a PS5 Slim esetében követett stratégiát követik, amely az alapmodell első felülvizsgálata volt. Ha rajongója vagy a fizikai formátumnak, akkor vásárolhatsz hozzá egy különálló lemezolvasót 120 euróért.

 

 

PS5 Pro specifikációk: A megálmodott 60 FPS?

 

Mint már említettük, a PS5 Pro valóság, amely egy olyan generáció közepén érkezik, amely problémákkal indult a PlayStation és az Xbox számára. Azonban ez egy verseny, és a hardverfejlesztések nem állnak meg a generációk között, így a Sony követte a jelenlegi asztali számítógépek új szabványát, és szárnyakat bontott olyan revíziókkal, amelyek különösen a Ray Tracing-re és az álomnak számító 60 FPS elérésére összpontosítanak.

Ebben az esetben nyilvánvalóan még mindig messze vagyunk attól, amit a PC-s hardverek elérnek, amelyek láthatták a Ray Tracing valódi erejét a hardver révén, mert jelenleg az AMD rendszerek nincsenek felkészülve ilyen szintű Ray Tracing-re.

 

TECH HÍREK - A PS5 Pro-ról szóló pletykák után a Sony egy technikai prezentációban részletezi konzoljának jövőjét, amelynek már van dátuma és időpontja. Egy hiba pedig egyértelművé tette, miről is lesz majd szó...

 

PS5 vs PS5 Pro: Milyen fejlesztéseket kínál az új verzió?

 

Az új modell, a legutóbbi szivárogtatások szerint, hasonló esztétikát fog megtartani, amely az alap PS5 megjelenésének furcsa változását idézi. Ebben az esetben a verzió tiszteletben tartja a fehér színű házat, valamint az oldalpanelek és a konzol központi tömege közötti elosztást, de új szitanyomott vonalakkal, hogy minél távolabb kerüljön a korábbi stílustól anélkül, hogy túlságosan forradalmi lenne.

A belső felépítését tekintve a PS5 Pro három pilléren alapul: nagyobb processzor, jobb Ray Tracing és natív AI skálázás. Az egyik legnyilvánvalóbb fejlesztés, amelyet maga Cerny is kiemelt, hogy a PS5 Pro CPU-jának mérete megnőtt, ami növeli a RAM sebességét, valamint a módosított AMD processzor tiszta teljesítményét, az alapváltozathoz hasonlóan, nem kevesebb, mint 45%-os renderelési sebességgel.

Azonban talán a legérdekesebb és legfurcsább dolog, hogy bár a PS4 Pro elindította azt a stratégiát, hogy minden játék több megjelenítési móddal kerüljön a konzolokra, a PS5 Pro nem kínál Minőség és Teljesítmény módokat. A rendszer extra teljesítményének köszönhetően Cerny szerint a maximális vizuális minőség, amit elérhet, megegyezik az alap PS5 Fidelity módjával. De hol van a javulás? Ebben az esetben az alapértelmezett a legmagasabb renderelési és felbontási mód lesz, azaz 4K, 60 képkocka/másodperces sebességgel – lesznek olyan játékok, amelyek mesterséges intelligencia segítségével skálázzák a 4K-t a PSSR használatával, amelyről az alábbiakban beszélünk.

Bár ez biztosan nem hangzik olyan fejlesztésnek, ami új konzolvásárlást indokolna, itt jön be az MI. A PSSR, azaz a PlayStation Super Resolution javítja a játék végső minőségét, növelve a rajzolási távolságot, javítva a renderelést, és beállításokat alkalmazva, hogy a vizuális bugok kevésbé legyenek észrevehetők ezen a felbontási és minőségi arányon. Továbbá, amint azt a CNET konzolos előzetese is részletezi, a PSSR nem kerül alkalmazásra további javításokkal, hanem magától a PS5 Pro rendszertől függ, így a PlayStation-höz leszünk kötve.

Mindenesetre azt is tudjuk, hogy a rendszert akár 120 Hz-en is futtathatjuk, még VRR-rel is, ahogy az jelenleg szabvány a generációban. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a PlayStation esetében a felső határ 60 FPS VRR nélkül, vagy legalábbis Cerny szerint: „Idővel egyre inkább egy finomabb megközelítést fogunk látni, ahol a fókusz kevésbé lesz a felbontáson és sokkal inkább a magasabb képminőségen.”

 

 

Ez a Game Boost: A PS5 Pro az Xboxot figyeli, hogy javítsa játékait

 

Másrészről a PlayStation figyeli a versenytársát, az Xbox FPS Boostját, és bemutatta a PS5 Pro Game Boostot. Ez a szoftverfejlesztés kibővíti az akár 8500 kompatibilis PS4 és PS5 játék vizuális minőségét, felbontását és FPS-ét. Emellett lesz egy rövidebb listája az olyan játékoknak, amelyek a PS5 Pro optimális PSSR beállításaival javítottak és adaptáltak, amelyeket „azok a játékok, amelyek kihasználják az új hardvert” kategóriába sorolhatunk, és a következők:

  • Alan Wake 2
  • Assassin’s Creed: Shadows
  • Demon’s Souls
  • Dragon’s Dogma 2
  • Final Fantasy 7 Rebirth
  • Gran Turismo 7
  • Hogwarts Legacy
  • Horizon Forbidden West
  • Marvel’s Spider-Man 2
  • Ratchet & Clank: Rift Apart
  • The Crew Motorfest
  • The First Descendant
  • The Last of Us Part II Remastered

 

Ez a játéklista, ahogy említettük, jelentősen bővülni fog. Kezdetben mintegy 50 induló játékkal számolhatunk, 37-tel többel, mint amennyit fent említettünk, és a fejlesztések túlmutatnak a 4K-n. A CNET szerint, bár igaz, hogy nincsenek grafikai módok, a PS5 Pro jelenlegi állapotában képes 8K vagy 4K felbontásban futtatni a Gran Turismo 7-et, attól függően, hogy milyen végeredményt szeretnénk elérni.

Mindezekkel az adatokkal és a novemberre tervezett megjelenési dátummal a PlayStation ismét elsőként dob piacra egy Pro verziót, bár ezt nem teljes nyugalommal teszi. Az ár és a jelenlegi generáció helyzete dönti majd el, hogy a rendszer hogyan fog teljesíteni a piacon.

–Herpai Gergely „BadSector”–

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)