Az AMD feladja a harcot?! Fontos üzleti lépést jelentettek be!

TECH HÍREK – Az AMD megerősítette, hogy nem akar versenyezni az NVIDIA-val; inkább a középkategóriás grafikus kártyák dominanciájára vonatkozó ütemtervet jelentett be…

 

 

Bő egy hete tudtuk meg, hogy az AMD a következő grafikus kártyájával készül egy nagy dobásra. Különböző bennfentesek szerint az amerikai vállalat egy olyan eszközt kíván piacra dobni, amely képes felvenni a versenyt az RTX 4080-zal (a piac második legerősebb grafikus kártyájával), ám van egy nagy előnye: az ára jóval az NVIDIA GPU-ja alatt lesz.

Ahogy azonban a TechSpot nemrégiben beszámolt róla, úgy tűnik, hogy az AMD-nek nem hiányzik, hogy az NVIDIA-val szemtől szembe menjen a csúcskategóriás GPU-k arénájában. Úgy néz ki, hogy az AMD a piaci részesedésének növelése érdekében a közép- és alsó kategóriás termékekre fog összpontosítani. Ez azt jelenti, hogy ebben a szegmensben fog versenyezni, miközben a csúcskategóriát félreteszi.

Ezzel a lépéssel pedig a 40-50%-os piaci részesedést célozzák meg, ahelyett, hogy a high-end rajongókat képviselő 10%-ra koncentrálnának.

 

Az AMD nem akar prémium márka lenni

 

Jack Hunyh, az AMD vezető alelnöke kifejtette, hogy elsődleges céljuk, hogy több játékfejlesztőt vonzzanak. Ennek érdekében a felhasználói bázisuk növelésére törekednek, megcélozva azokat, akik nem jutnak hozzá drága hardverekhez. Hunyh elmondta, hogy a cég nem akar olyan márka lenni, amely a drága termékeket vásárló felhasználókhoz kötődik. Azt persze nem zárják ki, hogy a jövőben csúcskategóriás grafikus kártyákat dobjanak piacra. Azonban a hangsúlyt a nagyobb piaci méret elérésére helyezik.

A Steam legfrissebb felmérése szerint az AMD GPU-k a résztvevők gamer PC-inek mindössze 15,4%-ában vannak jelen. Ezzel szemben az NVIDIA 76,5%-os részesedéssel rendelkezik. Ráadásul az asztali kártyák piacán az NVIDIA 88%-os részesedéssel rendelkezik, ezért az AMD olyan lépéseket fontolgat, amelyekkel ezt a részesedést szeretné csökkenteni. Az NVIDIA monopolhelyzete a csúcskategóriás piacon azonban azt jelentheti, hogy idővel a legerősebb grafikus kártyáinak ára emelkedni fog…

Forrás: PC Guide, TechSpot

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."