Gigantikus bírságot kell az Apple-nek fizetnie az Európai Bíróság döntése alapján!

TECH HÍREK – Ez nem egy elhanyagolható összeg, és Írország így kap egy kis aprópénzt, ami errefelé is nagyon hasznosan elkölthető lenne!

 

Az Európai Bíróság (az angol rövidítést használjuk innentől – European Court of Justice = ECJ) arra kötelezi jogerős döntésében az Apple-t, hogy 13 milliárd eurót (5151 milliárd forintot!) fizessen Írországnak, mert ennyi adót nem fizetett be. Az ECJ ezzel megerősítette az Európai Bizottság (EC) 2016-os döntését, miszerint az írek törvénytelenül nyújtottak kezet az Apple-nek, és most ők kötelesek megkapni azt, ami nekik jár. Az EC tehát már nyolc éve megvádolta Írországot azzal, hogy az Apple számára illegális adókedvezményeket biztosít, és az 1991 és 2014 közötti időszakban a cupertinói vállalat ír leányvállalatai ügyeskedtek a profit könyvelésével. Az EC nem a megállapodásba kötött bele, hanem abba, hogy ez nem volt másoknak elérhető, így az Apple jogosulatlan előnyt kapott.

Ezt aztán Írország fellebbezte. 2020-ban az ECJ felülírta az EC döntését, de a mostani ítélet végleges, és eszerint az ECJ jogilag hibákat követett el, és Írország „jogellenes és a belső piaccal összeegyeztethetetlen állami támogatást nyújtott ezeknek a vállalatoknak, amelyből az Apple csoport egésze részesült.” Szóval hiába próbálkozott az EU egyik tagállama (ami a techcégek számára adóparadicsom amúgy…), a kísérlet sikertelen volt…

„Ez az ügy soha nem arról szólt, hogy mennyi adót fizetünk, hanem arról, hogy melyik kormánynak kell fizetnünk. Mindig is befizettük az összes adót, amivel tartozunk, bárhol is működünk, és soha nem volt különösebb megállapodás. Az Európai Bizottság megpróbálja visszamenőlegesen megváltoztatni a szabályokat, és figyelmen kívül hagyja, hogy a nemzetközi adójog előírásai szerint a jövedelmünk már az Egyesült Államokban is adóköteles volt. Csalódottak vagyunk a mai döntés miatt, mivel korábban a Törvényszék felülvizsgálta a tényállást, és kategorikusan megsemmisítette ezt az ügyet,” áll az Apple közleményében.

Az ír kormány szerint az Apple-nek nem kellett visszafizetnie az adót, mert a veszteségeket kiegyensúlyozta az, hogy az ország a többi techcégnek vonzó lett. Elfogadja az ECJ döntését, és elkezdi begyűjteni az Apple-től a be nem fizetett adót. Amúgy a bíróság a Google kezére is rácsapott: 2,4 milliárd eurós (951 milliárd forintos) bírságot szabott ki a Google-re a piaci erőfölénnyel való visszaélése miatt, ami azzal kapcsolatos, ahogyan a vásárlási összehasonlításokat kínálta a felhasználóknak. Ezt a bírságot eredetileg 2017-ben szabták ki, és akkoriban ez volt a valaha kiadott legnagyobb, és a Google azóta is fellebbez ellene. A Google csalódott, míg Margarethe Vestager, az EU trösztellenes főnöke pedig győzelemként könyvelte el az ítéleteket.

Forrás: PCGamer, ECJ

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.