Valójában olcsóbb lesz a PS5 Pro?! Volt Blizzard-főnök fejtette ki, mit gondol a konzolról

A Blizzard korábbi főnöke szerint a 700 dolláros PS5 Pro valójában inkább egy 350 dolláros frissítés, mert olyan embereket céloz meg, akik becserélhetik PS5-ösüket…

 

 

A Blizzard korábbi elnöke, Mike Ybarra a nemrég bemutatott PS5 Pro vitatott, 700 dolláros (kb. 251 000 forintos) árcédulájáról fejtette ki gondolatait.

Igen, a PS5 Pro vaskos hétszáz dollárt kóstál. Ám ezért a tekintélyes árért egy sokkal erősebb GPU-t kapunk, amely 45%-kal gyorsabb renderelésre és jelentősen javított ray tracingre képes. Emellett ott van az új PlayStation Spectral Super Resolution (vagy PSSR) technológia is, amely mesterséges intelligenciával támogatott felskálázást biztosít a gépi tanulás segítségével az élesebb kép érdekében.

Akárhogy is nézzük, 700 dollár a legjobb időkben is sok pénz. Még inkább az ezekben a gazdaságilag bizonytalan időkben. Egy tweetben Ybarra azt mondta, hogy van rá mód, hogy „egy kicsit másképp gondolkodjunk erről”, azzal érvelve, hogy a frissített konzol a „meglévő felhasználók frissítését” célozza, és hogy a Sony modellje a meglévő csere- és viszonteladási értékeket veszi figyelembe, hogy csökkentse a belépési korlátot.

„A modell a következő: a meglévő PS5-tulajdonosok elcserélhetik a PS5-öt olyan helyeken, mint a GameStop, 350 dolláros kreditért (ma).”

„Ezt a 699 dolláros árhoz alkalmazzuk, és most a frissítés költsége 350 dollár” – mondta Ybarra. „Bár még mindig nem könnyű, sokkal könnyebben megemészthető egyesek számára. Ez az alapvető modell, amit használnak. Nem fog mindenkinek megfelelni, de ez mind része a nagyobb piacra lépési tervnek.”

Érdemes megjegyezni, hogy inflációval kiigazítva a PS5 Pro olcsóbb, mint az eredeti PS3 volt, amikor 2006-ban 600 dollárért megjelent. Ezt az egy példát leszámítva azonban ez a valaha volt legdrágább PlayStation, még inflációval kiigazítva is.

Az eredeti tweetjére adott válaszában Ybarra joggal mutatott rá, hogy „senkinek sem kell megvennie” az új konzolt, és felajánlotta, hogy azok számára, akik megengedhetik maguknak ezt a luxust, „szép dolog azt mondani, hogy a leggyorsabb és legerősebb konzoljuk van a piacon”.

Annak ellenére, hogy ez a kijelentés annyira elrugaszkodott, amennyire csak egy vezérigazgatótól elvárható, technikailag mindez igaz. Például a GameStop Phoenixben, Arizonában „akár” 385 dollárt (138 000 Ft) is kínál a sima PS5-ért a lemezmeghajtóval együtt (az eBay-listák 350 dollár körül mozognak). Ez azt jelenti, hogy ha ma elcserélnéd a PS5-öt egy PS5 Pro-ra, akkor valahol 315 dollár (113 000 Ft) körül fizetnél a frissítésért, bár Ybarra elemzése figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a PS5 Pro nem tartalmazza a lemezmeghajtót, ami külön vásárolva 80 dollár, vagy a függőleges állványt, ami 30 dollárba kerül.

[Lefordítva mindezt a hazai viszonyokra: ha van már egy PS5-öd, és szívesen frissítenél Pro-ra, érdemes eladnod a régit; vagy beszámíttatnod a vásárlásnál ott, ahol erre van lehetőség.]

Forrás: X

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."