ANBERNIC RG556 – Középkategóriás retró gép újragondolva

TECH TESZT – Az Anbernic legújabb készüléke, az RG556, egy 5,48 hüvelykes, Android-alapú emulációs kézi konzol AMOLED kijelzővel, melyet egy Unisoc T820 processzor hajt. Az RG556-ot a Retroid Pocket 4 kézikonzol-sorozatának versenytársaként pozicionálják; a készülék az alapmodell és a Pro modell közötti átmenetet képviseli mind árban, mind teljesítményben, így vonzó alternatívát kínálhat a Retroid megoldásaihoz képest. Vajon ez az az Anbernic frissítés, amire vártunk? Köszönjük a GeekBuying-nak, hogy tesztelésre rendelkezésünkre bocsátotta a készüléket!

 

Az Anbernic egy újabb retró kézi konzollal tér vissza: az RG556-tal. Ez a cég eddigi legerősebb Android-alapú készüléke, amely már előrendelhető. Nézzük meg közelebbről, mit is kínál!

A készülék specifikációi között egy Unisoc T820 processzor, Mali-G57 GPU, 8 GB RAM és 128 GB belső tárhely található. Az eszköz rendelkezik beépített Wi-Fi-vel és Bluetooth-tal, valamint egy 5500 mAh kapacitású akkumulátorral, amely körülbelül 8 órás átlagos üzemidőt biztosít. A kijelző 16:9-es képarányú, 1920 x 1080 pixeles felbontású AMOLED panel, amely 5,48 hüvelyk átmérőjű és természetesen érintőképernyős, ami jelentősen megkönnyíti a menüben való navigálást.

 

 

Az Anbernic legergonomikusabb retró kézi konzolja

 

Az Anbernic eszközeihez képest az RG556 különösen a dizájnjával tűnik ki. A cég korábban a kompakt, zsebre tehető készülékekre helyezte a hangsúlyt, melyek egyvonalú vállgombokkal és szimmetrikus joystick-elrendezéssel rendelkeztek. Az RG556-tal azonban úgy tűnik, az Anbernic felülvizsgálta ezt a megközelítést. Ez a kézikonzol szélesebb és vastagabb, integrált markolatokkal, halmozott vállgombokkal, analóg ravaszokkal és aszimmetrikus joystick-elrendezéssel bír.

Ez a dizájn talán kevésbé vonzó azok számára, akik inkább zsebben hordható kézikonzolokat keresnek, de cserébe egy rendkívül ergonomikus és kényelmes eszközt kapunk. A 331 grammos súlyának köszönhetően ez a kézikonzol viszonylag könnyű, így hosszabb ideig is kényelmesen használható és könnyen hordozható. Jól illeszkedik a kézbe, az ujjak természetesen simulnak a markolatok köré, miközben az összes gomb könnyen elérhető. Egyedül a bekapcsoló és a hangerőszabályzó gombokhoz kell kicsit nyújtózkodni, de ez nem rontja a felhasználói élményt. Valójában ez az Anbernic eddigi legergonomikusabb, tájkép-orientált készüléke. 

 

Remek hardver, apróbb hiányosságokkal

 

A kényelmes formatervezést kiváló hardver egészíti ki. Az Anbernic eszközöknél megszokott módon ezen a téren kevés kifogásolnivaló akad. Az RG556 jól megtervezett D-paddal rendelkezik, amely tökéletes a retró játékok irányításához; az arcgombok mindegyike kellemes visszajelzést ad a membránnak köszönhetően, míg a Hall-effektus alapú analóg ravaszok megfelelő ellenállást biztosítanak. A joystickek is Hall-effektus alapúak, így nem kell aggódni a jól ismert „stick drift” miatt.

Bár a hardver alapvetően jól sikerült, néhány hátrányt is érdemes megemlíteni. A műanyag borítás nem nevezhető a cég eddigi legjobbjának. Nem kelt kifejezetten olcsó benyomást, de kissé műanyag hatású, különösen az üreges markolatok környékén. A burkolat matt felülete hajlamos az ujjlenyomatok és a por felhalmozódására, ami esztétikailag nem túl vonzó. Természetesen egy gyors törléssel tisztább kinézetet adhatunk a készüléknek, de ez minden használat után visszatérő probléma (főleg hosszabb használat esetén).

Egy másik hardveres megoldás, amit nem tartok szerencsésnek, a hangszórók elhelyezése. Ezek a markolatok alján találhatók, ami kissé szokatlan megjelenést eredményez. Én személy szerint jobban kedvelném az előre néző hangszórókat, amelyek javítanák a játékélményt, és teltebb hangzást biztosítanának.

 

 

A játékélmény az Anbernic RG556-on

 

Az Anbernic RG556-ot egy Unisoc T820 processzor hajtja, amely a készülék 8 GB RAM-jával és 128 GB beépített tárhelyével középkategóriás eszközzé teszi; ezt a Geekbench 6 pontszámai is alátámasztják. Ez lehetővé teszi az Android 13-alapú RG556 számára, hogy jól kezelje az Android játékokat, és szerencsére az Anbernic előre telepítette rá a Play Store-t, így a kedvenc játékok könnyen letölthetők. Az olyan címek, mint a Half-Life 2, a Portal és az Alien: Isolation Android-verziói gond nélkül futnak. Az operációs rendszer tartalmaz egy hasznos térkép funkciót is, amely lehetővé teszi az érintőképernyős vezérlés hozzárendelését a fizikai gombokhoz. Ez különösen előnyös olyan játékoknál, amelyek nem támogatják natívan a kontrolleres irányítást, mint például a Genshin Impact és a Ni no Kuni: Cross Worlds.

Az is kiderült, hogy a Unisoc T820 processzor kifejezetten alkalmassá teszi az RG556-ot emulációs feladatokra. Kevésbé igényes rendszerek esetében nem okoz problémát. A Dreamcast játékok, mint a Crazy Taxi 2 és a Dead or Alive 2, stabil 60 fps sebességgel futnak, míg a Gamecube címek, mint a Metal Gear Solid: The Twin Snakes és a The Legend of Zelda: Twilight Princess, 30 fps-sel, 2x felbontáson játszhatók. Fontos megjegyezni, hogy utóbbi esetében néhány grafikai hiba miatt OpenGL videó háttérre kellett váltani.  

 

A teljesítmény határai: PS2 és Switch játékok

 

Az RG556 jól kezeli a PS2 játékokat; néhány cím, mint például a Ratchet & Clank, 2x felbontáson is stabilan fut, 50-60 fps sebességgel. Ugyanakkor más játékok, mint a God of War 2, akadozva futnak, 15-25 fps között. Ha visszaállítjuk az 1x felbontásra, a játékok gördülékenyebben futnak, bár időnként még így is előfordulhat akadozás. Enyhe alulórapörgetéssel javítható a teljesítmény a beállításoknál. Így a legtöbb PS2 cím játszható az RG556-on, de az optimális teljesítmény eléréséhez szükséges néhány beállítás módosítása.

Az igényesebb rendszerek, mint a Switch, többnyire címfüggően teljesítenek. A Yuzu emulátoron 1x felbontáson a Cuphead körülbelül 50-60 fps sebességgel fut, az Untitled Goose Game 25-30 fps-sel, a Cult of the Lamb pedig 20-30 fps-sel. Minden esetben tapasztalható némi akadozás, amit a jövőbeni frissítések vagy a beállítások módosítása javíthat. Ennek ellenére meglepően pozitív, hogy ez a kedvező árú eszköz bizonyos Switch játékokat is képes futtatni.

A minőségi hardvergombok mellett az RG556 AMOLED kijelzője tovább fokozza az élményt, legyen szó akár natív Android játékokról, akár retró rendszerek emulációjáról. A kijelző éles képet biztosít, ami tovább növeli az összélményt. A beépített 5500 mAh kapacitású akkumulátor szintén hosszú üzemidőt garantál; bár az egyéni felhasználási szokások eltérőek lehetnek, nagyjából 5 órás használatra lehet számítani.

 

 

Az Anbernic eddigi legjobbja

 

Az RG556 kétségkívül az Anbernic eddigi legjobb készüléke. Ergonomikus kialakítással, minőségi fizikai gombokkal, éles AMOLED kijelzővel és vonzó ár-érték aránnyal rendelkezik.

Azonban, ahogyan már megszokhattuk az Anbernic eszközöktől, vannak hátrányai is. Ezek a készülékek általában nem nyújtják a lehető legjobb teljesítményt az általuk megcélzott kategóriában, vagy az áruk a magasabb szegmensbe esik. Az RG556 esetében azonban a Unisoc T820 processzor meglepően erős, és az árához képest több mint tisztességes emulációs teljesítményt nyújt.

A gyenge pont a burkolat anyaga (különösen az Anbernic korábbi modelljeivel összevetve), valamint néhányan panaszkodtak a kijelző színárnyalataira is, bár én ezt kevésbé tapasztaltam.

A fő kifogásom a szoftverrel kapcsolatos. Ez már hagyományosan probléma volt az Anbernic eszközöknél, különösen a Linux-alapú készülékeknél, ahol a felhasználói felület nem volt teljesen felhasználóbarát, és gyakran közösségi támogatásra volt szükség. Az Androidra való átállás ezt a problémát részben megoldotta, mivel a felület könnyebben testreszabhatóvá vált. Az Anbernic egy lépéssel továbbment, és egy esztétikus elülső felületet is beépített, amelyet egy dedikált gombbal lehet elérni, de a kivitelezés nem optimális. Használata nem teljesen intuitív, és gyakran sok időbe telik a megfelelő beállítások megtalálása. Én inkább a hagyományos Android indítót találtam praktikusabbnak, bár az elülső felülethez való dedikált gombok hasznosak lehetnek. Remélem, hogy az Anbernic tovább finomítja ezt az eszköz jövőbeli verzióiban.

Továbbra is igaz, hogy a konzol nem nyújtja a legjobb teljesítményt minden rendszerhez azonnal. Az igényesebb rendszerek esetében némi beállítási finomhangolásra van szükség, és jobb lenne, ha ezek a beállítások alapértelmezetten optimalizálva lennének.

  

Végső következtetés: érdemes megvenni?

 

Mindent összevetve, az Anbernic RG556 kiváló ár-érték arányú készülék, és érdemes megfontolni, ha valaki frissíteni szeretné a retró kézi konzolját – különösen akkor, ha egy Anbernic modellt keres. Kényelmesen használható, kiváló kijelzővel rendelkezik, és jól teljesít, sőt, még néhány Switch-játék emulációjára is képes. Remélem, hogy az Anbernic javít néhány szoftveres részleten, és ha hardveres frissítést is terveznek, különösen örülnék egy olyan modellnek, amely a cég ikonikus fémházával rendelkezik.

-Herpai Gergely „BadSector”-

Amennyiben a tesztünk alapján úgy döntesz, beruházol egy Anbernic RG556-öbe, itt tudod a terméket a GeekBuyin oldalon keresztül megvásárolni.

256GB TF kártya, 8714 játék: 205 € a kuponkód után: 【NNN556GC】
128GB TF kártya, 4423 játék: 195 € a kuponkód után: 【NNNRG556A】

Pro:

+ Vonzó ár-érték arány
+ Ergonomikus kialakítás
+ Éles AMOLED kijelző

Kontra:

– Ujjlenyomatokra hajlamos műanyag burkolat
– Nehezen használható felhasználói felület
– Az emulátor optimális teljesítményéhez módosítani kell a beállításokat az igényesebb rendszerek esetében

ANBERNIC RG556

Dizájn - 7.2
Képernyő - 9.1
zoftver/emuláció - 6.8
Akkumulátor élettartam - 8.1
Ár/minőség - 8.4

7.9

Az RG556 az Anbernic eddigi legjobb készüléke, és az egyik legjobb ár-érték arányt kínálja a retró játékokkal foglalkozó kézi konzolok „jelenlegi generációja” között.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)