Váltson PC-re vagy vásároljon PS5 Pro-t? A Digital Foundry szerint ez bonyolultabb, mint amilyennek látszik

Néhány napja jelentették be a PS5 Pro-t, és a konzol valóban ígéretesnek tűnik számos funkciójával, specifikációjával és fejlett technológiájával. Azonban magas ára vegyes reakciókat váltott ki a játékos közösségben, és újraindította a vitát arról, hogy jobb lenne-e egy olyan PC-t vásárolni, amelynek teljesítménye hasonló a PS5 Pro-éhoz, vagy egyszerűen a Sony következő konzolját, amely november 7-én jelenik meg.

 

Richard Leadbetter, a Digital Foundry alapítója válaszolt erre a kérdésre, miután egy IGN újságíró véleményt kért tőle. Leadbetter szerint „valószínűleg egy kicsit több pénzbe kerülne egy olyan PC-t építeni, amely megfelel annak, amit a PS5 Pro nyújtani fog.” Kifejti: „Az a GPU, amire szükséged lesz, ha az összes komponens összképét nézzük – fejlett sugárkövetés, amit jelenleg egyetlen AMD GPU sem támogat, a gépi tanulási blokk, amit az AMD GPU-k szintén nem tartalmaznak – szinte egy NVIDIA-féle funkciókészletre hasonlít, de az AMD tervezte.”

 

PS5 Pro vagy PC?

 

A PS5 Pro és a PC közötti választás nagymértékben attól függ, hogy milyen típusú játékos vagy, és melyik eszköz felel meg jobban az igényeidnek. Egy PC több szintű összetettséget kínál egy konzolhoz képest, amely egyszerűséget biztosít, mivel általában csak be kell dugni a nappali rendszerébe, bekapcsolni, és bármilyen játékot könnyedén játszhatsz. Ezzel szemben egy közép- vagy csúcskategóriás PC lehetővé teszi a magasabb felbontásokat és képkockasebességeket, a többjátékos mód ingyenes, és hozzáférést biztosít olcsóbb vagy ingyenes játékokhoz különféle digitális áruházakban (például Steam, GOG, Epic Games stb.).

A Digital Foundry szerint a PC-re való váltás érve Japánban vagy Európában meggyőzőbb, ahol az árak magasabbak, mint például az Egyesült Államokban. Leadbetter egy másik szempontként kiemeli a meglévő játékkönyvtáradat; ha PlayStation tulajdonos vagy, és PC-re váltást tervezel, lehet, hogy el kell hagynod az összes megvásárolt játékodat. A Nintendo Switch tulajdonosok számára azonban ez nem jelent problémát, és talán könnyebbnek találják a váltást.

„Lehet, hogy kissé tévedünk itt, mert ha megnézed a PS5 Pro-t, az új vásárlóknak vagy olyan embereknek szánták, akik már rendelkeznek egy PlayStation 5-tel, de hajlandóak frissíteni,” folytatja Leadbetter. „Úgy gondolom, hogy ezeknek az embereknek valószínűleg már van egy PS4 és PS5 játékok könyvtára, és a PlayStation ökoszisztémáról PC-re váltani azt jelenti, hogy hátrahagyod ezt az egész gyűjteményt.”

Végül az, hogy mi a legjobb számodra, az ízlésedtől, preferenciáidtól, játékkörnyezetedtől és igényeidtől függ. Sok tényezőt kell figyelembe venni, de világos, hogy a PS5 Pro és a vele egyenértékű teljesítményű PC közötti költségkülönbség szűkült, ha több szempontot figyelembe veszünk. A PlayStation 5 Pro ára 800 euró, de ha hozzáadjuk a függőleges állványt (30 euró), a levehető lemezmeghajtót (120 euró), egy év PlayStation Plus Essential előfizetést a többjátékos játékhoz (72 euró), és egy nagyobb induló címet (például a GTA 6, amely minimum 80 euróba kerül, és nem lesz elérhető PC-re a megjelenéskor), az összesen körülbelül 1 100 euró.

Azonban ha már rendelkezel régebben vásárolt perifériákkal, például egy jó 1080p vagy 1440p monitort, akkor egy hasonló teljesítményű PC-t már körülbelül ugyanennyiért, 1 100 euróért megvásárolhatsz. Ha nagy játékkönyvtárral rendelkezel a PlayStation Store-ban, az egyszerűséget helyezed előtérbe, a konzoljátékokat kedveled, és van egy olyan tévéd, amely támogatja a PS5 Pro funkcióit, mint például a HDR, VRR és 4K, akkor valószínűleg a PlayStation 5 Pro jobban megfelel az igényeidnek.

Más esetekben a PC lehet a jobb választás, ha szereted a számítógéped személyre szabását és alkatrészeinek (például RAM, CPU, GPU stb.) idővel történő frissítését, ha hozzáférsz egy szélesebb játékkatalógushoz (több digitális áruházon keresztül), lehetőséged van modok telepítésére, élvezheted az ingyenes többjátékos módot, és nem bánod, ha órákon át az asztalnál játszol.

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.