Íme George Lucas legnagyobb mestere – nem akárkikről mintázta R2-D2 és C-3PO karakterét!

MOZI HÍREK – Tudjuk, hogy George Lucas sokat merített az elődei munkáiból, ám R2-D2 és C-3PO barátságát egy valószínűtlen forrás ihlette…

 

 

Rengeteg írtak már róla, George Lucas mennyire csodálta a legendás Akira Kurosawát. A japán filmrendező több mint öt évtizedes pályafutása során 30 filmet készített, de csak nagyon kevés jutott el a Csendes-óceánon túlra, a kaliforniai mozikba az 1960-as évekre. Lucas a kaliforniai Modesto kisvárosában nőtt fel, az állam közepén, távol San Francisco és Los Angeles kulturális fellegváraitól.

Mire Lucas a USC filmes iskolájába került, már kedvet kapott a művészfilmekhez, és egy ott kötött barátság révén fedezte fel Akira Kurosawát. Kurosawa iránti szeretete pedig arra késztette, hogy a japán szerző munkásságát beépítse saját műveibe. Ennek a kisajátításnak egyik leglátványosabb példája a két szeretett droid, akiket Lucas a Csillagok háborújához tervezett – R2-D2 és C-3PO -, és akik Kurosawa filmes életművének egy nagyon valószínűtlen forrásából, a Rejtett erődből származnak.

 

John Milius mutatta be George Lucasnak Kurosawa filmjeit

 

Lucas szerencséjére az USC-n osztálytársa volt a kiváló forgatókönyvíró, a későbbi Conan, a barbár rendezője, John Milius. Az első Kurosawa-film, amelyet George Lucas látott, természetesen A hét szamuráj volt. Kurosawa filmjeinek rangsorában Lucas a Rejtett erődöt csak a 4. helyre sorolta – de Kurosawa megközelítése a történetmeséléshez abban a filmben szerelembe ejtette Lucast.

„A Rejtett erőddel kapcsolatban az az egy dolog van, hogy hatással volt rám a Csillagok háborúja elkészítésében” – jegyezte meg Lucas egy interjúban japán filmes hőséről.

Majd hozzátette: „Amikor elkezdtem írni a forgatókönyvet és összerakni, eszembe jutott a Rejtett erőd, és az egyetlen dolog, ami igazán megfogott benne, hogy a történetet a két legalantasabb szereplő [szemszögéből] mesélték el… és ez [a film] volt tulajdonképpen a legerősebb hatás [a Csillagok háborújára]”.

 

R2-D2 és C-3PO Tahei és Matashichi mimikája a Csillagok háborújában

 

Kurosawa Rejtett erődjében Tahei és Matashichi amolyan Dumb és Dumber a feudális Japánban. Nagyot akarnak kaszálni, amikor eladják a házukat, hogy katonák lehessenek – csakhogy komikus módon járjanak pórul. Mégis, Kurosawa filmjének politikája és a fekete-fehér szigor megütötte Lucas szívét. Abszolút tetszett neki az ötlet, hogy egy komoly történet a paraszti osztályon uralkodó zsarnoki nagyurakról szóljon – csak éppen komikusabb felütéssel – a parasztok nagyon is pofonegyszerű duója – szemszögéből mesélve.

A Csillagok háborújában a droidok a társadalom kvázi-rabszolgasorba taszított tagjai. Ám a Rejtett erőd hatása miatt Lucas számára fontos volt, hogy ezeket a droidokat emberivé tegye. Ez vezetett C-3PO színpadias salisburyi akcentusához (Anthony Daniels jóvoltából) és R2-D2 érzelmes hanghatásaihoz. Lucas ugyanazt a bűvésztrükköt alkalmazta, hogy C-3PO lényegében fordított a közönségnek, visszamondva, amit R2 mond (akárcsak Han Solo és Chewbacca).

A filmnek hála a humanizált droidkarakterek individualisták és emberibbek lettek a filmekben és a populáris kultúrában. Ők az egyedüli karakterek, akik az első hat Star Wars-film mindegyikében feltűnnek, és jó okkal – Lucas mindig is azt akarta, hogy a közönség az ő szintetikusan statikus szemükön keresztül lássa a történetet. Lehet, hogy ők voltak a Star Wars karakterei közül a legmesterségesebbek – de ők hasonlítottak leginkább ránk, földhözragadt mozilátogatókra.

Forrás: Collider

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."