Az Amazonnak fog gyártani MI-s chipeket az Intel!

TECH HÍREK – Erre a mostanában küszködő Intel részvényei lendületből ugrottak 8%-ot a tőzsdén, ugyanis az Amazon AWS (Amazon Web Services) bejelentette, hogy az Intel Foundry Services jóvoltából kapnak majd hardvert.

 

Ezzel Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója szerint meg lehet menteni a chipgyártó céget, ugyanis a 7,8 miliárd dolláros Amazon-befektetés az adatközponti folyamatokba nekik is nagy hasznot fog hajtani, ugyanis az Intel 18A process node-jaira (folyamat-csomópontjaira) építő chipeket használnak, és az Amazon és az Intel ezen túl közösen szeretné „felfedezni” az Intel 18AP és 14A-s folyamatait is. A sajtóközlemény a pénzügyi részletekre nem tért ki, hanem arra, hogy közösen befektetnek egy több éves, több milliárd dolláros, az Intel termékeire és szilikonjaira vonatkozó keretrendszerbe.

Az AWS eredetileg egy e-kereskedelmi cégként indult, és az Amazon ezen részlege nagy haszonkulccsal, folyamatos bevétellel rendelkezik. Egyedi chipeket fejleszt a házon belüli szoftverekneek, de ezek legtöbbje az Arm architektúrára épült. Az új megállapodással viszont az Intel 3 gyártási folyamatait fogja igénybe venni, hogy egy egyedi Xeon 6 chippel futtassa az Amazon folyamatait. A korábbi Xeon Scalable processzorok az EC2-vel 20%-kal nagyobb számítási teljesítményt mutattak fel a korábbiakhoz képest, így egy fizikai számítógép emulációja olcsóbbá válik a felhőben.

Az Intel egy MI-s chipet is gyártani fog az Amazon AWS-nek a 18A-s gyártási folyamaton, és a cég ezzel akar ismét chipgyártási királlyá válni. Ez a folyamat 2025-től indul be, és egy szinten lesz a TSMC 2 nanométeres technológiájával. Az MI-s chip valószínűleg az Arm dizájnjaira alapul majd. Gelsinger azt mondta, hogy az Intel az egyetlen, ami változatos chipportfólióval rendelkezik, ami minden MI-s szükségletet képes lefedni. A legutóbbi negyedéves üzleti jelentésben azt mondta a cég, hogy tisztán felvázolták, miképp legyen a mesterséges intelligencia korszakának legnagyobb gyártója és a világ legnagyobb második gyártója 2030-ra.

Az Amazon a Google-Meta párosával együtt saját chipjeit fejleszti az MI-munkaterhelésekhez. A Google tenzorprocesszorait az Apple már használja az MI-szoftverek betanítására, a Meta pedig áprilisban osztotta meg az MI-s munkaterhelésekhez szánt betanító és következtetés-gyorsítójának részleteit. Eközben az Nvidia továbbra is vitathatatlanul az MI-processzorok vezetője, és a cégek igyekeznek rátenni a kezüket a legújabb chipjeire, amelyekből hiány van…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)