Elon Musk vakok látását akarja visszaadni egy futurisztikus eszközzel

TECH HÍREK – Elon Musk egyik legambiciózusabb terve a látás helyreállítása a vak emberek számára, és az elképzelése már megkapta az orvosi jóváhagyást. A Neuralink ismét meglepett egy olyan technológiával, amely az emberi látási képességek fejlesztésére törekszik.

 

Elon Musk egyik legnagyobb projektje a Neuralink, az agyi chipre épülő kezdeményezés, amely arra irányul, hogy segítsen a betegeknek visszanyerni mozgásképességük egy részét. Ennek köszönhetően hallhattunk történeteket olyan játékosokról, akik ismét képesek voltak hajnalig játszani a Civilization-nal, illetve egy Counter Strike rajongóról, aki most már az elméjével tud játszani. Most pedig különböző médiumok szerint a Neuralink készül a következő nagy ugrásra.

A TechSpot egyik legújabb bejegyzése szerint a cég megszerezte az FDA engedélyét a „Blindsight” nevű eszköz tesztelésére, amely a vak emberek látásának visszaállítására szolgál. Így a Neuralink célja egy olyan interfész létrehozása, amely segíthet a látásvesztésben szenvedő betegeknek. Elon Musk szerint a Blindsight lehetővé teszi azok számára, akik elvesztették a szemeiket vagy az optikai idegüket, hogy ismét lássanak, ha a vizuális kérgük ép maradt.

 

Lehetséges segítség a születéstől vak emberek számára

 

Mindezek mellett hozzá kell tenni, hogy a Blindsight potenciálisan azok számára is képes látást biztosítani, akik születésüktől fogva vakok, bár az eleinte tapasztalt látásminőség alacsony felbontású lesz. Valójában a Neuralink technológiája olyan látási képességeket kínálhat, amelyek túlmutatnak az emberi látáson, mivel olyan lehetőségekről is szó esik, mint az infravörös vagy az ultraibolya fény érzékelése. Musk ezért hasonlította technológiáját a Star Trek Geordi La Forge karakterének visorához, aki képes az elektromágneses spektrumot vizuális jelekké alakítani az agya számára.

Az FDA „áttörő eszköznek” minősítette ezt a találmányt, ami egy olyan kategória, amelyet azoknak az orvosi lehetőségeknek adnak, amelyek jelentős előnyökkel járhatnak a meglévő kezelésekhez képest. Ami a forgalmazást illeti, ha megfelel a kezdeti elvárásoknak, akkor a vártnál hamarabb elérhetővé válhat a piacon. Emellett a Neuralink továbbra is együttműködik a quadriplegiában szenvedő emberekkel, hogy új klinikai vizsgálatokban vegyenek részt agyi implantátumaikkal.

Forrás: 3djuegos

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.