A PlayStation jövőjeként kezelte a Concordot a Sony!? [VIDEO]

Valaki mintha túl sok tudatmódosító anyagot alkalmazott volna, ha valóban elhangzott ez a kifejezés a rövid távon megbukott játék kapcsán…

 

A Concord az egyik legsúlyosabb bukás volt a játékipar történelme során, hiszen a megjelenés után két héttel le is állt az élő szolgáltatásos (live service) modelt használó hero shooter, ami a Metacriticen az 1-10 skálán a felhasználóktól mindössze 1,8-as értékelést tudott felmutatni. A játékkal kapcsolatban a Sacred Symbols podcasten Colin Moriarty arról beszélt, hogy a Concordot fejlesztő Firewak Studios egyik stábtagjával eldiskurált egy hosszabb ideig, és ebből a párbeszédből rengeteget megtudott.

A játék már a kezdetektől fogva kudarcra volt ítélve, ugyanis belsőleg agyonhype-olták, és a PlayStation jövőjeként tekintettek rá. Ez abban az értelemben logikus lehet, ha a PlayStation lejtmenetét vázolja fel a Concord bukása. „Mérgező pozitivitás” volt a stúdión belül, így tilos volt negatív visszajelzést adni a játéknak, ami ráadásul nevetségesen sok pénzből készült: kb. 400 millió dollár (!!!) ment el a fejlesztésére! A Concord 2023 végére alfa állapotban volt, és akkor még nem is volt a Sony birtokában a Firewalk. 2020 vagy 2021 óta viszont közösen dolgoztak a projekten.

Már az alfa státusz elérése előtt is már legalább 200 millió dollárt költöttek a Concord fejlesztésére. Moriarty nem biztos abban, hogy mennyi pénz származott az eredeti stúdiótól, és mennyit kapott a Sony-tól a költségvetés. Az alfa és a megjelenés között a költségek megduplázódtak (újabb 200 milliót tolt a kasszába a Sony), és mire a nyilvánosság láthatta a játékot, „nevetséges állapotban” volt, és annyira rosszul nézett ki, hogy a Sony úgy éezte, hogy még több pénzt kell rá költeni, hogy a termékből valami értelmes szülessen. 2023 márciusának végére továbbra is befejezetlen állapotban volt a Concord, és ekkor elkezdte a Sony a több pénz mellett kiadni a fejlesztési munkálatokat más stúdióknak, hogy végül összeálljon az egész.

Mire a Concord megjelent, kb. 1 millió dollár jövedelmet termelt a Sony, de ezt végül mindenkinek visszafizette a cég. Ez a Sony egyilk legnagyobb vesztesége a piacon, és például a The Last of Us Part 2 és a Marvel’s Spider-Man 2 is olcsóbb volt, de mégis sokkal nagyobb sikereket ért el. A Concordot a Sony egy Star Wars-féle projektként kezelte, és úgy hitte, hogy hatamas sikereket fog elérni. Hermen Hulst, a PlayStation Studios vezetőjének szerelemgyerekéről van szó.

…ehhez nem kell hozzátennünk semmit sem.

Forrás: WCCFTech

 

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.