Anyagi kihívások előtt áll az Xbox!

A Microsoft videojátékos szegmense nem áll valami fényesen, és ezen még az sem segített, hogy megszerezte az Activision Blizzard Kinget.

 

A 68,7 milliárd dolláros tranzakció nem volt olcsó (a játékipar legnagyobb felvásárlásáról van szó), és ezt valahogy profit formájában vissza is kell termelni. Csakhogy eközben maga az ipar is stagnált a pandémia után (és annak hatására), és az AAA játékok általában véve drágultak (60 helyett 70 dollár, forintban 24 helyett 28 ezer). Emiatt Sarah Bond, az Xbox alelnöke nem véletlenül mondta, hogy az eddig fel nem fedezett területeket is vizsgálja az Xbox a hagyományos játéküzleti elemeken kívül.

Az új hardveren kívül az Xbox-exkluzív címekre s az Xbox Game Pass-előfizetésekre koncentrál a Microsoft. Főleg az utóbbi kapott nagyobb hangsúlyt, ám eközben áldozatokat is kellett hozni, ugyanis 2650 embert bocsátottak idén el. Hiába hiszi a redmondi cég, hogy az ActiBlizz felvásárlása hosszabb távon kedvezni fog nekik, az Xboxnak sok jövedelemmel és profittal kapcsolatos célokat kell eközben teljesíteni. Nem sokkal azután, hogy Bond a Microsofthoz csatlakozott, elindult a Game Pass, amire a cég évente 1 milliárd dollárt költ.

A Microsoft profitja többnyire a többi ágazatból származik (Windows, Office, Azure…), és bár azok vezetői nem nagyon ismerik a játékipart, mind úgy vélik, hogy az Xbox a maihoz képes jóval nagyobb lehet. A Game Pass-előfizetők 50%-kal többet költenek a játékra mint azok, akik nem fizetnek elő, és Bond szerint a Microsoft olyan döntéseket hoz, amivel a következő évtizedben élni fognak egy olyan iparban, ami eléggé kicsapongó és folyamatosan változó.

Szóval az a helyzet, hogy a Microsoft túl sokat költött, és jelenleg még nem tűnik úgy, hogy a Call of Duty kiadójának felvásárlásából rövid távon nagyobb hasznuk lenne. Talán a Call of Duty: Black Ops 6 felvázolhatja, mi történhet (ez fenn lesz a megjelenés napján a Game Pass-kínálatban). És hogy milyen hardver készülhet a Microsoftnál, arról ma még külön értekezünk.

Forrás: WCCFTech, Bloomberg

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.