Saját bejáratú Paksa lett a Microsoftnak!

TECH HÍREK – A Three Mile Island-erőmű korábban az Egyesült Államok egyik legnagyobb atomerőmű-katasztrófájának helyszíne volt, és remélhetőleg a Microsoft alatt ez nem fog bekövetkezni!

 

Az Egyesült Államok Pennsylvania államában találhatjuk a Three Mile Island-atomerőművet, amit a Constellation Energy indít újra, hogy teljesítse a Microsofttal kötött megállapodást, hogy a redmondi techóriás adatközpontjai szén-dioxid kibocsátástól mentes energiával működjenek. Ez az erőmű 1979-ben részlegesen leolvadt. Az a TMI-Unit 2 volt (és az azóta nem is állt működésbe), de a szomszédja, az egyes 1985-ben újra lett indítva, és 2019-ig működött is. Akkor a Constellation szerint azért állították le, mert nem volt gazdaságos.

A felújítás és a szükséges szövetségi és állami engedélyek megszerzése után a Constellation reméli, hogy a TMI-Unit 1 2028-ra üzembe helyezhető, és azt mondja, hogy a reaktor újraindítása kb. 835 MW szénmentes energiát ad a hálózatnak. Az erőművet Crane Clean Energy Centernek nevezik el Chris Crane, az idén elhunyt atomenergetikai „titán” után. A terveket az állam politikusai és az amerikai energiaügyi minisztérium is támogatja. Dr. Michael Goff, a szövetségi ügynökség atomenergiáért felelős hivatalának megbízott helyettes államtitkára szerint a folyamatosan működő, szénmentes atomenergia fontos szerepet játszik az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és az ország növekvő energiaigényének kielégítésében.

A Microsoft adatközpontja állnak az infrastuktúra mögött, ami a felhős tárhelyekhez és a számítási teljesítményt (mesterséges intelligencia) igénylő szolgáltatásokhoz kell. Bobby Holls, a Microsoft energiárt felelős alelnöke szerint a Constellationnel kötött megállapodás az eddigi legnagyobb, és ez jelentős mérföldkő a törekvésükben, hogy segítsék a hálózat szén-dioxid-mentesítését. A Microsoftról már hallottuk, hogy kisebb, moduláris reaktorokat és mikroreaktorokat szeretett volna használni az adatközpontjai működtetéséért.

Bill Gates, a Microsoft alapítója 2006-ban alapította a TerraPower nevű céget, és ő is így az atomenergiában utazik. A cég új erőműve idén Wyomingban bukkant fel. Júniusban az NPR-nak azt nyilatkozta, hogy az elektromos autók, buszok és hőszivattyúk miatt az áramigény meg fog növekedni, és ehhez hozzájárulnak az adatközpontok is. És ehhez kell a Microsoftnak a saját paksi atomerőműve…

Forrás: PCGamer, Constellation, NPR

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)