Wanbo Mozart 1 Pro – A nagy zeneszerzőhöz méltó projektor

TECH TESZT – A televíziók bár elérték, sőt egyes esetekben már meg is haladták a 100 hüvelykes méretet, a projektorok még mindig az első számú választás azok számára, akik nagy képernyőt szeretnének viszonylag olcsón, akár 120 hüvelykes vagy annál is nagyobb méretben. Bár a legújabb televíziók képminősége kétségkívül jobb lehet, a projektorok előnye főként az ár-érték arányban és a hatalmas képernyőméretben rejlik, különösen, ha 100 hüvelyk feletti méretet szeretnénk elérni. A Wanbo, amely az elérhető árú projektorok gyártói közé tartozik, most a legújabb csúcskategóriás modelljével, a Mozart 1 Pro-val igyekszik a piacra betörni.

 

A Wanbo márka 2016-ban alakult meg a Shenzhen Wanbo Technology Co. Ltd. részeként, és fő profiljuk a DLP, valamint az egylencsés LCD projektorok fejlesztése. A vállalat célja az innovatív tervezés, a magas szintű felhasználói élmény és a fejlett technológia ötvözése, egy olyan cégként, amely a kutatás-fejlesztést, a gyártást, az értékesítést és az ügyfélszolgálatot egyaránt magában foglalja.

 

 

Fejlesztett funkciók és prémium élmény: mit tud a Wanbo Mozart 1 Pro?

 

A Mozart 1 Pro (sötétkék színű) modell a korábban megjelent Mozart 1 (fehér) továbbfejlesztett változata. Ez a projektor Android TV 11.0 rendszeren fut, és a Google Widevine DRM L1 tanúsítványával rendelkezik, ami a biztonságot hivatott növelni. A projektor natív felbontása 1920x1080p (Full HD), de képes a 4K tartalmak megjelenítésére is. A kontrasztarány 3000:1, a maximális fényerő pedig 900 ANSI lumen. A színtér lefedettsége 90%-os DCI-P3, és a készülék HDR10 támogatással is rendelkezik. A PixelPro 5.0 zárt optikai rendszer (IP5X porvédettséggel) 5 rétegű, nagy koncentrációjú optikai lencsékkel dolgozik. A Wanbo által megadott élettartam több mint 30.000 óra, a 1,2-es vetítési aránynak köszönhetően pedig a projektor akár 150 hüvelykes képernyőt is képes előállítani mindössze 4 méter távolságból.

A hangrendszer két 8W-os Hi-Fi hangszórót tartalmaz, független DSP erősítővel és 660cc akusztikai üreggel. A projektor emellett 2,4G/5G Wi-Fi és Bluetooth 5.0 vezeték nélküli kapcsolódási lehetőségeket kínál. Három hűtőventilátor gondoskodik a megfelelő hőelvezetésről, a projektor további felszereltsége pedig 2GB DDR3 RAM-ot, 16GB eMMC tárhelyet, egy 7 fokban állítható állványt, HDMI v1.4 portot, USB 2.0 portot és egy 3,5 mm-es audiocsatlakozót foglal magában. Érdemes kiemelni, hogy a Mozart 1 Pro azok közé a ritka projektorok közé tartozik, amelyek gyárilag előkészítve tartalmazzák a Netflix alkalmazást. Ezenkívül automatikus fókuszálással, képméret- és pozíciókorrekcióval, valamint intelligens akadályelkerüléssel is rendelkezik. Nézzük meg tehát, mire képes ez a kompakt LCD projektor!

 

 

Elegáns csomagolás és első benyomások

 

A Wanbo Mozart 1 Pro fehér színű, letisztult dobozban érkezik, amelynek elején a projektor képe található, jól tükrözve az eszköz eleganciáját és modern megjelenését. A doboz oldalain a projektor főbb jellemzői is fel vannak sorolva, míg a hátoldalon egy további kép is látható a készülékről, megerősítve a professzionális hatást. A csomag tartalma a projektoron kívül tartalmazza a tápegységet, a hálózati kábelt, a távirányítót, a jóváhagyási tanúsítványt és a felhasználói kézikönyvet, ami a felhasználóbarát élményt hangsúlyozza.

A Mozart 1 Pro méretei ideálisak a kompakt projektorok kategóriájában: 223 mm magas, 209 mm mély és 176 mm széles, súlya pedig mindössze 3,3 kg, ami könnyű hordozhatóságot biztosít. A projektor tetején elhelyezett, világító Wanbo logóval díszített bekapcsológomb nemcsak stílusos, de praktikus is. Az 5 rétegű, nagy koncentrációjú optikai lencsék teljesen zártak, IP5X porvédettséggel ellátva, így ellenállnak a por bejutásának, amely hosszú élettartamot biztosít a lámpának, amely a Wanbo szerint több mint 30.000 órás használatot bír.

A projektor bal oldalán található basszus-reflex nyílás fokozza a hangélményt, míg a hátoldalon perforációk találhatók a jobb hűtés érdekében. A csatlakozók között megtalálható az USB 2.0 port, a HDMI v1.4 port és a 3,5 mm-es audiocsatlakozó is, amelyek megkönnyítik a különböző eszközök csatlakoztatását. Az állítható állvány pedig 7 fokos emelési szöget biztosít, amely még inkább segíti a képernyő pozicionálását a felhasználó igényei szerint.

Bár a távirányító maga nem tartalmaz innovatív funkciókat, mégis minden szükséges gombot kínál a felhasználók számára, beleértve a kényelmes navigációhoz szükséges funkciókat is. Az egyszerű, minimalista design és a funkciók logikus elrendezése miatt gyorsan és egyszerűen hozzáférhetők a leggyakrabban használt opciók. A beépített intelligens funkciók, mint az automatikus fókuszálás és akadályelkerülés, még jobban megkönnyítik a felhasználói élményt​

 

 

Fejlett szoftver és intelligens funkciók

 

A Wanbo Mozart 1 Pro az Android TV 11 operációs rendszert futtatja, amely letisztult, felhasználóbarát kezelőfelületet biztosít. Az egyik kiemelkedő funkciója, hogy a projektor gyárilag előtelepített Netflix alkalmazással érkezik, ami ritka megoldás a projektorok piacán. Továbbá hozzáférést biztosít a Google Play Áruházhoz, ahol további alkalmazások is letölthetők, mint például a Google Assistant, ami lehetővé teszi a hangalapú keresést és vezérlést.

Az Android TV 11 operációs rendszer emellett lehetőséget nyújt a felbontás és színtartomány módosítására, valamint az S/PDIF kimenet engedélyezésére vagy tiltására. Az automatikus beállítások, mint az autofókusz, az automatikus képkorrekció és a 4-pontos képkorrekció, könnyen elérhetők a távirányítón található gombokkal. A projektor továbbá rendelkezik intelligens akadályelkerüléssel, amely megakadályozza, hogy a vetített kép akadályba ütközzön, illetve egy zoom funkcióval, amellyel a kép mérete gyorsan és egyszerűen módosítható a felhasználói igényeknek megfelelően.

Egy további figyelemre méltó tulajdonság, hogy a Mozart 1 Pro támogatja a 4K jelbevitelét is, ami lehetővé teszi, hogy 4K forrásokból érkező képeket Full HD felbontásban jelenítsen meg. Ez kiváló vizuális élményt biztosít, különösen nagy méretű vetítéseknél. Emellett a projektor dedikált játék módot kínál, amely gyorsabb válaszidőt és kevesebb késést biztosít, így kifejezetten ideális a gamerek számára.

Ezek az intelligens funkciók és a modern szoftvermegoldások a Wanbo Mozart 1 Pro egyik legnagyobb előnyét jelentik, különösen a könnyű kezelhetőség és a széleskörű funkcionalitás terén.

 

 

Képminőség és teljesítmény

 

A Wanbo Mozart 1 Pro kifejezetten erős képminőséget nyújt a 900 ANSI lumenes fényerővel és a 1080p natív felbontásával. Tesztelések alapján a projektor képes akár 150 hüvelykes vetített képet is megjeleníteni tisztán és éles részletekkel, még világos környezetben is. Bár a sötét jeleneteknél a részletek csökkenhetnek, különösen a nagy kontrasztú filmeknél, mint a Dűne vagy a The Batman, a projektor színvisszaadása nagyon jó marad, így a világosabb jelenetek szinte élénken kelnek életre. A mozgásmegjelenítés is gördülékeny, ami különösen fontos akciófilmeknél vagy sportközvetítéseknél.

A 4K jelbevitel támogatása lehetővé teszi, hogy nagyfelbontású anyagokat is lejátszhassunk, de a projektor ezeket 1080p-ben jeleníti meg, amely így is remek képminőséget biztosít a középkategóriás projektorok piacán. Emellett a hangteljesítmény is kiemelkedő a beépített két 8W-os Hi-Fi hangszórónak köszönhetően. A basszus hangok különösen jól teljesítenek, és képesek kiemelni az atmoszférikus hanghatásokat, amely különösen hasznos lehet akciófilmek és játékok közben. A közép- és magas frekvenciák egyensúlyban vannak, így a beszédhangok és egyéb részletek is jól hallhatóak.

A projektor ventilátorai által keltett zaj 38 dB körül van, ami viszonylag alacsonynak számít, bár halk környezetben néha zavaró lehet. Azonban ez a szint nem túl magas ahhoz, hogy zavarja a nézői élményt.

 

Hiányosságok és javítási lehetőségek

 

A Wanbo Mozart 1 Pro alapvetően egy jól megtervezett középkategóriás projektor, azonban néhány területen mutat hiányosságokat. Az egyik legjelentősebb kihívást a sötét jelenetek megjelenítése jelenti. Bár a 900 ANSI lumen fényerő és a 3000:1 kontrasztarány megfelelő a legtöbb felhasználási helyzetben, a sötétebb jeleneteknél a részletesség csökken, ami zavaró lehet olyan filmek esetében, mint például a The Batman vagy a Dűne, ahol az árnyékok és a kontrasztos képek kiemelt szerepet kapnak.

A natív 1080p felbontás a legtöbb felhasználó számára elegendő lehet, de jelenleg a piacon már több olyan versenytárs is létezik, amelyek natív 4K felbontást kínálnak ebben az árkategóriában, így ez lehet egy olyan terület, ahol a Wanbo fejleszthetne a következő modellnél. A Mozart 1 Pro ugyan képes 4K jel fogadására és megjelenítésére, azonban ezt skálázással teszi, ami azt jelenti, hogy nem éri el a valódi 4K minőséget.

A Chromecast funkció kapcsán is jelentkeznek hiányosságok: néhány felhasználó arról számolt be, hogy a kép tükrözése okostelefonról nem mindig zökkenőmentes, ami bosszantó lehet azok számára, akik gyakran használnák ezt a funkciót.

Egy további probléma a távirányító reakcióideje: némi késést lehet tapasztalni a gombnyomás és a művelet végrehajtása között, ami különösen zavaró lehet a gyorsabb navigációra vágyó felhasználók számára. Ez a probléma nem minden projektornál jelentkezik, de a Mozart 1 Pro-nál ez a késés akár másodperceket is jelenthet, ami egy dinamikusabb használat során idegesítő lehet.

 

Mozarthoz méltó projektorélmény?

 

A Wanbo Mozart 1 Pro összességében egy elegáns és kiváló ár-érték arányú középkategóriás projektor. Ideális választás azok számára, akik nem a legújabb technológiát keresik, hanem egy jól használható, funkciókban gazdag eszközt. A színvisszaadás és a mozgásmegjelenítés lenyűgöző, bár a sötét jelenetek kezelése, valamint a kissé lassú válaszidő némileg korlátozhatja a felhasználói élményt. Azok számára azonban, akik megfizethető projektort keresnek széleskörű automatikus beállítási lehetőségekkel, a Mozart 1 Pro figyelemre méltó választás lehet.

Ha érdekel a Wanbo Mozart 1 Pro megvásárlása, itt teheted meg, 134.979 Ft. a kuponkód után: 【8XIDAV3Z4Q】.

-Herpai Gergely „BadSector”-

Pro:

+ Elegáns design és magas szintű kidolgozás
+ Minőségi hangzás
+ Jó fényerő, 900 ANSI lumen

Kontra:

– Néha lassabb válaszidők és késés a távirányítón
– A Pro modell lehetne nagyobb felbontású vagy nagyobb fényerejű
– Nem működő Chromecast funkció

Wanbo Mozart 1 Pro

Dizájn/szoftver - 8.6
Vetített képminőség (1080p) - 8.6
Gamereknek - 8.1
Filmnézésre - 8.4
Ár/érték - 8.2

8.4

KIVÁLÓ

A Wanbo Mozart 1 Pro egy remek középkategóriás projektor, amely elsősorban a színvisszaadásban és az automatikus képernyőbeállításokban jeleskedik, azonban vannak olyan területek, mint a sötét jelenetek megjelenítése és a válaszidők, ahol még van tér a fejlődésre.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)