PlayStation 5 Pro: az előzetes vélemények biztatóak! [VIDEO]

A Digital Foundry kipróbálhatta a hamarosan a boltokba is eljutó félgenerációs konzolfrissítést, így több tapasztalatot is meg tudott osztani.

 

A lenti videóhoz egy órányi szabadidőre szükség lesz, de megtudhatjuk, mit gondolnak a szerkesztők a PlayStation 5 Pro-ról, miközben a fejlesztőkkel készített interjúkból is kapunk egy keveset a játékokból rögzített felvételek mellett. Nézzük, melyik játékban milyen újításokra számíthatunk majd.

Az F1 24-ben a DDGI (Dynamic Diffuse Global Illumination) mellett a Codemasters három sugárkövetéses (ray tracing) hatást is hozzáadott a környezeti elfedés, az átlátszóság és az átlátszatlan tükröződések számára. Emellett javult az anizotróp szűrés is. Oliver Mackenzie, a Digital Foundry munkatársa szerint ezek a kiegészítések egyes esetekben szinte generációs ugrást jelentenek a látványvilágban. A kép stabilitása azonban ebben az RT módban nem olyan stabil mint az alap PlayStation 5 Quality módjában, valószínűleg a PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR) és a sugárkövetéses effektek okozta zaj kombinációja miatt. A PSSR a jövőben más módokhoz is hozzáadódik.

A Gran Turismo 7 két PlayStation 5 Pro módot kínál. Az egyikben valós idejű sugárkövetéses tükröződésekkel bővít a versenyek során. A GT7 azonban az F1 24-nél korlátozottabb sugárkövetéses implementációval rendelkezik, mivel a pályán kívüli, sőt, néhány pályán belüli elemet nem vesznek figyelembe a tükröződéseknél. A képminőség és a stabilitás is szenved egy kicsit ebben az RT módban az alap PlayStation 5-höz képest. Azoknak a játékosoknak, akiket nem érdekelnek a sugárkövetéses tükröződések, van egy képminőséget előnyben részesítő mód, amely PSSR-t használ, és ehhez képest nagyon tisztának tűnik.

A Horizon Forbidden West esetében a Guerrilla Games megerősítette, hogy egy új anti-aliasing rekonstrukciós technikát használ, amelyet eredetileg a jövőbeli játékokhoz fejlesztettek ki, de aztán visszaportolták a Horizon-sorozat második részébe. Ez nem PSSR vagy checkerboard, de a Digital Foundry-t nagyon lenyűgözte, mivel sokkal részletesebbnek és stabilabbnak tűnt mint a játékhoz mellékelt korábbi megoldás. Lesz egy Quality mód, amely gyakrabban renderel 4K vagy közel 4K felbontásban, de a fejlesztők tényleg úgy gondolják, hogy a PlayStation 5 Pro-n játszóknak inkább az új Performance módot kellene használniuk, mivel az már most is rendkívül jól néz ki.

A Hogwarts Legacy-ben a Fidelity RT mód a PlayStation 5 Pro-n az alap PS5-höz képest jelentősen javított sugárkövetéses árnyékokat és tükröződéseket kínál majd, a tükröződések pedig megduplázott felbontást használnak. A fejlesztők ezt a konzol BVH-kezelésének tulajdonítják, amely sokkal gyorsabb mint a PlayStation 5-é, és lehetővé teszi, hogy sokkal messzebbről „gyűjtsék be” a tárgyakat. Az Avalanche Software azt is megerősítette, hogy minden játékmód esetében PSSR-re váltottak (korábban az Unreal Engine 4 TAA-ját használták).

A Digital Foundry szerint a Marvel’s Spider-Man 2-ben a PSSR a Performance Pro módban „másképp” néz ki mint a PS5-ös verzió Quality módjában, egyes részleteket jobban, másokat kevésbé jól mutat meg, mindezt kétszeres képkockasebesség mellett. Az Insomniac elmondta, hogy tervezik a Quality Pro mód további fejlesztését, utalva arra, hogy esetleg néhány sugárkövetési technikát is hozzáadnak, amelyek kihasználnák a PlayStation 5 Pro sokkal jobb sugárkövetési képességeit. Eltávolítottak egy élesítő szűrőt, amelyet korábban az anti-aliasing rekonstrukciós technikájukhoz alkalmaztak, mivel a PSSR esetében már nincs rá szükség. Ami a Ratchet & Clank: Rift Apartot illeti, a képminőség és a PSSR jobb mint a Marvel’s Spider-Man 2 esetében, valószínűleg a kevésbé intenzív terhelés miatt.

A The Last of Us Part II Remasteredben a PSSR ismét úgy tűnik, hogy sokkal több részletet old fel mint az alap PlayStation 5-ben használt elmosódott TAA, ugyanakkor rosszabb a képstabilitása is, és a mélységélesség sem működik megfelelően néhány esetben. A Final Fantasy VII Rebirth sok szempontból a PlayStation 5 Pro példaképe, hiszen a PlayStation 5 mélységesen kiábrándító képminőséget nyújtott Performance módban. A PlayStation 5 Pro-n sokkal nagyobbak a részletek, de a Digital Foundry ismét stabilitási problémákat észlelt, és a Level of Detail (LOD) hátrányai sem javultak.

A The Crew Motorfest is olyan, ahol a Performance módban a PSSR-nek köszönhetően nagymértékben javulnak a részletek. A fejlesztők a PlayStation 5 Quality módjának néhány magasabb beállítását is átültetik. A Demon’s Souls Remake-et a PlayStation 5 Pro még jobbá teszi a játékot a nagyobb felbontás lehetővé tételével és a jobb árnyékok bevezetésével. A Dragon’s Dogma 2-ben a PSSR sokkal jobban néz ki mint a régi checkerboard megoldás, de úgy tűnik, hogy ebben a játékban van némi gond az RTGI-vel. Összességében azonban a játék sokkal gyorsabban futott PlayStation 5 Pro-n, a hírhedten problémás városi forgatókönyvekben 50 FPS körüli értéket ért el.

Úgyhogy vannak fejlődések, de cserébe 800 eurót (320 ezer forintot) kell majd érte leszurkolni…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.