Profitorientált céggé változik az OpenAI?

TECH HÍREK – Állítólag az OpeanAI körül jelentős változások fognak bekövetkezni, így a ChatGPT kapcsán ismert cég modellje alapjaiban módosulhat.

 

A Reuters számolt be arról, hogy az OpenAI szerintük már nem a non-profit igazgatóság által lesz vezetve, ugyanis a szervezeti felépítést módosítani fogják az új befektetők bevonzása érdekében. Mira Murati, az OpenAI technológiai főnöke több év után közölte a Twitteren, hogy távozik a cégtől. A Financial Times által idézett forrásokból a múlt hónap végén jelentek meg jelentések arról, hogy az OpenAI fontolgatja a befektetők nyereségkorlátozásának megszüntetését. Korábban már hallottuk, hogy például az Apple is befektetne a cégbe, és az FT-nek anno az OpenAI hangsúlyozta, hogy a nonprofit részleg „alapvető” a küldetése szempontjából.

A Reuters szerint a befektetők megnyerésére tett erőfeszítések részeként az OpenAI fontolgatja, hogy megszünteti a nonprofit igazgatótanács ellenőrzését a profitorientált egység felett. Az igazgatótanács állt a cégnél tavaly a jelentős felfordulás középpontjában, amikor a vezérigazgató, Sam Altman távozott, majd az OpenAI egyik legnagyobb partnere, a Microsoft jelentős erőfeszítései után mégis visszatért. A nonprofit ág továbbra is fennmarad, és kisebbségi részesedéssel rendelkezik a profitorientált vállalatban. A jelenlegi irányítási struktúrát úgy alakították ki, hogy az OpenAI működése összhangban legyen a társadalom egésze számára előnyös intézkedésekkel.

Az OpenAI a Reutersnek adott közleményében azt írta, hogy továbbra is olyan mesterséges intelligencia építésére koncentrál, ami mindenkinek kedvezni fog, és az igazgatótanáccsal együtt fog dolgozni, hogy sikeresen teljesítsék a küldetésüket. A közlemény nem szól közvetlenül arról, hogy a nonprofit ágazat mekkora hatással lesz a nyereségorientált ágazatra. A változás eredményeképp Altman részesedést fog kapni az utóbbiból, és mivel az OpenAI értékét kb. 150 milliárd dollárra becsülik (ezzel az egyik legértékesesebb startup céggé válva), Altman hatalmas összegre tehet szert.

Murati távozása (indoklás: a saját idejét és terét akarja létrehozni, hogy a saját felfedezését megvalósíthassa) előtt John Schulman, az OpenAI társalapítója lépett le, de ő egy rivális céghez, az Anthropichoz igazolt. Greg Brockman is az év végéig szabadságon van. Vajon mi jöhet ezek után?

Forrás: WCCFTech, Reuters

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)