Újabb vitát robbantott ki az Assassin’s Creed Shadows Japánban – erre mit lép majd a Ubisoft?!

Egy új Assassin’s Creed Shadows merchandising-figura egyeseket a Sanno szentélyre emlékeztetett, ami a Nagaszakiban történt tragédia szimbólumává vált…

 

 

A Ubisoft a híres franchise-ok figuráinak és merchandising termékeinek készítésére szakosodott PureArts-szal együttműködve nemrég bejelentette, hogy az Assassin’s Creed Shadows alapján elkészíti a Qlectors sorozat új változatát. Bár nem ez az első alkalom, hogy ilyen típusú és esztétikájú együttműködést valósítanak meg, ezúttal a díszlet egy része, amelyen a figura nyugszik, ismét olyan vitákat kavart, amelyekkel kapcsolatban a Ubisoftnak kellene előállnia, hogy megnyugtassa a kedélyeket.

A Yasuke történelmi alakjának a játékban való felhasználásával kapcsolatos kritikák után az Assassin’s Creed Shadows fejlesztői egy közleményben elmondták, hogy nem állt szándékukban vitát generálni döntésükkel. Igazolták, hogy japán történészekkel együttműködve igyekeznek a játékot úgy elkészíteni, hogy a lehető legjobban tisztelje Japánt és kultúráját. A figurán látható félbe tört torii-kapu ürügyül szolgált azoknak, akik a múltban támadták a céget, hogy ismét megtegyék ezt.

 

 

Assassin's Creed Shadows

 

 

Az egyoszlopos (fél) torii jelentősége és az Assassin’s Creed Shadows

 

A lényeg az, hogy ezek a Japánban a sintó szentélyekre jellemző építmények nem csupán a templomok és a kultúra díszeként szolgálnak. Ezek a kapuk a földi és a megszentelt világ közötti átmenetet szimbolizálják, így amikor áthaladunk rajtuk, enyhe meghajlást teszünk a tisztelet jeleként a túloldalon lakó szellemek (kamik) felé.

A toriiknak többféle típusa létezik, és különböző anyagokból készülnek, van egy, amely a japánok számára különleges szimbólummá vált.

Ez a Sanno szentély egyoszlopos torii-kapuja. Eredetileg egy hagyományos torii volt, amelynek két oszlop tartotta a szerkezetet, amíg 1945. augusztus 9-én az atombomba le nem zuhant Nagaszakira, alig 800 méterre a szentélytől.

 

 

Assassin's Creed Shadows

 

 

Mivel a város csaknem fele elpusztult, a robbanáshullám hatására a kőből készült torii szerkezet elfordult, és az egyik pillér megsemmisült. A másik oszlop és a szent kapu többi része azonban állva maradt. Ettől kezdve a fél torii a katasztrófa jelképévé vált. A hiányzó részt éppen azért nem építették újjá, hogy emlékeztessék a világot az ott történtek borzalmaira, abban a reményben, hogy soha többé nem fordulhat elő hasonló.

Egyelőre várjuk a Ubisoft reakcióját ezzel a – remélhetőleg – figyelmetlenségből elkövetett hibával és az abból kipattant botránnyal kapcsolatban. Nem valószínű ugyanakkor, hogy változtatnának a figura dizájnján…

Forrás: Pure Arts, X, Discover Nagasaki

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."