A Terminátor Sötét végzet bukása: James Cameron szerint ez volt a probléma, de ő mégis szereti a filmet

MOZI HÍREK – James Cameron nagyra értékeli a Terminátor: Sötét végzetet, de pontosan tudja, miért bukott el a mozikban. A film, amelyet 2019. november 1-én mutattak be, a Terminátor franchise hatodik része volt, közvetlen folytatása a Terminátor 2: Az ítélet napjának, figyelmen kívül hagyva az előző folytatásokat. Arnold Schwarzenegger visszatért a Terminátor szerepébe, és Linda Hamilton is újra eljátszotta Sarah Connort 28 év után, James Cameron pedig producerként tért vissza, így minden adott volt a sikerhez. Annak ellenére, hogy a legjobb kritikákat kapta a T2 óta, a Sötét végzet hatalmas bukás lett a mozipénztáraknál: mindössze 62 millió dollárt hozott az amerikai piacon a 185 milliós költségvetéssel szemben. Még a világszerte elért 261 millió dollár sem volt elég ahhoz, hogy megmentse a filmet, amely jelentősen alulteljesített a kevésbé kedvelt folytatásokhoz, mint például a Terminátor: Genisys vagy a Terminátor: Megváltás.

 

James Cameron az Empire Magazine-nak adott interjújában, a Terminátor 40. évfordulója kapcsán, kitért a Terminátor: Sötét végzet pénzügyi kudarcára. Cameron megvédte a filmet, és külön dicséretet mondott Gabriel Luna Rev-9 Terminátorának. „Szerintem a Rev-9 nagyon király volt. Személy szerint úgy gondolom, hogy ez felér mindazzal, amit akkoriban csináltunk” – mondta Cameron. „Még mindig az én verzióim a legjobbak, de biztos helye van a harmadik helyen.” Cameron azonban rámutatott arra a problémára, hogy túl nagy hangsúlyt fektettek Sarah Connor és Schwarzenegger Terminátorának visszatérésére. Cameron így fogalmazott:

„A problémánk nem az volt, hogy a film nem működött. A gond az volt, hogy az emberek nem jöttek el megnézni. Ezt többször elmondtam Tim Millernek is. Azt mondtam: ‘Én lőttem ki a filmet még azelőtt, hogy egyetlen sort is írtunk volna, vagy egy képkockát is forgattunk volna… Elértük a célunkat. Létrehoztunk egy legitim folytatást egy olyan filmhez, amit azok az emberek néztek, akik vagy meghaltak, nyugdíjasok, mozgáskorlátozottak, vagy már demenciában szenvednek. Nem indult jól. Nem volt semmi az új közönség számára.”

Cameron nyíltan elismeri, hogy hiba volt csak az idősebb rajongókra koncentrálni, és ez frissítő őszinteség. Olyan franchise-ok, mint a Szellemirtók, a Halloween vagy a Jurassic World, sokszor az eredeti szereplők visszahozására építenek az új karakterek helyett, és ennek gyakran csökkenő jegybevétel a vége. Ezzel szemben a Twisters filmnek nem volt szüksége régi karakterek visszahozására, és csak néhány apró utalás volt az első filmre, mégis kasszasiker lett.

Cameron felismerte, hogy ha a Terminátor releváns akar maradni, új rajongókat kell megnyernie, és új hosszú távú bázist kell kiépítenie. Hosszú életű franchise-ok, mint a Doctor Who vagy a Star Trek, jó példák arra, hogyan maradhat fenn egy sorozat, ha szélesebb közönséget céloz meg. Cameron láthatóan tanult a Sötét végzet hibáiból. Már korábban beszélt arról, hogy az új Terminátor filmje, a Terminátor Zero, amely 2024 augusztusában debütált a Netflixen, szakít a franchise ikonikus elemeivel. Ez egy jó kezdet a sorozat jövője számára, hiszen friss és izgalmas módon dolgozza fel a franchise témáit, miközben új karaktereket is bemutat.

Forrás: MovieWeb

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.