Bíróságra megy a csoportos per a Sony ellen az Egyesült Királyságban!

A probléma csak az, hogy addig még sok víz le fog folyni a Temzén, így addig még történhet egy-két esemény, ami még változást hozhat el.

 

A Sony ellen indított csoportos kereset 2026. március másodikán léphet a bíróság elé, és a meghallgatások kb. két hónapon át tartanak. Azért indult az eljárás a „kékek” ellen, mert a digitális tartalmakért (és kiegészítőkért/DLC-kért) túl sok pénzt kért el a PlayStation Networkön. A keresetet Alex Neill nyújtotta be. Ő közel két évtizednyi tapasztalattal bír a fogyasztói kampányokban, hogy az Egyesült Királyságban többet kapjanak a fogyasztók. Gyakran szólal fel a fogyasztói jogokkal kapcsolatos ipari rendezvényeken, és ő az egyedüli igazgatója az Alex Neill Class Representative-nek, amely egy nonprofit különleges célú gazdasági társaság, amelyet kifejezetten a Sony elleni követelések érvényesítésére használnak.

Bár még közel másfél év van a bírósági meghallgatásokig, Neill szerint azért van még ennyi idő, mert figyelembe kell venni, hogy a két félnek mennyi idő kell a bizonyítékok összegyűjtésére, továbbá a szakértők jelentéseit is megfelelően össze kell állítani. Figyelembe kell venni, hogy a bíróságon mikor van idő minderre. Ez az ügy azoknak a követelésén alapul, akik 2016. augusztus 19. és 2022. augusztus 19. között rendelkeztek Sony PlayStation konzollal, akik digitális PlayStation-játékokat vásároltak, vagy a PlayStation Store-on keresztül játékon belüli vásárlásokat hajtottak végre.

Ez a csoportos per azért folyik, mert a felperes úgy véli, hogy a PlayStation erőfölényben van a PlayStation-játékok és a játékon belüli tartalmak digitális terjesztése terén, és ezért az Egyesült Királyságban túl sokat számol fel a konzoljukon lévő tartalmakért. Bár a Sony jogosult arra, hogy profitot termeljen termékeivel, a felperes azt állítja, hogy megsérti az Egyesült Királyság és az EU versenyjogát, mivel majdnem monopóliummal rendelkezik a digitális játékok értékesítésében.

A Sony szigorú feltételeket szabott a játékfejlesztőknek és kiadóknak, ami lehetővé teszi a cégnek, hogy meghatározza a digitális játékok árát, és 30%-os jutalékot számítson fel a digitális játékok és a játékon belüli tartalmak minden egyes vásárlása után. Ez a fogyasztók számára túlzott és tisztességtelen árakat eredményez. Az ilyen magas árak miatt a csoport azt állítja, hogy a vásárlók túl sokat fizetnek, ami a fogyasztókra nézve káros következményekkel jár többek között a verseny elfojtásával, mivel a versenytársaknak magasabb árakat kell felszámítaniuk, hogy egyáltalán lehetőséget kapjanak a versenyre.

Másfél év múlva hatalmas pénzt kell talán a Sony-nak kifizetnie kártérítés gyanánt.

Forrás: WCCFTech, PlayStation You Owe Us

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.