Két évtizede uralkodik a videokártyák között az Nvidia!

TECH HÍREK – Ezzel az AMD-nek (korábban ATI-nak) és az Intelnek nem sok esélye van ahhoz, hogy a piaci helyzeten jelentősen változtatni tudjon…

 

MI-s cég, vagy a fogyasztóknak szánt GPU-gyártó cég? Minek lehet az Nvidiát pontosan nevezni? A 3DCenter összeállítása szerint „a zöldek” két évtizede uralkodnak a videókártyák piacán, és ezzel az AMD-nek nem sok esélye van. Az Nvidia a GeForce FX videókártyák óta lényegében mindvégig éllovas pozícióban volt, és 2002 óta látjuk ezt a trendet. Eleinte azért ennél sokkal szorosabb verseny volt, amikor az ATI a Radeon X1000-es kártyákkal jelentkezett. A HDR renderelés és a CrossFire-támogatás akkoriban alaposan megvágta az Nvidia előnyét, de azóta „a zöldek” töretlenül az élen állnak (főleg a 2006 novemberében elrajtolt GeForce 8000 sorozat volt hihetetlenül nagy előrelépés).

Az Nvidia a cryptobányászat során még inkább kisajátította a piacot, mert voltak időszakok, amikor 80%-os részesedése volt. Az RTX 3000-es videókártyák akkor alig voltak kaphatóak a bányászok miatt, és ezen az Nvidia degeszre kereste magát (és ekkor kezdte már-már nevetségesen feljebb srófolni az árakat), és azóta megint növekszik a cég szelete a piaci tortából. Az AMD eközben ismét a mainstream szegmens felé néz a Radeon brand feltámasztásával. Az Intel is a mainstream közönség felé nyit, de nekik még sok teendőjük van, hogy elkezdjenek felzárkózni legalább az AMD-hez.

A mesterséges intelligenciától a fogyasztói videókártyákon át a robotikáig az Nvidia szinte mindenhol jelen van, és ahol felbukkant a cég, domináns helyzetbe küzdötte fel magát. Lassan olyan helyzetben lesz a Jensen Huang vezette vállalat mint az Apple, és abban tényleg közös utat jár be a két cég, hogy a CUDA technológia zárt forráskódú, és az Apple esetében is a zárt ökoszisztéma az, ami rájuk jelemző.

Amikor az Nvidia kihozza a GeForce RTX 5000-es kártyákat (az Ada Lovelace helyett az új, Blackwell architektúrán), valószínűleg továbbra is előnyben fog maradni a cég.

Forrás: WCCFTech, 3DCenter

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)