Mörk Borg Heresy Supreme: death metal akció-RPG egy asztali szerepjátékból! [VIDEO]

A Cyberpunk 2077 is bemutatta már, hogy miképp lehet egy asztali RPG-t egész ügyesen játékká alakítani, de mi van akkor, ha egy kissé elvontabb cím kap hasonló törődést?

 

A Mörk Borg egy úttörő sötét fantasy asztali szerepjáték, amelyet Pelle Nilsson és Johan Nohr (Stockholm Kartell) készített. A 2020-ban a világra bocsátott játék három arany ENNIE-díjat nyert az év terméke, a legjobb írás és a legjobb elrendezés kategóriában, valamint ezüstöt a legjobb játék kategóriában. A Mörk Borg sötét, haldokló világa az apokalipszis közepén jár, és nyomorult lakói az istenszerű kétfejű baziliszkuszok árnyékában kuporognak. Az élet rövid, olcsó és tele van borzalmakkal, de ennek ellenére a Mörk Borgot jelenleg több ezer játékos élvezi szerte a világon szétszórva, és a körülötte lévő kreatív közösség virágzik. A világ leghangosabb asztali RPG-je most elhozza a játékokba a romokat. Vegyük át az irányítást a legelvetemültebb söpredék felett, aki valaha is a földre mászott, és barangoljuk be az eredeti játék haldokló vidékeit a könyv által ihletett grafikai stíluson keresztül. Oldalazzuk ki a halálos csapásokat, amelyek célja a koponyánk feltörése egy egyszerre dinamikus és könyörtelen harcrendszerben, amely stratégiai, kíméletlen megközelítést igényel. Nézzünk szembe szörnyű küldetésekkel, amelyek az apokalipszis határáig próbára teszik képességenket.

Galgenbeckben ébredünk, a haldokló földek legnagyobb katedrálisa körül elszórtan álló, a kétfejű baziliszkuszok végítéletének szentelt viskók és romok lázadó halmazában. A katedrális megfeketedett tornyaiból egy hang és egy igazság csordogál: a világnak vége. A kétfejű baziliszkuszok áldozatot követelnek. Van egy másik hang is. Az ürüléktől bűzlő sikátorokból, ahol a csőcselék és a csatornatisztviselők tanyáznak, egy pletyka hallható: aki ezt a követelést teljesíti, az megkapja Josilfa Migol főpapnő áldását. Ő megtisztítja az eretnek lelkeket, és megadja nekik az átjárást a csillogó mezőkre, amikor eljön az igazi idő. Azokat, akik elég elszántak ahhoz, hogy belevágjanak ebbe a küldetésbe, elátkozott járókelőknek nevezik, és mi közéjük tartozunk. Minden éjjel az örök kárhozat látomásai gyötörnek. Kiútra van szükségünk.

A Mörk Borg Heresy Supreme átkozott járkálói nem fantasy hősök. Ez a nyomorúságos világ haldoklik, és mindenki a megváltást, a gazdagságot vagy a bosszút keresi; megpróbálhatjuk keresztezni a sorsunkat más járkálókkal, és csapatot alakíthatunk, de mindannyian okkal csatlakoznak hozzánk. Tartsuk szem előtt mindenkinek a napirendjét a felfedezés során, és lehet, hogy jól kijövün egymással. Okozzunk csalódást egy társunknak, és hátat fordítanak nekünk, vagy belénk döfik a tőrünket. A „barátságos” kifejezés idegen a Mörk Borg brutális, haldokló világában. A Galgenbeck falain kívüli világ régiókra oszlik, egyik rosszabb mint a másik. A helyszínek és kalandok dinamikusan generálódnak a fejlődésünk és a küldetések alapján, amelyekbe belebotlunk. A küldetések, kalandok, bossok és különleges tárgyak minden végigjátszáskor változnak. Fedezzük fel a haldokló világot, de ne vesszünk el benne, mert nem fogunk élve kijutni. A Mörk Borg Heresy Supreme nem rendelkezik XP-vel vagy hasonlóval. Ehelyett a kalandjaink során bizonyos akciók elvégzésével lépünk szintet. Ekkor néhány karakterünk képességei javulnak, de néhány rosszabb lesz. Minél többet lépünk szintet, annál nagyobb az esélye, hogy elveszítünk valamit a folyamat során.

A világ a vég előtt szétesik, ahogyan az a Nechrubel naptárában meg van írva. A nyomorúságok olyan kataklizmák, amelyek az egész világot és a benne élő szegény teremtményeket érintik. Minél többet játszunk, és minél mélyebbre kúszunk a mocsokban, annál több nyomorúságot kapunk. Ezek akkor válthatók ki, amikor befejezünk egy kalandot, és minél közelebb jutunk az Apokalipszishez, annál valószínűbb ez. A pletykák szerint késleltethetők. A bolondok azt állítják, hogy meg lehet őket akadályozni, de senki ezek mind meg nem erősített eretnekségek. És bármi legyen is az ára egy ilyen szentségtelen csodának, az megfizethetetlen. Ez a világ könyörtelen, de az átkozott járóknak van egy titkos trükkjük, a jóslatok, amelyek elköltésével maximális sebzést lehet okozni, döntő helyzetben újradobni egy képességellenőrzést, elnyelni egy halálos csapás sebzését, vagy garantálni egy tekercs hatalmával való bánásmód biztonságos kimenetelét. Csak az inkvizíció ne halljon erről.

Egyes osztályok képesek ezoterikus és ősi tekercsekből származó erőket használni. A Mörk Borg haldokló világában az ilyen boszorkányságok megidézése sosem garantált. Minden tekercsnek megvan az esélye arra, hogy arkán (arcane) katasztrófát idézzen elő, és senki sem láthatja előre, milyen katasztrófát hozhat. Lehet, hogy megszédülünk és hányni kezdünk, esetleg fel is robbanunk, ám néhány arkán katasztrófa azonban még jobb hatást okozhat. Minden karakternek négy képessége van (erő, ügyesség, jelenlét és szívósság), amelyek meghatározzák a túlélés valószínűségét. Ezek befolyásolják a mechanikát és az interakciókat a világgal, az ellenségekkel és más karakterekkel. Egyes találkozások, események és döntések során a megfelelő képességgel módosított d20-at kell dobnod. Az életet mindig kockadobásra kell bízni.

Miután megszereztünk a kétfejű baziliszkusz által követelt ereklyéket, irány a szerencsétlen halhatatlanok völgye, és nézzünk szembe Verhu, az igazság szónoka és a baziliszkuszfejek közül a legimádottabb, valamint Gorgh és irigy testvére félelmetes jelenlétével. Képesek leszünk-e időben megbékíteni őket és megtisztítani rothadó lelkünket az apokalipszis késleltetésével? Vajon véget ér-e valaha is ez a gyötrelem? Vagy ismételt szenvedéseink megnyitják lelkünket a legfelsőbb eretnekség előtt?

A játék a tervek szerint 2025 utolsó negyedévében, tehát legalább egy év múlva fog megjelenni PC-re. Ehhez közösségi finanszírozásra lesz szükség, és a Kickstarteren, továbbá a Morbidware-en többet is megtudhatunk minderről. Az elképzeés mindenesetre fantasztikus!

Forrás: PCGamer, Kickstarter, Morbidware

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)