BREAKING! Lehet, hogy felvásárolja a kínaia Tencent a Ubisoftot?! Hatalmasat ugrott a cég tőzsdei értéke a lehetséges hírre!

A Tencent és a Ubisoft alapító Guillemot családja felvásárlást fontolgat több egyéb lehetőség mellett – jelentette a Bloomberg News pénteken. A hír megjelenése után a Ubisoft részvényei 33%-ot emelkedtek. A múlt héten a Ubisoft bejelentette, hogy három hónappal elhalasztja az „Assassin’s Creed Shadows” játékának megjelenését.

 

A Bloomberg News jelentése szerint a Tencent és a Guillemot család, amelyek mindketten kisebbségi részvényesek a Ubisoftban, felvásárlási lehetőségeket mérlegelnek, miután a cég piaci értéke több mint felére csökkent az év folyamán.

Pénteken a piac zárására a Ubisoft részvényei 33,5%-kal ugrottak meg a jelentés közzétételét követően.

A Ubisoft nem kívánta kommentálni a Bloomberg jelentését. A Tencent sem volt elérhető, hogy nyilatkozzon a sajtó megkeresésére pénteken.

Az európai játékipari óriás, amely legismertebb az „Assassin’s Creed” franchise-áról, mostanában bizonytalanságokkal küzd, mivel a befektetők aggodalmaikat fejezték ki a gyenge AAA-játékok kínálata és a cég irányítása miatt.

A múlt héten a Ubisoft bejelentette, hogy három hónappal, 2025. február 14-ére halasztja az „Assassin’s Creed Shadows” következő részének megjelenését. A cég emellett csökkentette a 2025-ös pénzügyi év nettó bevétel-előrejelzését körülbelül 1,95 milliárd euróra, ami elmarad a 2024-es pénzügyi év 2,32 milliárd eurós eredményétől.

A Tencent, amely körülbelül 10%-os részesedéssel rendelkezik a Ubisoftban, Kína egyik legnagyobb technológiai vállalata. A cég legismertebb a kínai játékpiacon betöltött dominanciájáról, és az „Honor of Kings” nevű multiplayer online battle arena játékot a TiMi Studio Group kiadói részlegén keresztül publikálja.

 

Aktivista nyomás

 

A felvásárlási spekulációk akkor lángoltak fel, amikor a Ubisoft részvényei évtizedes mélypontra süllyedtek. A múlt héten az AJ Investments, egy aktivista befektető, amely kevesebb mint 1%-os részesedéssel rendelkezik a Ubisoftban, azt nyilatkozta, hogy a Ubisoft részvényeseinek 10%-ától kapott támogatást a vállalatnál történő változtatások előmozdítására.

Egy nyílt levélben, amelyet múlt csütörtökön tettek közzé, a magántőke cég azt írta, hogy iparági szakértőket vonnának be a jelenlegi Ubisoft vezetés helyére, hogy kidolgozzanak egy új stratégiát a vállalat megújulásához. Felszólították a Ubisoftot, hogy adja el magát magántőke csoportoknak vagy a Tencentnek.

Miután a Ubisoft csökkentette pénzügyi előrejelzését, és a második negyedéves teljesítménye elmaradt a várttól, Yves Guillemot, a cég vezérigazgatója bejelentette, hogy a vállalat végrehajtó bizottsága felülvizsgálatot indít a jobb teljesítmény érdekében.

A késedelmekkel együtt a Ubisoft szembe kell nézzen az egész iparágat érintő hanyatlással is. A globális videojátékpiac növekedése 2024-ben mindössze 2,1%-os lesz az előző évhez képest, a Newzoo kutatócég előrejelzései szerint – messze elmaradva a 2020-as és 2021-es Covid-19 pandémia alatt tapasztalt robbanásszerű növekedéstől.

James Lockyer, a brit Peel Hunt befektetési bank technológiai elemzője a CNBC-nek korábban azt nyilatkozta, hogy a kiadók számára ma az egyik probléma az, hogy a játékosok több időt töltenek a régebbi játékokkal, mint az újakkal.

„A bővebb választék és a megélhetési költségek emelkedése miatt a fogyasztók pénze vékonyabban oszlik meg, ami azt eredményezi, hogy ezeknek a játékoknak a bevételei és megtérülése gyakran elmarad az elvárásoktól” – mondta Lockyer a CNBC-nek küldött e-mailben.

Forrás: CNBC

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.