Figyelem! Elképesztően röhejes kamu videókártya bukkant fel!

TECH HÍREK – Csak arra lennénk kíváncsiak, hogy egy másfél évtizedes architektúrára hogyan gondolták rátenni azt a technológiát, ami a jelenlegi konzolgenerációban kezdett csak elterjedni?

 

Az AliExpressen bukkant fel egy olyan videókártya, ami egyszerűen nem tűnik logikusnak. A neve… GeForce RTX GT610. PCIe 2.0 csatlakozó (mostanában már Gen5-ös szokott lenni…), 64-bites memóriabusz (röhejesen kicsi), illetve 1 GB GDDR3-as memória (manapság már 8 GB, illetve GDDR7 szokott az elterjedt lenni…). A gyártó a Sejishi. Több sebből is vérzik ez a GPU.

Először is az elnevezés nem logikus. Régebben voltak GTX és GT videókártyák. A GT szokott a belépőszint lenni. Aztán jöttek az RTX kártyák (RT-s nincsen). Ez meg a kettő kombinációja. Nyilvánvalóan nagy megtévesztésnek tűnik ez, hogy sokan az RTX név láttán gyorsan lecsapjanak az értelemszerűen olcsó videókártyára, ami köszönőviszonyban sincsen a sugárkövetéssel. Ez maximum csak arra jó, hogy a nyakukon maradt készlettől megszabaduljanak úgy, hogy csinálnak egy új csomagolást, és abba hajítják a régi terméket…

 

 

A videókártya specifikációi megegyeznek a GeForce GT 610-ével. Annak is 64-bites buszon volt 1 GB GDDR3 VRAM-ja, és az is PCIe 2.0-n volt, egy slotos mérettel. Csakhogy ez néggyel korábbi architektúrán van, mielőtt az Nvidia bevezette a sugárkövetést. Az RTX 2000-es, Turing videókártyákon láthattuk először a ray tracing lehetőségeit, míg a Sejishi kártyája minden bizonnyal a Fermi architektúrán van. Ezután jött a Kepler (GTX 700/Quadro K), a Maxwell (GTX 900/Quadro M), illetve a Pascal (GTX 1000/Quadro P). Azóta már velünk volt az Ampere (RTX 3000) és az Ada Lovelace (RTX 4000) is.

A vételt értelemszerűen nem ajánljuk, hiszen hiába olcsó, ez nem egy ismert gyártótól származó hivatalos (sőt, új) termék. Ennél jobb ötlet lenne a kissé furcsa, de tartaléknak hatékony megoldásnak nevezhető RTX M-es videókártyákat az AliExpressen. Ezek olyan GPU-k, ahol a laptopos chipeket szerelik asztali nyákra. Van ilyenre több példa is, ám ezeknek a drivertámogatása nem hivatalos, és emiatt érdekes drivereket kell feltelepíteni…

De az AliExpress ajánlott linkjeiben van az Sejishitől RTX GT730 is… csak nem adják fel.

Forrás: WCCFTech, AliExpress

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)