A befektetőkre utaznak a mesterséges intelligenciával foglalkozó cégek!

TECH HÍREK – Az OpenAI legújabb értékbecslése azt mutatja, hogy továbbra is növekvő tendenciát mutat fel a mesterséges intelligencia egyre bővülő és gyorsuló iparága.

 

Néhány napja lehetett azt hallani, hogy a ChatGPT kapcsán ismert OpenAI 6,6 milliárd dolláros finanszírozásban részesült. A cég célja az, hogy olyan mesterséges intelligencia szülessen, ami több aspektusban is le tudja hagyni az embereket. Emiatt járta körbe a világot Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója, hogy az ehhez szükséges pénzt összekalapozza.

Pár hónappal ezelőtt az xAI, Elon Musk mesterséges intelligenciával foglalkozó cége többmillió dolláros megállapodást kötött, hogy MI-modelleket fejleszthessen, de a ChatGPT alkotói felmutattak egy ennél komolyabb eredményt, és ez is bizonyítja, hogy a befektetők továbbra is eléggé érdeklődnek a mesterséges intelligencia iránt, és pénzt látnak abban is, hogy a technológia miképp fog fejlődni a következő évek során.

A Reuters írt arról, hogy az OpenAI értéke 150 milliárd euróra rúgott, és ez tisztán kifejezi, hogy a tartalomalkotásra képes (generatív) mesterséges intelligencia iránt tényleg nagy érdeklődés mutatkozik. A ChatGPT elindulása után a kockázati tőkealapok különleges érdeklődést mutattak az iparág iránt, és így több startup is elkezdett több forrásból pénzt szerezni. 2024-ben az érdeklődés mértéke nem csökkent, sőt, inkább ennek ellenkezőjéről van szó.

A Figure AI 2024-et úgy kezdte, hogy kb. 650 millió eurónyi finanszírozásban részesült. A Cohere 480 milliót, a Groq 600 milliót kapott, de az xAI ezekhez képest kb. másik időzónában van, hiszen májusban 5,5 milliárd eurónyi finanszírozás ütötte Musk cégének a markát. Úgyhogy az OpenAI 6,6 milliárdos összegével együtt itt komoly milliárdok repkednek (forintban számolva pedig értelemszerűen százmilliárdok…), és ez is mutatja, hogy a befektetők érdeklődése nem lankad, és minden bizonnyal ez növekedni fog még 2025-ben is.

A mesterséges intelligencia esetében nem nagyon látni még a technológiai plafont. Valamikor eléri a technológia a csúcsot, de ezt a „platót” még nem nagyon látni.

Forrás: Reuters

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)