Nvidia GeForce RTX 5090: nem lesz az RTX 4090-nél jóval drágább?

TECH HÍREK – A Blackwell architektúrára építő új csúcskártyával talán nem fog a cég túlzottan magasra menni az árazással, de valamivell többet biztosan fizetni kell majd érte mint amikor az RTX 4090 megjelent.

 

A Blackwell videókártyák formálisan a CES 2025-ön, tehát a jövő év elején fognak bemutatót kapni, és eddig csak a konfigurációk és a felső kategóriás kártyák bukkantak fel. Az új csúcskategóriás kártya felettébb izgamasnak tűnik, ugyanis 32 GB VRAM-mal, illetve több mint 21 ezer CUDA maggal rendelkezdik, de emiatt sokan arra gyanakodtak, hogy az Nvidia cserébe alaposan drágán értékesíti majd az RTX 5090-et. A múlt héten olyan pletykák voltak, miszerint akár 2500 dollár (1 millió forint) lehet az RTX 5090, és az RTX 5080 több mint 1000 dollár (400 ezer forint) lehet.

Az Nvidia jelenleg a partnereket tájékoztatja a termékeiről, konfigurációiról és specifikációiról. A cég kiküldi a tervrajzokat a gyártóknak (pl. Asus, MSI, Gigabyte…) és partnereknek, hogy a saját nyákokat és hűtési rendszereket kidolgozhassák, és ezután fogják véglegesíteni az árazást, és ez általában közel van ahhoz, amikor az Nvidia is előáll az ajánlott fogyasztói ár kijelölésével. A Founders Edition kártyák ugyanis ezzel jelennek meg, és a kezdeti készletek is hasonló árazást követnek. Csak a későbbiekben (amikor egyedi nyákok és innovatív hűtési rendszerek jelennek meg a gyártóktól) számíthatunk ettől jelentősebb eltérésre.

 

 

A WCCFTech forrása szerint egy tajvani gyár, ami az Nvidiának gyárt hűtésre szánt akatrészeket, minimum nyolc eltérő hűtési rendszert tervezett a Jensen Huang vezette cég a Founders Edition videókártyáknak. De mennyit is kell majd fizetni? Egy megbízható bennfentes, kopite7kimi szerint az RTX 5090 nem lesz jelentősen drágább az RTX 4090-nél, és a múlt heti pletykákat hamisnak nevezte. A kereskedők most igyekeznek megszabadulni az RTX 4000-es készlettől, és a karácsonyi rohamban az RTX 4080 Super és az RTX 4070 Super válhat eléggé olcsóvá.

Így az RTX 5090 vagy marad 1600 dollár (640 ezer forint), vagy ennél 100-zal több lehet (1700/680 ezer forint). Majd meglátjuk.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu