Bridget Jones a Z generációt is meg tudja szólítani

MOZI HÍREK – Helen Fielding, a Bridget Jones-könyvek szerzője meglepően tapasztalja, hogy új közönségre talált, ugyanis a Z generáció tagjai (az 1995-2008 között születettek) is magukra ismernek a hősnőben. Az írónő szerint az azonosulást megkönnyíti, hogy az új olvasóknak talán nagyobb a lelki nyomoruk, mint Bridgetnek volt 30 évvel ezelőtt.

 

„Nagyon boldog vagyok, amikor 18-20 éves lányok odajönnek hozzám beszélgetni, és elmondják, mennyi vigaszt találnak abban, hogy Bridget csetlésein-botlásain nevethetnek, mert ők is hasonló cipőben járnak” – mondta Fielding a Cheltenham Literay Festival egyik vendégeként.
Bridget Jones a kilencvenes évek egyik legnépszerűbb irodalmi hősnője volt, ugyanakkor sok bírálat is érte Fieldinget, mondván, a karakter nem a legjobb szerepmodell a nők számára. Bridget ugyanis folyton a súlyával és a párkapcsolati problémáival van elfoglalva ahelyett, hogy reális célokat tűzne ki maga elé, és megpróbálná őket megvalósítani.

Fielding nem számított arra, hogy könyvei a Z generáció körében is értő olvasókra találnak, de aztán sejteni kezdte, mi lehet ennek az oka. „Ez a nemzedék megtapasztalta a világjárvány idején, hogy a világ szét tud esni – folytatta az írónő a könyvfesztiválon. – Emiatt nagyon érzékenyek, ugyanakkor képesek arra, hogy az érzelmeikről őszintén beszéljenek. Ez úgy néz ki, hogy sírdogálnak a fürdőszobában, aztán fölrakják a TikTokra. Nekik azért milliószor rosszabb, mint Bridgetnek, mert látják ezeket a filterezett felhasználókat a neten, és hozzájuk hasonlítgatják magukat. Aggódnak a külsejük miatt, és emiatt sokkal többet szoronganak, mint Bridget. Ezt a barátaim gyerekein látom, tehát csupán személyes tapasztalat, nem vagyok szociológus.”

Bridget Jones kalandjai természetesen nem értek véget, jövőre Valentin napon startol a mozikban a Bridget Jones: Bolondulásig, amelyben a hősnő immár özvegy, kétgyermekes édesanyaként bolyong a szerelem útvesztőjében. Természetesen Renée Zellweger alakítja a címszereplőt, és szintén visszatér a széria másik állandó szereplője, Hugh Grant. Még mindig nem lehet biztosra tudni, hogy Colin Firth is tiszteletét teszi-e az új epizódban, akinek karaktere a történet szerint elhunyt, de elméletileg felbukkantak néhány jelenetben, amikor a szereplők rá emlékeznek.

(Bridget Jones: Mad About the Boy – hazai bemutató: 2025. február 13.)

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu