Elhunyt az internet egyik úttörője és a BBS társfeltalálója

TECH HÍREK – Nélküle az internet minden bizonnyal nem létezne abban a formában, amit megszokhattunk az utóbbi évtizedek során…

 

Az Ars Technica számolt be arról, hogy Ward Christensen, a világ legelső számítógépes faliújság-rendszerének (bulletin board system = BBS) társfeltalálója, illetve egy népszerű fájlmozgatási protokoll, az XMODEM feltalálója 78 éves korában elhunyt. A BBS-ek a 80-as években, illetve a 90-es évek elején voltak népszerűek. Betárcsázhattunk a telefonunkkal más számítógépekbe, hogy ott nyilvános és privát üzeneteket küldjünk a többi regisztrált felhasználónak (ilyen manapság például a Discord is, de telefonálás nélkül). Christensen és Randy Suess gondolta úgy, hogy kapcsolatot szeretnének tartani a Chicago Area Computer Hobbyists’ Exchange többi tagjával egy 1978-as hóvihar idején, amely a Nagy-tavak térségében tombolt. Ebből született a CBBS, és 1978 februárjában indult el az interneten.

Aztán más BBS szoftverek is felbukkantak: a fejlettebbek fájlmegosztásra is jók voltak, és ebben is szerepe volt Christensennek, ugyanis a CBBS előtt az XMODEM-et hozta létre. Ez az adatot csomagokra bontja fel, és biztosítja, hogy csak akkor mozgatja át a következőt, ha az előző csomag sikeresen megérkezett az igénylőhöz. Ennek jóvoltából születtek meg az „ajtós játékok”: ez utalás volt a BBS szoftverekre, amik külső applikációkkal léptek interakcióba (Trade Wars, Solar Realms Elite, VGA Planets), és így aszinkron online harcokban meg lehetett küzdeni másokkal. A Trade Wars naponta korlátozott számú kört adott a játékosoknak, amiket bármekkora részletben végre hajthattak, máshol pedig bármikor beadhatták a felhasználók az utasítást, hogy a cselekedetek egy fix időpontban történjenek. A BBS-eken keresztül terjesztettek játékokat is. Így terjedt el a DOOM shareware verziója, és 1991-ben az Apogee elindította a Software Creations BBS-t, hogy ezen keresztül terjessze saját játékainak shareware kiadásait.

Christensen sok elismerést kapott a munkájáért. 1992-ben két Dvorak-díjat kapott. Egyet Suess-szel közösen a BBS szoftver létrehozásáért, egyet pedig életmű-díjként „a számítógépes távközléshez való kiemelkedő hozzájárulásáért, beleértve az XMODEM fájlátviteli protokoll kifejlesztését, amely az első, személyi számítógépeknél széles körben használt protokoll volt”. 1993-ban elnyerte az Electronic Frontier Foundation úttörő-díját, amelyet „a technológiai felhasználók érdekében a nyilvánosság előtt és a színfalak mögött is tevékenykedő, hosszú ideje tevékenykedő személyiségeknek” ítélnek oda.

Isten nyugosztalja.

Forrás: PCGamer

 

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu