Huawei Watch GT5 Pro – A stílus és fitnesz megtestesítője

TECH TESZT – A Huawei GT Pro órái két évente frissülnek, így tavaly megkaptuk a Watch GT4-et, de nem volt GT4 Pro változat. Most viszont megérkeztek a GT5 órák Pro és nem Pro változatban, ráadásul mindegyik két méretben: nagyobb és kisebb kivitelben.

 

Nálam a nagyobb, Pro modell járt teszten, és bizony nem okozott csalódást. A titánötvözetű tok és a teljesen fém óraszíj prémium érzetet nyújtanak. A Huawei célja, hogy a legjobb legyen mindkét világban: egy divatos mindennapi karóra, és egy csúcsminőségű fitnesz nyomkövető egyben.

A kérdés azonban az, hogy miként teljesít a versenytársakkal szemben? A Huawei készülékek gyakran több kihívást jelentenek, mint más viselhető eszközök – például a Huawei Health alkalmazást nem találjuk meg sem az App Store-ban, sem a Play Áruházban.

A kérdés tehát az, hogy megéri-e a Watch GT5 Pro a többletmacera ellenére? Az elmúlt héten viseltem, hogy megtudjam. Először azonban nézzük a specifikációkat…

 

Specifikációk:

 

  • 1,43 hüvelykes AMOLED kijelző
  • IP69K minősítés a víz, por és korrózió elleni védelemhez
  • Beépített hangszóró
  • Egysávos beépített GPS
  • Akár 14 napos üzemidő a 46 mm-es verzió esetén
  • Akár 7 napos üzemidő a 42 mm-es verzió esetén
  • Pulzusérzékelő
  • Vér-oxigénszint érzékelő
  • Bőr hőmérsékletérzékelő
  • EKG
  • Bluetooth hívások
  • Alváskövetés
  • Stresszmonitorozás
  • 87 g (fém szíjjal együtt)

 

 

Dizájn és kivitelezés

 

A Watch GT5 Pro 46 mm-es titán változata azonnal feltűnést kelt. Rendkívül prémium érzetet kelt, és valóban drágának néz ki.

Az egyetlen hátránya ennek a prémium konstrukciónak az, hogy az eszköz kissé nehéz. A fém szíjjal együtt körülbelül 86 grammot nyom (néhány láncszem eltávolítása után). Nem mondanám, hogy nehéz, de érezni, hogy a karodon van.

Ez lehet, hogy pont az, amit keresel egy prémium órában. A technológiai cégek néha túlságosan igyekeznek minél könnyebbé tenni az eszközöket, aminek az az eredménye, hogy olcsónak érződnek – de itt ez biztosan nem fordul elő.

A dizájn átvesz elemeket a korábbi generációkból, de a keret most laposabb és szögletesebb. Egyedi nyolcszögletű formája kiemelkedik a kör alakú versenytársak közül. A matt felület rendkívül strapabírónak érződik, és jól ellenáll az ujjlenyomatoknak és a foltoknak is.

Az óra jobb oldalán egy nyomógomb és egy forgó korona található, amelyek 45 fokos szögben helyezkednek el, így nem fogod véletlenül megnyomni őket, amikor az asztalra támaszkodsz. A forgó korona teljesen funkcionális, és menük görgetésére vagy térképek nagyítására is használható – jegyezd meg, OnePlus.

Az óra tartozék fém szíja eszköz nélkül állítható, és van egy gyorskioldó gomb a szíj teljes eltávolításához. A sportosabb megjelenés érdekében fluorelasztomer szíjak is elérhetők, és a szabványos push-pin rögzítési rendszernek köszönhetően a harmadik féltől származó szíjak is könnyen beszerezhetők.

A kijelzőt egy karcálló zafírüveg borítja, és a tesztelt színváltozat két tónusú kék és vörös kerámiabelső kerettel is rendelkezik. Ez egy apró részlet, de extra személyiséget kölcsönöz az órának.

Ha inkább a kisebb órákat kedveled, a Huawei a 42 mm-es GT5 Pro-t is kínálja. Ez megtartja az összes funkciót, csak kisebb akkumulátorral rendelkezik, mivel kevesebb hely van a házban. Furcsa módon a 42 mm-es változat dizájnja radikálisan eltér, annyira, hogy első ránézésre nem gondolnád, hogy ugyanabba a sorozatba tartoznak.

A 42 mm-es GT5 Pro kerámiából készült, világosabb színekben (fehér vagy kerámia) arany és ezüst díszítéssel. Nőiesebb dizájnt képvisel, de ugyanolyan figyelemreméltó. Úgy gondolom, hogy a Huawei mindkét opció esetében telitalálatot ért el a stílus terén.

 

 

Kijelző és hangzás

 

Az érintőkijelző rendkívül érzékeny, és egy kis esővíz sem zavarta meg működését.

Az óra jobb oldalába beépített hangszóró található. Ez főként hanghívásokra és hangos edzésértesítésekre szolgál, de zenét is hallgathatsz rajta, akárcsak az Apple Watch Series 10 esetében, ha úgy tartja kedved. Hangereje nagyobb, mint vártam, és az óra kategóriájában egészen jó minőségű.

A GT5 Pro a Huawei saját HarmonyOS rendszerén fut, és párosítható a Huawei Health alkalmazással az okostelefonodon. Az alkalmazás Androidon, iOS-en és a Huawei EMUI eszközein is működik, de az amerikai szankciók miatt csak a Huawei App Gallery-ben található meg, más eszközökön pedig kézzel kell telepíteni. Ez nem jelent nagy gondot a műszaki beállítottságú felhasználók számára, de sokkal kevésbé gördülékeny, mint a versenytársaknál. Miután telepítetted, a beállítás nagyon egyszerű, és a szükséges engedélyek megadásával (elég sok van belőlük) az óra megbízhatóan és időben továbbította a hívásokat és értesítéseket a csuklómra.

A Huawei az elmúlt években kapott némi kritikát azért, mert hiányoztak bizonyos alapvető funkciók, amelyeket a versenytársak kínáltak, de a dolgok egyre jobban alakulnak. Ebben a generációban már van billentyűzet a gyors válaszokhoz, és végre képernyőfotókat is készíthetsz.

Ami még izgalmasabb, hogy most már navigációra is használhatod az órát, színes térképekkel és topográfiával a Petal Maps-ből. Ez nagyon hasonlóan működik a Google Mapshez egy Wear OS eszközön, a telefonos alkalmazásban elindítod a navigációt, és az irányokat átviszi az órára. A Petal Maps nem lenne az első választásom a navigációs szolgáltatások közül, de elég jól működik. Legalábbis Androidon ez volt a tapasztalatom, ez a funkció jelenleg nem támogatott iOS-en.

A Huawei Health alkalmazás tele van fitneszfunkciókkal, beleértve az edzésterveket, a kalóriaszámlálást és az egészségügyi betekintéseket. Tartalmaz egy óraszámlap-áruházat is, ahol rengeteg ingyenes és fizetős lehetőség közül választhatsz, hogy megváltoztasd az órád megjelenését, valamint egy alkalmazásboltot is, hogy növeld a funkcionalitást. Sajnos az alkalmazásbolt elég szegényes, és nem találtam semmi érdemlegeset, amit érdemes lenne telepíteni.

A Watch GT5 Pro támogatja az érintésmentes fizetést a Huawei Wallet segítségével, de ez a funkció nem támogatott az Egyesült Királyságban vagy az Egyesült Államokban. Ez talán a legnagyobb hátránya ennek az eszköznek, hiszen minden hasonló árkategóriájú versenytárs esetében megteheted.

Ez egy marketing kifejezés egy adott szenzorrendszer leírására, és lényegében azt jelenti, hogy az érzékelők gyorsabban és összehangoltabban működnek, kevésbé hajlamosak a környezeti zavarokra.

Nehéz tesztelni, mennyivel jobban teljesít ez az új rendszer, de az eddigi tapasztalataim alapján a lépésszámlálás és a pulzusmérés nagyjából megegyezett az általam használt eszközökkel, mint például a OnePlus Watch 2 és a TicWatch Pro 5.

Ezzel szemben ez az óra tovább megy, és tartalmaz bőr hőmérséklet mérését, bármikor pontos EKG-t és alvási apnoé felismerést.

 

 

Tűpontos GPS

 

Ami igazán lenyűgözött, az a GPS pontossága volt. Amikor visszanéztem az útvonalaimat egy séta vagy kerékpártúra után, az óra olyan pontosan rögzítette, hogy még azt is helyesen térképezte fel, melyik oldalon haladtam az úton. Ez a Sunflower Antenna-nak köszönhető, amely a Huawei szerint 40%-kal javítja az útvonalpontosságot és 30%-kal a távolságpontosságot az előző generációkhoz képest.

Az elérhető edzéskövetési lehetőségek listája valóban átfogó, és örömmel láttam, hogy minden szokásos tevékenységem szerepel, még olyan kevésbé gyakori aktivitások is, mint a korcsolyázás. A lista olyan messzire megy, hogy ejtőernyőzést, parkourt, motorsportot és eSportot is tartalmaz. Tehát bármi is érdekeljen, a GT5 Pro valószínűleg képes lesz nyomon követni.

Az egyik legnagyobb újítás ebben a generációban a golf mód, amely kizárólag a Pro modellben található meg, és a normál GT5-ben nem. Sajnos nem vagyok golfozó, így nem tudtam teljes mértékben kihasználni ezeket az új funkciókat, de ha te igen, akkor ez valóban áttörést jelenthet számodra.

A golf mód 15 000 pályát támogat világszerte, és egy 3D-s pályanézetet ad, amelyet a csuklódon nézhetsz meg. A játék közben pedig pontosan megadja a lyuk távolságát, beleértve a szélsebesség és irány, valamint a magasságváltozás fontos adatait.

A rendszer követi az ütéseidet, ajánlja a megfelelő ütőt, és még a pontszámokat is nyilvántartja. Olyan, mint egy virtuális asszisztens golfozóknak, csak éppen a golfütőket nem tudja cipelni.

 

Akkumulátor-élettartam és töltés

 

A Huawei a 46 mm-es változatra akár 14 napos akkumulátor-élettartamot ígér, míg a 42 mm-es óránál 7 napos üzemidőt. Természetesen az akkumulátor-élettartam drámaian változik attól függően, hogy mely funkciókat kapcsolod be, és mit csinálsz a töltések között.

Személy szerint szeretem, ha minden funkció állandóan aktív, szívesen feláldozok némi akkumulátort, ha cserébe maximálisan kihasználhatom az órámat.

Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi funkciók 24/7 engedélyezve voltak, és a mindig bekapcsolt kijelző is aktív volt a teljes tesztelési időszak alatt. Ennek ellenére csak hetente egyszer kellett töltenem az órát, ami nagyon lenyűgöző.

Amikor eljön a töltés ideje, egy mágneses töltőpaddal töltöd, amely a dobozban található. USB-A kábellel csatlakozik egy fali adapterhez vagy számítógéphez, és nagyon gyorsan tölti az órát.

Ha teljesen lemerül, körülbelül egy órába telik, hogy elérje a 100%-os töltöttséget.

 

 

Megéri megvenni a Huawei Watch GT5 Pro-t?

 

A Huawei Watch GT5 Pro örömteli társ volt az elmúlt hetekben, és rengeteg bókot kaptam miatta. Úgy gondolom, hogy az egyik legszebb okosóra a piacon, és ugyanolyan prémium érzést kelt, mint amilyennek kinéz.

Ami a fitneszkövetést illeti, nincs panaszom, a mérések pontosak és megbízhatóak, a GPS pozicionálás pedig a legjobb, amivel eddig találkoztam. Ha golfozó vagy, ez az óra még vonzóbbá válik, mivel több eszközt kínál, amelyek segíthetnek javítani a játékodon, mint bármely más óra.

Az akkumulátor teljesítménye szintén kiváló, nagyon jó érzés, hogy minden funkció engedélyezhető, és mégis csak hetente egyszer kell tölteni.

Sajnos nem minden tökéletes. A Petal Maps navigáció szép, hogy van, de még mindig messze elmarad a Google Maps mögött.

Másrészről a 140.000 Ft-os árcédula kicsit borsos, de ezt persze mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy egy profi okosóráért hajlandó-e ennyit kicsengetni.

-Herpai Gergely „BadSector”-

Pro:

+ Prémium anyagok és kivitel
+ Hosszú akkumulátor-élettartam
+ Kiemelkedő GPS pontosság

Kontra:

– Nehézkes alkalmazás telepítés
– Petal Maps nem túl fejlett
– Érintésmentes fizetés hiánya

Huawei Watch GT5 Pro

Dizájn - 9.2
Szoftver - 8.2
Hardver - 9.4
Kezelhetőség - 7.8
Ár/Érték - 7.2

8.4

KIVÁLÓ

A Huawei Watch GT5 Pro stílusos és prémium okosóra, amely kiváló fitneszkövetési funkciókkal rendelkezik. Az órát hosszú akkumulátor-élettartam és lenyűgöző GPS pontosság jellemzi, de a telepítés és néhány funkció elérhetősége miatt hátrányok is akadnak.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu