Pert vesztett Európában a Sony a „parazita” modok és csalások ellen!

A Sony-nak nem tetszik, hogy egyes cégek csalásokat értékesítenek a játékaihoz, pedig még a PS2 korszakában is rengeteg játékban találhattunk gombkombinációkkal előhozható cheateket…

 

Az Euronews számolt be arról, hogy a PlayStation a Datellel pereskedett. Ez a cég játékokban csalásokra bevethető szoftvereket értékesített. A kérdéses szoftver korlátlan boostot biztosított a MotorStormban, illetve mozgásunkkal is irányíthattuk járművünket (ez sem tetszett a Sony-nak…?). Az ügy az EU legfelsőbb bíróságáig jutott, és ott a Datel javára elutasították a Sony érvelését („a szoftver parazitaként csatlakozik a konzolhoz”). A bírák szerint a szóban forgó szoftver csupán a RAM memóriáját befolyásolja, nem pedig magát a programot, így ez fair…

„A számítógépi programok jogi oltalmáról szóló irányelv nem teszi lehetővé, hogy az oltalom jogosultja megtiltja egy olyan szoftver harmadik fél általi forgalmazását, amely csupán ideiglenesen átadott változókat változtat meg… Az irányelv csak a szellemi alkotást védi, ahogyan az a számítógépi program forráskódjának és tárgykódjának szövegében tükröződik,” írja a határozat. Azaz: az EU számára nem problémás az, ha a csalások, modok és más szoftverek csak a memóriában módosítanak adatot függetlenül attól, hogy konzolon vagy PC-n történik ez. Maciej Szpunar főtanácsnok a bíróságnak még áprilisban benyújtott indítványában hozzátette: „Egy detektívregény szerzője nem akadályozhatja meg, hogy az olvasó a regény végére ugorjon, hogy megtudja, ki a gyilkos, még akkor sem, ha ez elrontaná az olvasás élvezetét és tönkretenné a szerzőnek a feszültség fenntartására tett erőfeszítéseit.”

Ettől még a Sony kitilthat minket, ha mondjuk a Helldivers 2-ben csalunk, csak annyi a törvényes, hogy az ehhez szánt szoftvert értékesítsük. Az egyjátékos címek esetében a modok és csalások ellen nem lenne szabad fellépni. Ha egy játék bugos (a MotoGP egyik része ilyen volt, megakadályozva a megfelelő fejlesztéseket…), akkor azt így kijavítani nem bűn. A többjátékos címekben a csalás elleni fellépés érthető és jogos.

Úgyhogy a Sony kicsit arcra esett.

Forrás: PCGamer, Euronews

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu