PlayStation 5 Pro: „árban össze sem vethető a PC-vel!”

Az egyik nyitócím fejlesztője szerint a PlayStation 4 Pro-hoz képest jobban skálázhatóak lesznek a PlayStation 5-öt támogató játékok.

 

Már írtunk arról, hogy az Empire of the Ants, egy valós idejű stratégia a Tower Five-tól, ami egy francia sci-fi könyven alapul, a PlayStation 5 Pro nyitócímei között lesz. Ezzel kapcsolatban készített a WCCFTech interjút Renaud Charpentierrel, a játék rendezőjével. Szerinte az előző konzolgenerációhoz képest jobban ki tudják használni a jelenlegi címek a félgenerációs platform adta lehetőségeket. A legtöbb játékban dinamikus felbontás van, amivel még jobban beskálázhatóak lettek. Az Empire of the Ants nem fogja támogatni a PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR) felskálázót, mert a fejlesztésben túl későn bukkant fel. Charpentier szerint a PlayStation 5 Pro és a PC össze nem nem hasonlítható, mert utóbbi kimaxolva 3-5x több pénzbe fájna egy játékosnak, és sokkal nagyobb fogyasztása is lenne…

„A PlayStation 5 Pro a fejlődési filozófia szempontjából hasonlónak tűnik. Ugyanabba a generációba tartozik a konzol, de jobb renderelési képességekkel bír. Most még korai, és ezért nehéz összehasonlítani, hogy a PlayStation 5 Pro mit tud majd a PlayStation 5 játékok esetében, és mit a PlayStation 4 Pro a PlayStation 4 játékok esetében. De általában úgy tűnik, hogy sok játék 30 és 60 FPS között fog menni a Pro változaton, és ez hasonló ahhoz, amit a PlayStation 4 Pro-nál tapasztaltunk. Valószínűleg jobban skálázódik majd egy motoros verzió esetében: a legtöbb játék manapság nem a képkockasebességre támaszkodik a szimulációk szinkronizálásához/időzítéséhez. Így sokkal inkább képesek gyorsabban renderelni anélkül, hogy a viselkedésüket megváltoztatnák.

PlayStation 4-en még mindig voltak olyan fantasztikus játékok, mint a Bloodborne, ahol a játék nem tud 30 FPS fölött futni, mert a szimuláció össze van kötve a rendereléssel. Tehát ha nem módosítod a motort, és 60 FPS-sel renderelsz, akkor a játék kétszer gyorsabban fog futni, az egész játék, tehát minden kétszer gyorsabb lesz a játékos számára. Az ilyen képkockasebességhez kötött szimulációk még a PlayStation 4 korszakában viszonylag gyakoriak voltak, és sokkal nehezebbé tették a GPU-felhúzás előnyeinek kihasználását. Tehát valószínűleg a PlayStation 5 játékok jobban ki fogják használni a PlayStation 5 Pro kapacitásait. Az a tény, hogy a legtöbb játék manapság valamilyen formában változó felbontást használ, szintén segít a GPU-val történő felskálázásban.

Az elmondottak és a Sony által bemutatottak szerint a legtöbb játék várhatóan megduplázza a képkockasebességet a Pro-n, vagy javítja a jelenetek minőségét, ha azok már 60-ban futottak a PlayStation 5-ön. Mégis, a kimaxolt PC-k amolyan „korlátlanok”, így természetesen erősebbek lesznek, de nem lehet összehasonlítani őket. Egy kimaxolt PC simán 3-5-ször drágább és 3-5-ször több elektromos energiát fog fogyasztani. Ami viszont érdekes, és sokat elmond a szilícium evolúciós görbéjének ellaposodásáról, hogy a játékod ezen a PC-n nem fog 3-5-ször jobban kinézni vagy játszani mint egy PlayStation 5 Pro konzolon. A csúcskategóriás szilícium esetében most már hatalmas csökkenő megtérülés tapasztalható, és ez hatással lehet a konzolhardverek életciklusának időtartamára. Egyetlen 60 FPS-es mód van [a PlayStation Pro-n], tehát a PlayStation 5-ös verzió kétszeres képkockasebessége az Empire of the Ants-ben. Nem használunk PSSR-t. Nagyon későn érkezett a fejlesztési ciklusunkba, így maradtunk az Unreal megfelelőjénél,” mondta Charpentier.

Az Empire of the Ants és a PlayStation 5 Pro is november 7-én fog megjelenni.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu