Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants Unleashed – Ismét küzdenek a Szecska-tanítványok

TESZT – A veterán franchise mostanában ismét egye inkább a játékok felé fordul, amit Aheartfulogames alkotása is bizonyít. Nem muszáj egyedül játszani a játékot, ami egy beat’em up és egy 3D platformer egyvelegeként tekinthető, hanem egy barátunkkal közösen is nekieshetünk ellenfeeinknek. A játék kissé egyszerűnek hat, de ez mit sem von le abból, hogy mennyire szórakoztató tud lenni.

 

Az utóbbi évek során tényleg több játékot láthattunk a magyarul Tini Nindzsa Teknőcök franchise-ból (legyen szó régi kollekcióról vagy új címről); ilyen gyakoriságot legutóbb talán a 90-es években láthattunk.

 

 

A négy teknőc örökös küzdelme

 

Természetesen nem lenne ez TMNT-cím, ha nem lenne benne irányítható karakter Leonardo, Raphael, Donatello és Michelangelo. Természetesen mindenkinek eltérő stílusa van, és ennek ellenére kissé egyszerű játékmenet van. Két támadó gomb, eggyel védekezünk és eloldalzunk, és persze egy bajtársunkat megidézhetjük támadni vagy pár tárgyat adni. A vizualitás és a hangulat alapján szinte bizonyos, hogy a fiatalabb korosztály felé nyitnak (nem annyira komorabb mint a Konami-féle beat’em up címek). A játék nem tűnik annyira nehéznek, és ha esetleg co-opban játszunk, akkor még egyszerűbbnek hat, ám ebben rejlik a pozitívuma. Ekkor kaotikusabb (jó értelemben) az élmény, mert szórakoztatóbb eközben felvenni mindent és átjutni a nehezebb platformer szegmenseken. És ha nem a pályák valamelyikén vagyunk, akkor érdemes kihasználni az időt arra, hogy felfedezzük New Yorkot, mert pár helyszínre elnézhetünk. Ekkor a karakterek jobban kibontakoznak, nem egy esetben szórakoztató párbeszédeket eredményezve.

Amiatt is érdemes erre időt szánni, mert ezzel meg lehet nyitni a karakterek skillfáján egy-két addig lezárt részt, és a telefonhoz is lehet új appokat is így szerezhetünk (hiába, ők is haladnak a korral). Minijátékokból sincs hiány: például lesz egy olyan, ahol pizzákat kell kiszállítani (mintha valakit megihletett volna a fejlesztők közül a Spider-Man 2 a PS2-re, mert abban is volt ilyen minijáték egy mémmé váló zenével), és volt egy virtuális bunyós minijáték is. Ezek is jutalmazzák a jó teljesítményt. Az eredményen azért ront egy keveset a sok nyilazás. Mondja, hogy merre kell menni, de belefutunk egy láthatatlan falba (főleg co-op játékmenetben), és ekkor vissza kell valamennyit rohanni, majd előre kell menni. Ez azért bosszantó, ahogy a meglepően sok esetben felbukkanó töltőképernyő is (azért nem kellene ennyire sokszor ezt látni egy PlayStation 5-ön… de ez egy cross-gen játék, és talán ezen is látszik, hogy a fejlesztők nem éppen a modern hardverre hegyezték ki a Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants Unleashed-t…). Néhány esetben a respawn pontok sem voltak teljesen korrekt módon elhelyezve, ami azért felettébb idegesítő tud lenni, mert ha valamiről nem tehet a játékos, ez éppenség pont ilyesmi lenne. De mi minden van, ami miatt jó pontot kap?

 

 

A mutáns káosz után…

 

Ez a lead nem véletlen: ez a játék ugyanis a tavalyi Tini Nindzsa: Teknőcök: Mutáns káosz című film eseményei után zajlódik. A Szuperlégy nevű mutáns ellen küzdött a négy, társadalomba beilleszkedni kívánó teknőc, akik a játékban már elfogadott hősökként szerepelnek. A játék a 2026-os filmfolytatást is felvezeti, szóval a két művet összeköti. Amit viszont érdemes kiemelni, az az, hogy kissé Persona-beütése van a játéknak a kezdeti bemelegítés után. Napszakok váltakoznak, mutánsok mennek ide-oda, mellékfeladatok tömkelege vár. Ezekkel épül a mutánsok és az emberek közötti kapcsolat, de nem kell attól tartani, hogy legalább 75 óra elmegy erre a játékra. Nem, ez nem erre hivatott. Arra viszont igen, hogy pozitív véleményt kapjon a szinkronhangokról, akik a filmben is hallhatóak voltak (persze angolul). Remek, és néhol jól improvizált a szinkron.

Ha kicsit komolyabban vesszük, érzékelhető, hogy hőseink magánélete és baráti köre forog kockán. A négy teknőc eltér ugyan, de azért mégsem annyira komolyan mint régebben. A kamerakezelés néhol felettébb csapnivaló. A harcok sem teljesen tökéletesek egyszerűségük ellenére: néhol egyszerűen pontatlannak hatott, és a bosszantó elem ott is tetten érhető, amikor ellenfelünk valami sebzőbe küld bele. Mert egy támadás nem elég, legyen rögtön kettő is a játékos nyakában. Ezt viszont ellensúlyozza (talán nem is annyira véletlenül), hogy rengeteg HP pickupt hagynak hátuk mögött a legyőzött ellenfelek. Viszont ez eléggé kevert összképet fest fel, de tényleg ennyire rossz értékelést érdemel a Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants Unleashed?

 

 

Nehezen egyensúlyozza magát a cérnaszálon haladva

 

Na épp ezért érdekes az értékelés. Ha egyedül kéne játszani, 6,5/10. Ha van kivel játszani, 8,5/10. Vegyük akkor ennek az átlagát: 7,5/10. Nem rossz ez, főleg úgy nem, ha hozzátesszük, hogy ez egy licenszelt IP alapján készült játék. Olyasmi pedig gyakran szokott átlagos vagy az alatti szintet elérő termék lenni. De a Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants Unleashed nem lett ilyen. Akinek tetszik ez az IP, biztosan élvezni fogja. Akinek pedig nem, talán nézzen bele pár percnyi játékmenetbe…

-V-

Pro:

+ A szinkron
+ A mellékküldetések
+ Kooperatívan még jobb

Kontra:

– Kissé egyszerűek a harcok
– A kamerakezelés
– Néhol bosszantó tud lenni több okból is


Kiadó: Outright Games

Fejlesztő: Aheartfulofgames

Stílus: Beat’em up, platformer

Megjelenés: 2024. október 18.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants Unleashed

Játékmenet - 6.3
Grafika - 7.2
Történet - 7.8
Zene/hangok - 8.7
Hangulat - 7

7.4

Egyedi módon épít egy filmre, és eléggé szórakoztatóan teszi.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu