Kína és Magyarország találkozása a mesterséges intelligencia világában – csúcstalálkozó a Corvinus Egyetemen

A Budapesti Corvinus Egyetem, a világ egyik legnevesebb egyeteme, a Hongkongi Kínai Egyetem, és annak shenzheni kutatóintézete közösen szervezte meg az Al Transformation konferenciát és a Kínai-Magyar Al csúcstalálkozót október 24-25-én a Corvinus Gellért-kampuszán. Az esemény mesterséges intelligencia szakmai partnere a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem volt, és az NKFIH is támogatta a rendezvényt.

 

A konferenciát többek között Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkár, Dr. Rong Chen, a Shenzheni Tudományos és Technológiai Innovációs Stratégiai Kutatóközpont és az Innovációs és Technológiai Iroda igazgatója, valamint Prof. Wai Yee Chan, a Hongkongi Kínai Egyetem elnökhelyettese nyitották meg. Jelen volt még Prof. Yeung Yam, a Hongkongi Kínai Egyetem Shenzheni Kutatóközpontjának igazgatója, Prof. Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, és természetesen Prof. Szántó Zoltán, a Corvinus tudományos rektorhelyettese. Az esemény főszervezői között Prof. Baranyi Péter, a Corvinus CIAS és Al intézeteinek professzora, valamint Prof. Yeung Yam voltak.

Ez a konferencia különösen jelentős volt. A tudományos előadások és technológiai kiállítások mellett konkrét üzleti és együttműködési tárgyalások is folytak magyar AI fejlesztő startupok, cégek, egyetemi kutatócsoportok, valamint a Hongkongi Kínai Egyetem Shenzheni Kutatóközpontjának és kínai cégek delegációja között. Ez annak az eredménye, hogy 2024. március 6-án a Budapesti Corvinus Egyetem és Prof. Yam, valamint Prof. Baranyi kezdeményezésére létrejött az „Akadémiai és Innovációs Mátrix” elnevezésű megállapodás. Ez a megállapodás célja közös innovációs, inkubációs, befektetői és üzleti projektek indítása és koordinálása magyar és kínai kutatások alapján. Ez lehetőséget biztosít a magyar fejlesztéseknek a kínai piacra való belépésre, míg a kínai cégek számára támogatást nyújt a magyar piacra való bejutásban. Ezen felül közös fejlesztések menedzselése, kutatócsoportok és fejlesztő cégek megrendelésekhez juttatása is célként szolgál, amely mindkét ország nagyvállalati projektjeiben fontos szerepet játszik. Az így létrejött megállapodás és a közösen elindított erőforrás- és infrastruktúra-fejlesztés az Egy Övezet, Egy Út (One Belt, One Road Initiative) kezdeményezés szellemiségében született, és egyedülállónak számít az akadémiai világban.

A konferencia egyedülállóságát az is mutatja, hogy a világ elismert professzorai közül Prof. Nesterov, a World Laureate Association díjas matematikus, a Budapesti Corvinus Egyetem CIAS intézetének professzora is előadást tartott. A WLA díj egyenértékű a Nobel-díjjal, ugyanis matematikusok számára a Nobel-díj nem elérhető, ezért számukra a WLA díj a legmagasabb elismerés. Nesterov algoritmusai és konvex optimalizációs elméletei több műszaki tudományterületen hoztak áttörést. Továbbá Prof. Davenport, az adatanalízis, AI és üzleti innováció egyik legelismertebb szakértője, valamint Prof. Meng, az AI-alapú kognitív és intelligens érzékelési tudományterület egyik úttörője, és Prof. Baranyi Péter, a matematikai TP modell transzformáció megalkotója is előadást tartottak. Prof. Spender, a tudásmenedzsment modernizációjának egyik úttörője is szerepelt az előadók között.

A tudományos előadások mellett AI szakmai és technológiai kiállítás is zajlott, melyen 50-60 kiállító mutatta be legújabb fejlesztéseit. A résztvevők között voltak kínai cégek, egyetemek, kutatóközpontok, valamint a magyar AI fejlesztés meghatározó kutatócsoportjai és cégei is.

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu